Back to top

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Németországban a méhészek száma 80 614-ről  120 679-re növekedett az elmúlt 10 évben. A Német Méhészek Egyesületének (DIB) adatai szerint a taglétszám 20%-a nő. Ezzel épp annyi a méhész az országban, mint az 50-es években. 

Viszont a kezdő méhészek szakmai oktatása óriási problémát jelent, véli az Egyesület elnöke, hiszen nagyon sok kezdő az internetről szeretné megtanulni a szakmát.

A méhészkedéshez azonban nem elég az internetről összeszedett információ, hanem szükséges hozzá a  több éves tapasztalat, a mentorált gyakorlat.

A németországi trendet azért is tartja az egyesület problematikusnak, mert az egyre másra terjedő városi méhészetek viszonylag magas méhsűrűsége a méhbetegségek terjedéséhez is vezethet.

A növekedés oly léptékű, vélik sokan, hogy a méhtartást szakvizsgához kellene kötni.

Ahogy arról cikkünkben – Méz a prériről- méhészet Kanadában című cikkünkben is beszámoltunk, a méhészek számának növekedése más országokra is jellemző.  

Ez a trend a fejlett nyugati országokban főleg a médiában az utóbbi 10 évben erősen tematizált méhpusztulásoknak köszönhető. Sokan szeretnék „megmenteni a méheket”, anélkül hogy tisztába kerülnének a probléma valódi okával és a lehetőségekkel, a szakmai fogásokkal.

Az irányvonal a méz árának sem tesz jót, hacsak a méhészek számának növekedése nem jár együtt a növekvő mézfogyasztással (ez egyáltalán nem kizárt!), illetve a hamis méz visszaszorításával.

 

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/5

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.