Back to top

Presztízst jelent itt bemutatni a tenyészállatokat

Megnézem, összehasonlítom, végig gondolom, aztán később vagy megveszem, vagy nem – válaszolta az egyik gazda arra a kérdésre, hogy megéri-e akár több száz kilométert is utazni Hódmezővásárhelyre a kiállításért. A nagy múltú seregszemlére a legszebb állataikat hozzák el a tenyésztők, s bár konkrét üzletek itt ritkán köttetnek, az év közbeni vásárlások mögött gyakran ott van a kiállítás élménye.

A legszebb charolais anyatehén borjával az Abaúji Papp Charolais Kft. tenyészetéből
Rangot is jelent már a tenyésztőinknek itt megjelenni – mondja a Magyar Charolais Tenyésztôk Egyesületének ügyvezetője. Domokos Zoltán szerint aki egy hódmezővásárhelyi showbírálaton megmérettetheti a tenyészállatait, az biztosan a legjobbak közé tartozik, és ezt a vevők is tudják. Ez önmagában is jó reklámlehetőség, de az egyesület erre az alkalomra egy 24 oldalas kiadványt is összeállított, amiben minden kiállítónak van egy-egy oldala. Az érdeklődők ezt elvihetik, ebből később is tájékozódhatnak.

De ez a kiállítás jó alkalom a személyes kapcsolatok elmélyítésére is. Erre ritkán van lehetőség, hiszen az ország különböző vidékein élnek és dolgoznak a tenyésztőink. Ebben a pár napban viszont valóban van lehetőség megbeszélni közös dolgainkat. Nem szokták sajnálni az itt töltött időt a tenyésztők.

Pedig egy ilyen kiállításon való részvétel nem csak ezt a közel egy hetes távollétet igényli a gazdáktól, legalább két hónappal ezt megelőzően már megkezdik a felkészülést. Komoly munka ez állatnak, embernek egyaránt, hiszen az állatok kezessé tétele, hogy hallgatnak a jelzésekre, a mozgatásokra, együttműködnek a felvezetővel, komoly előkészületet igényel. Akinek fontos, hogy jó eredményt érjen el a kiállításon, az egy-egy posztra három állatot is indít, és ezek közül fogja az indulás előtt kiválasztani, hogy melyiket hozza majd el Hódmezővásárhelyre.

Ezúttal tizenhárom tenyészetből 48 tenyészállatot neveztek be a showbírálatra a charolais tenyésztők. Volt már több is korábban, meg kevesebb is, a mostani megjelenés tükrözi a jelenlegi piaci viszonyokat – tette hozzá Domokos Zoltán.

Kategóriagyőztes nőivarú magyartarka állatok
A showbírálatok teszik igazán szakmaivá, látványossá az adott fajták megjelenését – állítja Kovács-Mesterházi Zoltán, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztési vezetője. Ők az idén tizenhét állattal jöttek a kiállításra, ebből hat borjas tehén. A szakember szerint sajnos, még nincs akkora szerepe a vásárlásoknál ezeknek a kiállításoknak, mint amekkora Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Németországban, de a közvetett hatása nem kérdéses. Ha valaki szakmai látogatóként, érdeklődőként elmegy egy ilyen kiállításra, az megismerheti a tenyésztőket, beszélgethet velük, láthatja, hogy az adott tenyészetben milyen állatok vannak, képet kaphat arról, hogy egy-egy tenyészet milyen sikeres munkát végez, és ez a későbbi döntéseknél vagy kapcsolatfelvételnél sokat segíthet.

Azt tapasztaljuk, hogy a kiállításokon való megjelenés népszerűbb most, mint a korábbi években volt – meséli a tenyésztési vezető. Aki tudja vállalni, hogy felkészíti az állatot, az jelzi ezt az egyesületnek, az ő szakembereik pedig segítenek abban, hogy melyik állatot hozza el a bírálatra.

Van egy kiállítási szabályzatuk, ami meghatározza mennyi idősnek, milyen súlyúnak, méretűnek kell lennie egy bikának, tehénnek, borjúnak ahhoz, hogy egy kiállításra mehessen, hogy képviselje a fajtát. Ezt minden showbírálatra készülő tenyésztőknek be kell tartani, és persze emellett fel kell készíteni az állatokat. Ez a mai munkaerőhiányos helyzetben egyre nehezebb feladat, de ha ez is megvan, jöhet az utazás, ami szintén nem egyszerű feladat, hiszen itt nagy értékű élő állatokról van szó. Szerencsére itt már az egyesület is beszáll, átvállalja a szállítási költséget és a boxok bérleti díját is – tette hozzá Kovács-Mesterházy Zoltán.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.