Back to top

Egészséges állat – biztos piac

Az állategészségügy állott Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok juhágazati konferenciájának középpontjában. A hallgatóság soraiban ülő tanácsadók, illetve juhtartók részletes tájékoztatást kaptak az ágazat egészségügyi helyzetéről, de ami ennél is fontosabb az előadók nem csak felhívták a figyelmet az egészségügy fontosságára, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak.

Az utóbbi évek azt bizonyítják, hogy lehetőség van a bárányok piacának szélesítésére, ehhez azonban tovább kell javítani a juhállomány egészségügyi státuszát. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felhívta a figyelmet a piac által is elvárt állategészségügyi előírások teljesítésére. Külön szólt a központi adatbázis jelentőségéről, karbantartásáról.

A tenyésztőknek is komolyan kell venniük a naprakész nyilvántartást, az elhullási napló vezetését, a szállítólevelek pontos utánkövethetőségét.

Mindehhez kellő segítséget kaphatnak a szövetség instruktoraitól. Külön felhívta a figyelmet a bejelentési kötelezettségek szigorú betartására.

Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság főállatorvosa sok gyakorlati tanáccsal is szolgált. Az, hogy egy állat egészséges, vagy beteg, meghatározza a genetika, a környezet és minden olyan hatás, ami összefügg az állat stresszhelyzetével. E komplex szemléletmód alapján szükséges vizsgálni egy-egy állomány illetve az egyes állat egészségügyi állapotát. Az előadó mindezt a juhok légzőszervi betegségei kapcsán elemezte. A kórokozó lényegében benne él az állat szervezetében. Általában kialakul egy egyensúly a kórokozók és az immunitás között. Baj akkor keletkezik, ha ez az egyensúlyi állapot megbillen, amit a legtöbb esetben külső tényező okozhat. Ilyen lehet, hogy

ha vásárolt állat kerül az állományba, megjelenhet egy eddig nem létezett kórokozó, de szinte végtelen a környezet hatása, ami lehet az épület levegőjében lévő por, ammónia, zsúfoltság, takarmányozási probléma,

de ide sorolhatjuk a nyári 40 C-fokos hőmérsékletet, a nagyobb esők utáni átnedvesedést, vagy ha kívülről instabil állatok kerülnek be az állományba… és még folytathatnánk a sort. A betegségek okait elsősorban a környezetben kell keresnünk, s csak legutolsóként jöhet számításba az antibiotikum. Az előadó gyakorlati tapasztalatok és tennivalók sorát sorolta fel, amelyek révén megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

Kovács Imre, a Hódmezőgazda Zrt. juh üzletág igazgatója bemutatta a nagygazdaság tevékenységét, fejlesztési irányait.

Az elmúlt évben 41 ezer bárány került piacra a gazdaságból, illetve integrációból.

Az újabb fejlesztésekkel a piac által értékesebbnek ítélt hízóbárányok minél hatékonyabb előállítása a cél. Ennek érdekében a legkorszerűbb technikát, technológiát alkalmazzák. A termelés egyik sarokpontja, hogy saját takarmányt használnak, amelyet folyamatosan vizsgálnak. A legnagyobb feladat – mint mindenhol – az állatok egészségének megőrzése, az elhullás csökkentése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ajándékként se fogadjunk el szent íbiszt!

Az íbiszek a kanalas gémekkel alkotnak egy családot – közeli rokonai egymásnak. E hosszú lábú gázlómadarak meglehetősen hosszú idő óta élnek Földünkön. Ahol jelentősebb számban előfordulnak, gyakorta a helyi mondák, hitvilág fontos szereplői.A XXI. században pedig egyre gyakrabban tartanak íbiszeket nemcsak különféle állatkertekben, hanem magán-madárgyűjteményekben is a Föld számos pontján