Back to top

Egészséges állat – biztos piac

Az állategészségügy állott Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok juhágazati konferenciájának középpontjában. A hallgatóság soraiban ülő tanácsadók, illetve juhtartók részletes tájékoztatást kaptak az ágazat egészségügyi helyzetéről, de ami ennél is fontosabb az előadók nem csak felhívták a figyelmet az egészségügy fontosságára, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak.

Az utóbbi évek azt bizonyítják, hogy lehetőség van a bárányok piacának szélesítésére, ehhez azonban tovább kell javítani a juhállomány egészségügyi státuszát. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felhívta a figyelmet a piac által is elvárt állategészségügyi előírások teljesítésére. Külön szólt a központi adatbázis jelentőségéről, karbantartásáról.

A tenyésztőknek is komolyan kell venniük a naprakész nyilvántartást, az elhullási napló vezetését, a szállítólevelek pontos utánkövethetőségét.

Mindehhez kellő segítséget kaphatnak a szövetség instruktoraitól. Külön felhívta a figyelmet a bejelentési kötelezettségek szigorú betartására.

Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság főállatorvosa sok gyakorlati tanáccsal is szolgált. Az, hogy egy állat egészséges, vagy beteg, meghatározza a genetika, a környezet és minden olyan hatás, ami összefügg az állat stresszhelyzetével. E komplex szemléletmód alapján szükséges vizsgálni egy-egy állomány illetve az egyes állat egészségügyi állapotát. Az előadó mindezt a juhok légzőszervi betegségei kapcsán elemezte. A kórokozó lényegében benne él az állat szervezetében. Általában kialakul egy egyensúly a kórokozók és az immunitás között. Baj akkor keletkezik, ha ez az egyensúlyi állapot megbillen, amit a legtöbb esetben külső tényező okozhat. Ilyen lehet, hogy

ha vásárolt állat kerül az állományba, megjelenhet egy eddig nem létezett kórokozó, de szinte végtelen a környezet hatása, ami lehet az épület levegőjében lévő por, ammónia, zsúfoltság, takarmányozási probléma,

de ide sorolhatjuk a nyári 40 C-fokos hőmérsékletet, a nagyobb esők utáni átnedvesedést, vagy ha kívülről instabil állatok kerülnek be az állományba… és még folytathatnánk a sort. A betegségek okait elsősorban a környezetben kell keresnünk, s csak legutolsóként jöhet számításba az antibiotikum. Az előadó gyakorlati tapasztalatok és tennivalók sorát sorolta fel, amelyek révén megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

Kovács Imre, a Hódmezőgazda Zrt. juh üzletág igazgatója bemutatta a nagygazdaság tevékenységét, fejlesztési irányait.

Az elmúlt évben 41 ezer bárány került piacra a gazdaságból, illetve integrációból.

Az újabb fejlesztésekkel a piac által értékesebbnek ítélt hízóbárányok minél hatékonyabb előállítása a cél. Ennek érdekében a legkorszerűbb technikát, technológiát alkalmazzák. A termelés egyik sarokpontja, hogy saját takarmányt használnak, amelyet folyamatosan vizsgálnak. A legnagyobb feladat – mint mindenhol – az állatok egészségének megőrzése, az elhullás csökkentése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.