0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erste: tovább nő az agrárhitelezés

További jelentős növekedésre számít az Erste Bank az agrár-kkv szektor hitelezésében. A pénzintézet a teljes kkv-szektorban bővülni tudott tavaly, de az agrár- illetve élelmiszeripari vállalkozások körében különösen nagymértékben növekszik a pénzintézet ügyfélállománya.

Jelentős növekedésre számít az Erste Bank a kis- és középvállalkozásoknak juttatok hitelállományban, amelyet részben a szektor dinamikus bővülése, részben pedig az NHP fix lehetőségei miatt – hangzott el a pénzintézet sajtótájékoztatóján, amelyet Hódmezővásárhelyen, a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében rendeztek meg. Az eseményen kiderült:

a jelentős érdeklődés mellett a kkv-szektor szereplői is egyre inkább a fix kamatozású termékek felé fordulnak, amely tervezhetőbb, biztonságosabb pénzügyi konstrukciókat takar.

Az Erste a teljes kkv-szektorban bővülni tudott tavaly, de az agrár- illetve élelmiszeripari vállalkozások körében különösen nagymértékben növekszik a pénzintézet ügyfélállománya.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban a kkv-szektor hitelállománya közel 12 százalékkal bővült, ezzel szemben az Erste 23 százalékos gyarapodást tudott felmutatni, míg idén március végén a bank által kezelt kkv-hitelállomány csaknem 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Erste kkv-ügyfeleinek száma csaknem 6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 13 százalékkal nőtt egy év alatt

– mondta el Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója.

A teljes szektoron belül is felértékelődik tehát az agrofood szektor szerepe. Fórián Zoltán, a bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője elmondta: a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot. Ennek hátterében a támogatott hitelprogramok, a Vidékfejlesztési Program megvalósítási szakasza, a még mindig nagyon kedvező kamatkörnyezet és nem utolsósorban a változó, egyre inkább pénzügyivé váló gazdálkodói szemlélet áll.

Az általános növekedésből jelentős részt tud kihasítani magának az Erste is.

A mezőgazdasági kkv-ügyfelek száma idén március végén csaknem 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké több mint 12 százalékkal nőtt.

Mindezek eredményeként a hitelállomány jelentős mértékben, 23,5 százalékkal bővült egy év alatt. Az élelmiszeripar esetében a bank ügyfeleinek száma több mint 2 százalékkal, míg a hitelezett ügyfeleké 4 százalékot meghaladó mértékben gyarapodott. A hitelállomány átlagon felüli mértékben, 28,3 százalékkal haladta meg március végén az egy évvel korábbit. Az Erste aktívan részt vesz az NHP Fix programban, a bank 10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként a kihelyezésekből.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu