Back to top

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Ez esetben nemcsak a kötelező szervizek  áráról van szó, amelyek évről évre drágábbak, hanem a javítások idejének meghosszabbodásáról is. Ez azért lényeges szempont, mert a termelőnek igazodnia kell számtalan körülményhez és az effektív munka minden órája aranyat ér.

A gyártók a szigorú biztonsági és környezetvédelmi előírásokat a szolgáltatási piac monopolizálására használják fel

úgy, hogy megakadályozzák  a független szolgáltatók számára termékeik elérését: megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik  az eredeti eszközök és diagnosztikai berendezések, az  alkatrészek beszerzését, és a gépek szerviz történetét a független műhelyek számára.

A gazdák szerint egy-egy drága traktor meghibásodása és kényszerű megállása egyre gyakrabban fordul elő. A gazdálkodó nem javíthatja meg saját maga, és hiába viszi független szervizbe, mert ott nem rendelkeznek a javításhoz szükséges szoftverrel. Ez gyakran az értékes időveszteséget eredményez a művelés során, mert a legközelebbi márkaszerviz messze van.

Sok esetben el lehetne kerülni az időveszteséget, mert a számítógép vezérelte kombájn leállásának oka nem mindig bonyolult, a hiba elhárítása nem kerülne sem sok időbe, és nem járna magas költséggel.

Példaként az egyik nebraskai farmer azt mondja, hogy a helyi szerelő meg tudja javítani például az egyik ismert traktormárka meghibásodását.  Azonban nem tudja befejezni a műveletet,  mert 

meg kell érkeznie a gyár szerviztechnikusának, aki a számítógépet újra installálja hogy a cserélt alkatrészt a szofver felismerje és a traktor újra üzemképes legyen.

A kiszállásért 230 dollárt, és  minden megkezdett munkaóráért 130 dollárt számolnak fel.

Ebben a helyzetben nem csoda, hogy a gazdálkodók egyre gyakrabban kezdik használni a hacker szolgáltatásokat, és inkább hajlandók támogatni azokat a mozgalmakat és kezdeményezéseket, amelyek a szolgáltatási piac pluralizálására és a versenyre való nyitására törekszenek, ami végül egyenlő hozzáférést eredményez majd eredeti használati utasításokhoz és alkatrészekhez, valamint az engedélyezett diagnosztikai eszközökhöz

A legnagyobb ilyen kezdeményezés, amelyben már 20 állam vesz részt, a "Fair Repair" - a tisztességes javítás, és Minnesota valószínűleg az első olyan állam lesz, amely az elkövetkező hetekben törvényt fog erről hozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.