Back to top

Egészséges állat – biztos piac

Az állategészségügy állott Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok juhágazati konferenciájának középpontjában. A hallgatóság soraiban ülő tanácsadók, illetve juhtartók részletes tájékoztatást kaptak az ágazat egészségügyi helyzetéről, de ami ennél is fontosabb az előadók nem csak felhívták a figyelmet az egészségügy fontosságára, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak.

Az utóbbi évek azt bizonyítják, hogy lehetőség van a bárányok piacának szélesítésére, ehhez azonban tovább kell javítani a juhállomány egészségügyi státuszát. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felhívta a figyelmet a piac által is elvárt állategészségügyi előírások teljesítésére. Külön szólt a központi adatbázis jelentőségéről, karbantartásáról.

A tenyésztőknek is komolyan kell venniük a naprakész nyilvántartást, az elhullási napló vezetését, a szállítólevelek pontos utánkövethetőségét.

Mindehhez kellő segítséget kaphatnak a szövetség instruktoraitól. Külön felhívta a figyelmet a bejelentési kötelezettségek szigorú betartására.

Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság főállatorvosa sok gyakorlati tanáccsal is szolgált. Az, hogy egy állat egészséges, vagy beteg, meghatározza a genetika, a környezet és minden olyan hatás, ami összefügg az állat stresszhelyzetével. E komplex szemléletmód alapján szükséges vizsgálni egy-egy állomány illetve az egyes állat egészségügyi állapotát. Az előadó mindezt a juhok légzőszervi betegségei kapcsán elemezte. A kórokozó lényegében benne él az állat szervezetében. Általában kialakul egy egyensúly a kórokozók és az immunitás között. Baj akkor keletkezik, ha ez az egyensúlyi állapot megbillen, amit a legtöbb esetben külső tényező okozhat. Ilyen lehet, hogy

ha vásárolt állat kerül az állományba, megjelenhet egy eddig nem létezett kórokozó, de szinte végtelen a környezet hatása, ami lehet az épület levegőjében lévő por, ammónia, zsúfoltság, takarmányozási probléma,

de ide sorolhatjuk a nyári 40 C-fokos hőmérsékletet, a nagyobb esők utáni átnedvesedést, vagy ha kívülről instabil állatok kerülnek be az állományba… és még folytathatnánk a sort. A betegségek okait elsősorban a környezetben kell keresnünk, s csak legutolsóként jöhet számításba az antibiotikum. Az előadó gyakorlati tapasztalatok és tennivalók sorát sorolta fel, amelyek révén megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

Kovács Imre, a Hódmezőgazda Zrt. juh üzletág igazgatója bemutatta a nagygazdaság tevékenységét, fejlesztési irányait.

Az elmúlt évben 41 ezer bárány került piacra a gazdaságból, illetve integrációból.

Az újabb fejlesztésekkel a piac által értékesebbnek ítélt hízóbárányok minél hatékonyabb előállítása a cél. Ennek érdekében a legkorszerűbb technikát, technológiát alkalmazzák. A termelés egyik sarokpontja, hogy saját takarmányt használnak, amelyet folyamatosan vizsgálnak. A legnagyobb feladat – mint mindenhol – az állatok egészségének megőrzése, az elhullás csökkentése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el Pécsen - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.