0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Presztízst jelent itt bemutatni a tenyészállatokat

Megnézem, összehasonlítom, végig gondolom, aztán később vagy megveszem, vagy nem – válaszolta az egyik gazda arra a kérdésre, hogy megéri-e akár több száz kilométert is utazni Hódmezővásárhelyre a kiállításért. A nagy múltú seregszemlére a legszebb állataikat hozzák el a tenyésztők, s bár konkrét üzletek itt ritkán köttetnek, az év közbeni vásárlások mögött gyakran ott van a kiállítás élménye.

Rangot is jelent már a tenyésztőinknek itt megjelenni – mondja a Magyar Charolais Tenyésztôk Egyesületének ügyvezetője. Domokos Zoltán szerint aki egy hódmezővásárhelyi showbírálaton megmérettetheti a tenyészállatait, az biztosan a legjobbak közé tartozik, és ezt a vevők is tudják. Ez önmagában is jó reklámlehetőség, de az egyesület erre az alkalomra egy 24 oldalas kiadványt is összeállított, amiben minden kiállítónak van egy-egy oldala. Az érdeklődők ezt elvihetik, ebből később is tájékozódhatnak.

De ez a kiállítás jó alkalom a személyes kapcsolatok elmélyítésére is. Erre ritkán van lehetőség, hiszen az ország különböző vidékein élnek és dolgoznak a tenyésztőink. Ebben a pár napban viszont valóban van lehetőség megbeszélni közös dolgainkat. Nem szokták sajnálni az itt töltött időt a tenyésztők.

Pedig egy ilyen kiállításon való részvétel nem csak ezt a közel egy hetes távollétet igényli a gazdáktól, legalább két hónappal ezt megelőzően már megkezdik a felkészülést. Komoly munka ez állatnak, embernek egyaránt, hiszen az állatok kezessé tétele, hogy hallgatnak a jelzésekre, a mozgatásokra, együttműködnek a felvezetővel, komoly előkészületet igényel. Akinek fontos, hogy jó eredményt érjen el a kiállításon, az egy-egy posztra három állatot is indít, és ezek közül fogja az indulás előtt kiválasztani, hogy melyiket hozza majd el Hódmezővásárhelyre.

Ezúttal tizenhárom tenyészetből 48 tenyészállatot neveztek be a showbírálatra a charolais tenyésztők. Volt már több is korábban, meg kevesebb is, a mostani megjelenés tükrözi a jelenlegi piaci viszonyokat – tette hozzá Domokos Zoltán.

A showbírálatok teszik igazán szakmaivá, látványossá az adott fajták megjelenését – állítja Kovács-Mesterházi Zoltán, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztési vezetője. Ők az idén tizenhét állattal jöttek a kiállításra, ebből hat borjas tehén. A szakember szerint sajnos, még nincs akkora szerepe a vásárlásoknál ezeknek a kiállításoknak, mint amekkora Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy Németországban, de a közvetett hatása nem kérdéses. Ha valaki szakmai látogatóként, érdeklődőként elmegy egy ilyen kiállításra, az megismerheti a tenyésztőket, beszélgethet velük, láthatja, hogy az adott tenyészetben milyen állatok vannak, képet kaphat arról, hogy egy-egy tenyészet milyen sikeres munkát végez, és ez a későbbi döntéseknél vagy kapcsolatfelvételnél sokat segíthet.

Azt tapasztaljuk, hogy a kiállításokon való megjelenés népszerűbb most, mint a korábbi években volt – meséli a tenyésztési vezető. Aki tudja vállalni, hogy felkészíti az állatot, az jelzi ezt az egyesületnek, az ő szakembereik pedig segítenek abban, hogy melyik állatot hozza el a bírálatra.

Van egy kiállítási szabályzatuk, ami meghatározza mennyi idősnek, milyen súlyúnak, méretűnek kell lennie egy bikának, tehénnek, borjúnak ahhoz, hogy egy kiállításra mehessen, hogy képviselje a fajtát. Ezt minden showbírálatra készülő tenyésztőknek be kell tartani, és persze emellett fel kell készíteni az állatokat. Ez a mai munkaerőhiányos helyzetben egyre nehezebb feladat, de ha ez is megvan, jöhet az utazás, ami szintén nem egyszerű feladat, hiszen itt nagy értékű élő állatokról van szó. Szerencsére itt már az egyesület is beszáll, átvállalja a szállítási költséget és a boxok bérleti díját is – tette hozzá Kovács-Mesterházy Zoltán.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu