Back to top

Egészséges állat – biztos piac

Az állategészségügy állott Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok juhágazati konferenciájának középpontjában. A hallgatóság soraiban ülő tanácsadók, illetve juhtartók részletes tájékoztatást kaptak az ágazat egészségügyi helyzetéről, de ami ennél is fontosabb az előadók nem csak felhívták a figyelmet az egészségügy fontosságára, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak.

Az utóbbi évek azt bizonyítják, hogy lehetőség van a bárányok piacának szélesítésére, ehhez azonban tovább kell javítani a juhállomány egészségügyi státuszát. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos felhívta a figyelmet a piac által is elvárt állategészségügyi előírások teljesítésére. Külön szólt a központi adatbázis jelentőségéről, karbantartásáról.

A tenyésztőknek is komolyan kell venniük a naprakész nyilvántartást, az elhullási napló vezetését, a szállítólevelek pontos utánkövethetőségét.

Mindehhez kellő segítséget kaphatnak a szövetség instruktoraitól. Külön felhívta a figyelmet a bejelentési kötelezettségek szigorú betartására.

Dr. Abonyi Tamás, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság főállatorvosa sok gyakorlati tanáccsal is szolgált. Az, hogy egy állat egészséges, vagy beteg, meghatározza a genetika, a környezet és minden olyan hatás, ami összefügg az állat stresszhelyzetével. E komplex szemléletmód alapján szükséges vizsgálni egy-egy állomány illetve az egyes állat egészségügyi állapotát. Az előadó mindezt a juhok légzőszervi betegségei kapcsán elemezte. A kórokozó lényegében benne él az állat szervezetében. Általában kialakul egy egyensúly a kórokozók és az immunitás között. Baj akkor keletkezik, ha ez az egyensúlyi állapot megbillen, amit a legtöbb esetben külső tényező okozhat. Ilyen lehet, hogy

ha vásárolt állat kerül az állományba, megjelenhet egy eddig nem létezett kórokozó, de szinte végtelen a környezet hatása, ami lehet az épület levegőjében lévő por, ammónia, zsúfoltság, takarmányozási probléma,

de ide sorolhatjuk a nyári 40 C-fokos hőmérsékletet, a nagyobb esők utáni átnedvesedést, vagy ha kívülről instabil állatok kerülnek be az állományba… és még folytathatnánk a sort. A betegségek okait elsősorban a környezetben kell keresnünk, s csak legutolsóként jöhet számításba az antibiotikum. Az előadó gyakorlati tapasztalatok és tennivalók sorát sorolta fel, amelyek révén megakadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

Kovács Imre, a Hódmezőgazda Zrt. juh üzletág igazgatója bemutatta a nagygazdaság tevékenységét, fejlesztési irányait.

Az elmúlt évben 41 ezer bárány került piacra a gazdaságból, illetve integrációból.

Az újabb fejlesztésekkel a piac által értékesebbnek ítélt hízóbárányok minél hatékonyabb előállítása a cél. Ennek érdekében a legkorszerűbb technikát, technológiát alkalmazzák. A termelés egyik sarokpontja, hogy saját takarmányt használnak, amelyet folyamatosan vizsgálnak. A legnagyobb feladat – mint mindenhol – az állatok egészségének megőrzése, az elhullás csökkentése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.