Back to top

Ilyen még nem volt: izgalmasan alakult a húsmarha tenyészállatok versenye

A fajtagyőztesek végső megmérettetésén, ahol a legjobbak legjobbikát választják ki, holtverseny alakult ki. De miután csak egy nyertese lehet a versenynek, a két állat között új szavazást kellett elrendelni. Végül csupán egy ponttal, de a limousin borjas tehéné lett az ez évi győzelem.

Sikeres éveket tudhat maga mögött a Limousin és Blonde’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete, illetve a tenyésztőik.

Az Alföldi Állattenyésztési Napok húsmarha tenyészállatainak showbírálatán jó ideje a két fajta közül kerül ki a végső nyertes. Az ideihez hasonló izgalomban azonban még nem volt részük a tenyésztőknek és a látogatóknak. A szakadó esőben azt gondoltuk, hogy igyekeznek gyorsan végezni a bírák, ám amikor kihirdették a végeredményt, kiderült, hogy

a magyartarka vemhes üsző és a limousin borjas tehén azonos pontszámmal végzett, vagyis két első helyezett lett.

A bírálat egész pontosan úgy működik, hogy a bírák a végső megmérettetésnél a fajtagyőztes állatokat az adott fajtastandardhoz hasonlítják, és minden bíró – öten, akik a limousin, a magyartarka, a blonde’ quitaine, a charolais és az angus tenyészállatokat bírálták – felállítja a saját sorrendjét. Amelyik állat aztán a legkevesebb pontot kapta, mert a legtöbb bírónál az első, vagy a második helyre került, az nyeri a versenyt.

Az idén azonban a rangsorolás alapján 12-12 pontot kapott a Derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft magyartarka vemhes üszője és a balatonalmádi Imár Bt. limousin borjas tehene is. Első helyezést ért el a magyartarka és a limousin fajtagyőztes tenyészállat is. Ilyen még nem volt soha. De miután a díjból csak egy van, az a döntés született, hogy induljon egy újabb verseny ezúttal már csak a magyartarka és a limousin fajtagyőztesek között, amivel a végső nyertest meg lehet állapítani .

A második forduló azonban még az elsőnél is nagyobb izgalmakat hozott, mert amikor az eredményt kihirdették, az első bíró a magyartarkát, a második a limousint tette az első helyre, és a folytatás is hasonlóan alakult, a negyedik bíróig döntetlenre állt a verseny,

míg végül az ötödik bíró döntése alapján született meg az idei verseny eredménye. Egy ponttal nyert a borjas limousin tehén.

(A bírók nem látják egymás ítéletét, nem beszélik meg, csak fognak egy papírt, amire ráírják a helyezéseket.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

A Magyar Díjlovagló Szakbizottság a 2019-es évtől hazánkban is bevezette a nyugati lovaskultúrákban hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendő programot. A tervek szerint nyolc forduló és egy döntő lesz az idén.