Back to top

Magyar kiállás az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült.

A Felsőerdőfalván (Stará Lesna) megrendezett konferencia fő témája a BIOEAST kezdeményezés, valamint a régiónkat érintő élelmiszerek kettős minőségének kérdése volt.

A BIOEAST Kezdeményezés – amely közös platformot jelent a közép- és kelet-európai országok számára biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó módon a mezőgazdasági és erdészeti kutatás, innováció területén - segíti a szektorok további fenntartható növekedését ebben a régióban.

Magyarország számára kiemelten fontos ez az együttműködés, amelynek keretében az elmúlt években végzett kemény munka kezd megtérülni,

hiszen a magyar agráriumhoz kapcsolódó intézmények, vállalatok egyre nagyobb eséllyel jelennek meg EU-s kutatási hálózatokban, közös programokban és projektekben – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A találkozó végén az agrárminisztériumok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a BIOEAST továbbfejlesztéséről. Hatalmas lépésnek tekinthető, hogy a nyilatkozatot várhatóan a kutatásért felelős miniszterek is aláírják a közeljövőben, mely így bázisként tud szolgálni a biomassza alapú gazdasági megközelítés területén történő együttműködésre a különböző területen tevékenykedő kormányzati intézmények együttműködése során.

A találkozó másik kiemelkedő témája a kettős minőségű élelmiszerek kérdése volt. A magyar kezdeményezésre indult folyamatot a szlovák elnökség mindvégig napirenden tartotta, a régió országainak egyetértésével.

Az új uniós fogyasztóvédelmi javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a Visegrádi országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása

– emelte ki Feldman Zsolt.

A fogyasztók unión belüli megkülönböztetését elfogadhatatlannak tartjuk, a jelenség felszámolását prioritásként kezeljük és a V4-es országokkal együtt uniós szintű jogi megoldás kidolgozását szorgalmaztuk - hangsúlyozta az államtitkár felszólalásában. Magyarországon elutasítjuk a termékek kettős minőségének, mint jelenségnek a létezését, ezért fontos az uniós szintű fellépés és szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Őshonos háziállatok a Budakeszi Vadasparkban

A Kárpát-Medencében őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át a Budakeszi Vadasparkban pénteken, ahol magyar nyúl, tehén, és számos baromfi látható. A cél, hogy a klasszikus állattartást és a természetet közelebb hozzák a városi emberhez.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

Gastrolaj, az egészségőr

A hidegen sajtolt olajokat, amellett, hogy egészségesek, elkészíteni is élmény – vallja Martincsevicsné Jenei Gizella, aki családi vállalkozásukban már jó néhány esztendeje foglalkozik különböző termékek előállításával. Azt mondja, nem volt rossz ötlet, hogy belekezdtek, úgy pedig még jobban működik a dolog, hogy az olajok felhasználásához, fogyasztásához tanácsokat is adnak, könyv formájában.

Nincs, ki a spárgát leszedje

A kelet-közép-európai országok gazdasági fellendülése, a foglalkoztatottsági helyzet ottani javulása nagy kihívás elé állította a német spárgatermelőket. Korábban a térségünk országaiból érkezett szezonális munkavállalók nagy számban árasztották el a német spárgaföldeket, az utóbbi időben azonban egyre nehezebb a betakarítási munkálatokhoz szükséges létszám biztosítása.

A rizsfogyasztás megakadályozza az elhízást?

A rizs tele van rostokkal, tápanyagokkal, alacsony a zsírtartalma. Ez mind azt bizonyítja, hogy egészséges, de vajon az elhízást is meg tudja akadályozni?

A banánüzlet vesztesei

Az afrikai és dél-amerikai gyümölcstermelők nagy része nem tud abból abból a munkából megélni, melynek a szó szerint vett gyümölcse Európa fejlett országaiba kerül.

Veszélyeztetett élelmiszer-termelés

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a biológiai sokféleség zsugorodása, különféle állat- és növényfajták kihalása folytán egyre nagyobb veszély leselkedik a világ élelmiszer-termelésére.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,