Back to top

Továbbra is várható eső

A számítások szerint a következő napokban is folytatódik a változékony, csapadékos időjárás. A jövő hét közepéig újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezhet, melynek még bőven van helye talajban, amely télen nem tudott feltöltődni nedvességgel.

Az elmúlt 10 nap során végre jelentős mennyiségű eső hullott az országban: a 10 napos csapadékösszeg többnyire 30 és 60 mm között alakult, de az Alföldön többfelé ezt meghaladó értékek is előfordulnak. Viszonylag kevesebb (~30 mm) hullott a Szeged-Kecskemét vonalban, itt továbbra is nagy szükség lenne a csapadékra. Kevés esett a délnyugati határszélen is (25-30 mm), de errefelé április első felében esett 40-60 mm, az a hiány jelentős részét akkor pótolta.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország döntő részén immár meghaladja a sokéves átlagot, ilyet is régen láthattunk. Csütörtökön újabb kiterjedt csapadékzóna érte el az országot, melyből további néhány mm eső esik.

A lehullott csapadék már számottevő mennyiség a talajok átnedvesítése szempontjából is. A felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 cm is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50% fölött alakul ez az érték a felső 50 cm-en, a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása azonban lassabb folyamat. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 mm közötti nedvesség hiányzik, ugyanakkor az Alföld déli részén, ahogy korábban is említettük, nagyobb a hiány.

A sarkvidéki eredetű léghullámok hatására jelentősen visszaesett a hőmérséklet az elmúlt napokban, a magasabb hegyekben havazott is.

A frontrendszer elvonulása és a szél mérséklődése után szerda reggelre erősen lehűlt a felszín közeli levegő: a Duna-Tisza közén helyenként 2 m-en is előfordult gyenge fagy. Északkeleten felhőréteg akadályozta meg az erős kisugárzást, arrafelé azért alakultak magasabban az értékek.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hét elejére sokfelé 10 fok alá esett vissza, jelenleg többnyire 11 és 13 fok között alakul, mely értékek a mélyebb rétegekre is jellemzőek.

A csapadék már minden növényi kultúrának szinte létkérdés volt, az őszi kalászosok és a repce számára ez kritikus időszak a termés szempontjából.

A kikelt kukorica és napraforgó a meleg idő visszatértével gyors fejlődésnek fog indulni a megfelelő talajvízkészlet hatására. A csapadékos, hűvös, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Folyóvízi halaink, melyek közül sok ilyentájt szaporodik, hosszú évek óta nem tapasztaltak az íváshoz ideális zöldárt. Ezek a halak várnának egy a gátakig kifutó, de károkat nem okozó árhullámot, melynek sokszoros hatása lenne a mesterséges haltelepítésekhez képest.

Mi várható a továbbiakban?

Az előttünk álló napokban is változékony, többször csapadékos marad időjárásunk. A jövő hét közepéig újabb, jelentős (sokfelé 20-30 mm-t meghaladó) mennyiségű csapadék valószínű.

Pénteken főként keleten, északkeleten várhatók záporok, néhol zivatarok, majd szombat estétől ismét egy újabb légörvény hoz kiadós csapadékot a jelenlegi számítások szerint először a Dunántúlra, majd a jövő hét első felében már országszerte.

Pénteken főleg a Dunántúlon, vasárnaptól már sokfelé lesz erősen szeles az idő. A permetezéshez bővebb és folyamatosan frissülő információ szél előrejelzési térképeinken található. A hőmérséklet átmenetileg emelkedik: pénteken és szombaton 20 fok körül alakul. Ezt követően nagy különbség várható az országon belül, a Dunántúlon vasárnaptól ismét jelentős lehűlés valószínű, míg keleten 20 fok fölötti maximumok várhatók. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét végéig jellemzően 14-17 fokra melegszik vissza, majd nyugaton jelentősen csökken.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.

Megkezdődött a szüret a Csabagyöngye szedésével

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon és ezzel az északi féltekén is - mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

A komlótermesztés újraindítását támogatással ösztönzik

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.