0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar kiállás az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült.

A Felsőerdőfalván (Stará Lesna) megrendezett konferencia fő témája a BIOEAST kezdeményezés, valamint a régiónkat érintő élelmiszerek kettős minőségének kérdése volt.

A BIOEAST Kezdeményezés – amely közös platformot jelent a közép- és kelet-európai országok számára biomassza alapú gazdaság fejlesztéséhez kapcsolódó módon a mezőgazdasági és erdészeti kutatás, innováció területén – segíti a szektorok további fenntartható növekedését ebben a régióban.

Magyarország számára kiemelten fontos ez az együttműködés, amelynek keretében az elmúlt években végzett kemény munka kezd megtérülni,

hiszen a magyar agráriumhoz kapcsolódó intézmények, vállalatok egyre nagyobb eséllyel jelennek meg EU-s kutatási hálózatokban, közös programokban és projektekben – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A találkozó végén az agrárminisztériumok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el a BIOEAST továbbfejlesztéséről. Hatalmas lépésnek tekinthető, hogy a nyilatkozatot várhatóan a kutatásért felelős miniszterek is aláírják a közeljövőben, mely így bázisként tud szolgálni a biomassza alapú gazdasági megközelítés területén történő együttműködésre a különböző területen tevékenykedő kormányzati intézmények együttműködése során.

A találkozó másik kiemelkedő témája a kettős minőségű élelmiszerek kérdése volt. A magyar kezdeményezésre indult folyamatot a szlovák elnökség mindvégig napirenden tartotta, a régió országainak egyetértésével.

Az új uniós fogyasztóvédelmi javaslatcsomag elfogadásával Magyarország és a Visegrádi országok elmúlt években tett közös erőfeszítései eredményesnek bizonyultak. A termékek kettős minősége elleni fellépésre vonatkozó rendelkezésnek köszönhetően lehetővé válhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása

– emelte ki Feldman Zsolt.

A fogyasztók unión belüli megkülönböztetését elfogadhatatlannak tartjuk, a jelenség felszámolását prioritásként kezeljük és a V4-es országokkal együtt uniós szintű jogi megoldás kidolgozását szorgalmaztuk – hangsúlyozta az államtitkár felszólalásában. Magyarországon elutasítjuk a termékek kettős minőségének, mint jelenségnek a létezését, ezért fontos az uniós szintű fellépés és szabályozás a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében.

Forrás: Agrárminisztérium