Back to top

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Ez esetben nemcsak a kötelező szervizek  áráról van szó, amelyek évről évre drágábbak, hanem a javítások idejének meghosszabbodásáról is. Ez azért lényeges szempont, mert a termelőnek igazodnia kell számtalan körülményhez és az effektív munka minden órája aranyat ér.

A gyártók a szigorú biztonsági és környezetvédelmi előírásokat a szolgáltatási piac monopolizálására használják fel

úgy, hogy megakadályozzák  a független szolgáltatók számára termékeik elérését: megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik  az eredeti eszközök és diagnosztikai berendezések, az  alkatrészek beszerzését, és a gépek szerviz történetét a független műhelyek számára.

A gazdák szerint egy-egy drága traktor meghibásodása és kényszerű megállása egyre gyakrabban fordul elő. A gazdálkodó nem javíthatja meg saját maga, és hiába viszi független szervizbe, mert ott nem rendelkeznek a javításhoz szükséges szoftverrel. Ez gyakran az értékes időveszteséget eredményez a művelés során, mert a legközelebbi márkaszerviz messze van.

Sok esetben el lehetne kerülni az időveszteséget, mert a számítógép vezérelte kombájn leállásának oka nem mindig bonyolult, a hiba elhárítása nem kerülne sem sok időbe, és nem járna magas költséggel.

Példaként az egyik nebraskai farmer azt mondja, hogy a helyi szerelő meg tudja javítani például az egyik ismert traktormárka meghibásodását.  Azonban nem tudja befejezni a műveletet,  mert 

meg kell érkeznie a gyár szerviztechnikusának, aki a számítógépet újra installálja hogy a cserélt alkatrészt a szofver felismerje és a traktor újra üzemképes legyen.

A kiszállásért 230 dollárt, és  minden megkezdett munkaóráért 130 dollárt számolnak fel.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a gazdálkodók egyre gyakrabban kezdik használni a hacker szolgáltatásokat, és inkább hajlandók támogatni azokat a mozgalmakat és kezdeményezéseket, amelyek a szolgáltatási piac pluralizálására és a versenyre való nyitására törekszenek, ami végül egyenlő hozzáférést eredményez majd eredeti használati utasításokhoz és alkatrészekhez, valamint az engedélyezett diagnosztikai eszközökhöz

A legnagyobb ilyen kezdeményezés, amelyben már 20 állam vesz részt, a "Fair Repair" - a tisztességes javítás, és Minnesota valószínűleg az első olyan állam lesz, amely az elkövetkező hetekben törvényt fog erről hozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Jövőre változik a drónokra vonatkozó szabályozás

Megváltoztak a drónok használatára vonatkozó szabályozások, amelyek jövő év július 1-jétől lépnek érvénybe.

Munkacsoport a helyspecifikus gazdálkodásért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Belevetették magukat a szakmába a jövő „kis gazdái”

Székesfehérváron és Szegeden mutatkozott be a Vesd bele magad! Program a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége-AGRYA hozzájárulásának, valamint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásának együttműködéseként. A 2011-ben indított program célja a szemlélet formálás, a kisiskolás gyerekek egészséges testi, lelki fejlődése, illetve a partnerség a gazdák és a fiatalok között.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.