Back to top

Idő, türelem és szaktudás kell az állatok felkészítéséhez

Miniszteri különdíjban részesült az idén színvonalasan kiállított charolais tenyészállataiért az Abaúji Papp Charolais Kft. Ebben az évben a fajtagyőztes charolais tenyészállat ebből a gazdaságból érkezett. A nyertes borjas tehén mellett tizenegy felnőtt nőivarú tenyészállattal és még két borjúval neveztek a hódmezővásárhelyi showbírálatra.

Az Abaúji Papp Charolais Kft. vezetői Papp Sándor és felesége
A tenyészet számos díjat nyert már a teheneivel és bikáival a korábbi kiállításokon is. Papp Sándor ügyvezető igazgató azt mondja, ők minden alkalommal komolyan készülnek a hódmezővásárhelyi kiállításra. Az itteni bírálatot tartja a legjelentősebb megmérettetésnek, mert itt az ország legsikeresebb tenyészeteinek legszebb példányai versenyeznek. Nálunk már két hónappal a megnyitó előtt megkezdődik a kiállításra szánt marhák válogatása, egy néhány héttel a bemutató előtt szűkítik a keretet. Ettől kezdve két dolgozójuk csak a kiválasztott jószágokkal foglalkozik. A jelenlegi állományuk 350 tehénből, 206 növendék üszőből, 220 szopós borjúból és nagy létszámú tenyészbikából áll. Mind tiszta vérű egyed, a legmagasabb törzskönyvi besorolásba tartoznak. Kizárólag francia genetikát alkalmaznak, Franciaországból rendszeresen importálnak tenyészbikákat, illetve spermát. A gazdaságban elsősorban tenyészállat-előállítással foglalkoznak, jó minőségű, magas genetikai értékű tenyészbikákat, szűz és vemhes üszőket értékesítenek a hazai és külföldi vevőknek.

Jól bejáratott piacuk van – emeli ki Papp Sándor, aminek kiszélesítéséhez, illetve megtartásához a hódmezővásárhelyi versenyeken való részvételük, illetve eredményességük is hozzájárult. A régi vevők folyamatosan visszatérnek, és jönnek a szomszéd országokból is. A mi legjelentősebb vevőink a határon túli magyarok. A Felvidéken, Erdélyben, Szerbiában, Ausztriában is jól ismernek minket – állítja.

Az idei fajtagyőztes anyatehén borjával
A vállalkozás megközelítőleg 1000 hektár területen gazdálkodik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Cserehát lankáin. A Hajdúságban ez nagy gazdaságnak számítana – jegyzi meg Papp Sándor, de az ő területeink olyan termőhelyi adottságúak, amelyeken csak roppant nagy ráfordítással tudnak normális hozamot elérni.

- A szántóterületeink az eredményesség határát súrolják, ugyanakkora ráfordítással több tonnával nagyobb kalászos vagy a kukorica termése takarítható be egy jobb területen, mint nálunk, de persze ott nem is legelőt vetnek – mondja. - Meg kell találni minden területnek a normális hasznosítását. Ezért is van az, hogy a területünk felét charolais húsmarhával hasznosítjuk. Nagyjából 350 hektár a gyepterületünk és 60-70 hektáron vetünk lucernát, ezzel a zöldítési feltételeknek is meg tudunk felelni. Betakarítunk silókukoricát és takarmánykeveréknek valót is a földekről, és nagyjából a területünk másik felén árunövényt; napraforgót, kukoricát, búzát, repcét termesztünk.

Félig-meddig környezetbarátnak is mondható a mi gazdálkodásunk, amit a csereháti dombokon folytatunk, de nem feltétlen a szemlélet, inkább a hasznosítási mód miatt mondom ezt naturális gazdálkodásnak – feleli Papp Sándor. A gyepekkel megvédjük az eróziótól a hegyoldalakat, amik az állatoknak kiváló legelőterület adnak.

Sajnos, a klímaváltozást mi is érezzük, mert bár az éves csapadékmennyiség szinte ugyanannyi, mint korábban, évszázadokon keresztül volt, csak borzasztó hektikus az elosztása. Most a télen olyan kevés volt a csapadék, hogy a talajok nem tudtak víztartalékot képezni. A búzák ezt megszenvedték nagyon, s ugyan most megjött az eső, de ritkább lett az állomány. Az öt-hat ágban bokrosodott búzából visszaszáradt 4-5 hajtás, így már biztos, hogy nem lehet jó hozamunk. A búzára, amit mi árunövényként vetünk, nagy szüksége van az állattenyésztésünknek is, hiszen a marháknak kell az alomszalma és a takarmányszalma.

Nálunk harmonikus arányban van az állattenyésztés és a növénytermesztés, jól ki is egészítik egymást, a melléktermékek pedig kiválóan hasznosíthatók az állattenyésztésben – jegyzi meg az ügyvezető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.