0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Továbbra is várható eső

A számítások szerint a következő napokban is folytatódik a változékony, csapadékos időjárás. A jövő hét közepéig újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezhet, melynek még bőven van helye talajban, amely télen nem tudott feltöltődni nedvességgel.

Az elmúlt 10 nap során végre jelentős mennyiségű eső hullott az országban: a 10 napos csapadékösszeg többnyire 30 és 60 mm között alakult, de az Alföldön többfelé ezt meghaladó értékek is előfordulnak. Viszonylag kevesebb (~30 mm) hullott a Szeged-Kecskemét vonalban, itt továbbra is nagy szükség lenne a csapadékra. Kevés esett a délnyugati határszélen is (25-30 mm), de errefelé április első felében esett 40-60 mm, az a hiány jelentős részét akkor pótolta.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország döntő részén immár meghaladja a sokéves átlagot, ilyet is régen láthattunk. Csütörtökön újabb kiterjedt csapadékzóna érte el az országot, melyből további néhány mm eső esik.

A lehullott csapadék már számottevő mennyiség a talajok átnedvesítése szempontjából is. A felszíni talajréteg országszerte nedves, sáros, a felső 20 cm is telített, vagy közel telített nedvességgel. Jelentősen javult a középső rétegek nedvességtartalma is, már mindenütt 50% fölött alakul ez az érték a felső 50 cm-en, a csapadék alsóbb rétegekbe szivárgása azonban lassabb folyamat. A telítettséghez képesti vízhiány is sokat csökkent a csapadék hatására, a felső egy méteres talajrétegből jellemzően már csak 30-70 mm közötti nedvesség hiányzik, ugyanakkor az Alföld déli részén, ahogy korábban is említettük, nagyobb a hiány.

A sarkvidéki eredetű léghullámok hatására jelentősen visszaesett a hőmérséklet az elmúlt napokban, a magasabb hegyekben havazott is.

A frontrendszer elvonulása és a szél mérséklődése után szerda reggelre erősen lehűlt a felszín közeli levegő: a Duna-Tisza közén helyenként 2 m-en is előfordult gyenge fagy. Északkeleten felhőréteg akadályozta meg az erős kisugárzást, arrafelé azért alakultak magasabban az értékek.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hét elejére sokfelé 10 fok alá esett vissza, jelenleg többnyire 11 és 13 fok között alakul, mely értékek a mélyebb rétegekre is jellemzőek.

A csapadék már minden növényi kultúrának szinte létkérdés volt, az őszi kalászosok és a repce számára ez kritikus időszak a termés szempontjából.

A kikelt kukorica és napraforgó a meleg idő visszatértével gyors fejlődésnek fog indulni a megfelelő talajvízkészlet hatására. A csapadékos, hűvös, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Folyóvízi halaink, melyek közül sok ilyentájt szaporodik, hosszú évek óta nem tapasztaltak az íváshoz ideális zöldárt. Ezek a halak várnának egy a gátakig kifutó, de károkat nem okozó árhullámot, melynek sokszoros hatása lenne a mesterséges haltelepítésekhez képest.

Mi várható a továbbiakban?

Az előttünk álló napokban is változékony, többször csapadékos marad időjárásunk. A jövő hét közepéig újabb, jelentős (sokfelé 20-30 mm-t meghaladó) mennyiségű csapadék valószínű.

Pénteken főként keleten, északkeleten várhatók záporok, néhol zivatarok, majd szombat estétől ismét egy újabb légörvény hoz kiadós csapadékot a jelenlegi számítások szerint először a Dunántúlra, majd a jövő hét első felében már országszerte.

Pénteken főleg a Dunántúlon, vasárnaptól már sokfelé lesz erősen szeles az idő. A permetezéshez bővebb és folyamatosan frissülő információ szél előrejelzési térképeinken található. A hőmérséklet átmenetileg emelkedik: pénteken és szombaton 20 fok körül alakul. Ezt követően nagy különbség várható az országon belül, a Dunántúlon vasárnaptól ismét jelentős lehűlés valószínű, míg keleten 20 fok fölötti maximumok várhatók. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét végéig jellemzően 14-17 fokra melegszik vissza, majd nyugaton jelentősen csökken.

Forrás: met.hu