Back to top

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Ez esetben nemcsak a kötelező szervizek  áráról van szó, amelyek évről évre drágábbak, hanem a javítások idejének meghosszabbodásáról is. Ez azért lényeges szempont, mert a termelőnek igazodnia kell számtalan körülményhez és az effektív munka minden órája aranyat ér.

A gyártók a szigorú biztonsági és környezetvédelmi előírásokat a szolgáltatási piac monopolizálására használják fel

úgy, hogy megakadályozzák  a független szolgáltatók számára termékeik elérését: megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik  az eredeti eszközök és diagnosztikai berendezések, az  alkatrészek beszerzését, és a gépek szerviz történetét a független műhelyek számára.

A gazdák szerint egy-egy drága traktor meghibásodása és kényszerű megállása egyre gyakrabban fordul elő. A gazdálkodó nem javíthatja meg saját maga, és hiába viszi független szervizbe, mert ott nem rendelkeznek a javításhoz szükséges szoftverrel. Ez gyakran az értékes időveszteséget eredményez a művelés során, mert a legközelebbi márkaszerviz messze van.

Sok esetben el lehetne kerülni az időveszteséget, mert a számítógép vezérelte kombájn leállásának oka nem mindig bonyolult, a hiba elhárítása nem kerülne sem sok időbe, és nem járna magas költséggel.

Példaként az egyik nebraskai farmer azt mondja, hogy a helyi szerelő meg tudja javítani például az egyik ismert traktormárka meghibásodását.  Azonban nem tudja befejezni a műveletet,  mert 

meg kell érkeznie a gyár szerviztechnikusának, aki a számítógépet újra installálja hogy a cserélt alkatrészt a szofver felismerje és a traktor újra üzemképes legyen.

A kiszállásért 230 dollárt, és  minden megkezdett munkaóráért 130 dollárt számolnak fel.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a gazdálkodók egyre gyakrabban kezdik használni a hacker szolgáltatásokat, és inkább hajlandók támogatni azokat a mozgalmakat és kezdeményezéseket, amelyek a szolgáltatási piac pluralizálására és a versenyre való nyitására törekszenek, ami végül egyenlő hozzáférést eredményez majd eredeti használati utasításokhoz és alkatrészekhez, valamint az engedélyezett diagnosztikai eszközökhöz

A legnagyobb ilyen kezdeményezés, amelyben már 20 állam vesz részt, a "Fair Repair" - a tisztességes javítás, és Minnesota valószínűleg az első olyan állam lesz, amely az elkövetkező hetekben törvényt fog erről hozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.

Álljt parancsoltak a mezőgépeken pózoló lájkvadászoknak

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az egyik népszerű közösségi platformon az olyan videók, melyekben ír fiatalok mutatnak be veszélyes "műsorszámokat" mezőgazdasági gépeken. Az ország gazdaszövetsége közleményben adott hangot felháborodásának.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?