Back to top

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Németországban a méhészek száma 80 614-ről  120 679-re növekedett az elmúlt 10 évben. A Német Méhészek Egyesületének (DIB) adatai szerint a taglétszám 20%-a nő. Ezzel épp annyi a méhész az országban, mint az 50-es években. 

Viszont a kezdő méhészek szakmai oktatása óriási problémát jelent, véli az Egyesület elnöke, hiszen nagyon sok kezdő az internetről szeretné megtanulni a szakmát.

A méhészkedéshez azonban nem elég az internetről összeszedett információ, hanem szükséges hozzá a  több éves tapasztalat, a mentorált gyakorlat.

A németországi trendet azért is tartja az egyesület problematikusnak, mert az egyre másra terjedő városi méhészetek viszonylag magas méhsűrűsége a méhbetegségek terjedéséhez is vezethet.

A növekedés oly léptékű, vélik sokan, hogy a méhtartást szakvizsgához kellene kötni.

Ahogy arról cikkünkben – Méz a prériről- méhészet Kanadában című cikkünkben is beszámoltunk, a méhészek számának növekedése más országokra is jellemző.  

Ez a trend a fejlett nyugati országokban főleg a médiában az utóbbi 10 évben erősen tematizált méhpusztulásoknak köszönhető. Sokan szeretnék „megmenteni a méheket”, anélkül hogy tisztába kerülnének a probléma valódi okával és a lehetőségekkel, a szakmai fogásokkal.

Az irányvonal a méz árának sem tesz jót, hacsak a méhészek számának növekedése nem jár együtt a növekvő mézfogyasztással (ez egyáltalán nem kizárt!), illetve a hamis méz visszaszorításával.

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/5

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

A szúnyogoknak is jót tett a májusi arany, folytatódik a védekezés

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.