Back to top

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Calgaryban tavaly kezdtek el dolgozni a méhek, darazsak és más rovarok körútjának megteremtésén, és a tudósok már bebizonyították, hogy mennyire fontos a város déli részét körbeölelő virágok folyosója.

Kiderült, hogy azokra a növényekre is szükségük van a rovaroknak, amelyeket a legutóbbi időkig gyomnövényeknek tekintettek.

A program indulása óta olyan méhek is megjelentek, melyek már a veszélyeztetett fajok listáján találhatóak. A körúton talált otthonra mintegy 15 különböző méh és darázsfaj 100 családja.

Alberta államnak most már saját méhei és méhészetei vannak, de a városok önállóan dönthetnek olyan rovarbarát megoldásokról, mely elősegíti a növények beporzását.

Calgaryban rovarok körútja egyben oktatási funkcióval is rendelkező zöld folyosó.

A város tájékoztató táblákat helyezett ki az őshonos növényekről, a terület alkotóelemeiről,

mint a homok, kavics és a fakéreg, amelyek  könnyebbé teszik a rovarok életét. Ebben a projektben mintegy 300 diák vett részt. A város munkatársai is elégedettek, hiszen a virágokkal és gyógynövényekkel beültetett területek nem igényelnek további karbantartást.

A „rovarkörút” az egyetemi biológusok munkahelyévé is vált, ahol tanulmányozzák a rovarbarát területek kialakításának a kérdését.

Calgary további terveket készít a város útmenti területeinek rovarbaráttá történő átalakítására.

Kanadában 23 város, köztük Toronto is csatlakozott a Bee Cities (Méhek Városa) programhoz, amelyet 2015-ben az USA-tól vettek át, és amely útmutatást tartalmaz a méhek megmentésére.

A torontói Yorki Egyetem tudósai közzétették a kanadai rovarok populációjával kapcsolatos kutatásuk eredményeit a Journal of Insect Conservation folyóiratban. A tanulmányban figyelmeztetnek arra, hogy több amerikai darázsfaj a kihalás szélén van. A 850

veszélyeztetett méhalkatúak közül 42  dongófajta.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a rovarok nélkülözhetetlenek a  fák, cserjék és növények beporzásához, amelyek közül számos nagyüzemi mezőgazdasági növény is található.  

A kutatás szerint a méhalkatúak élettere 70%-kal , míg a rovarok száma 2007-2016-ban közel 90%-kal csökkent, az előző 100 évben megfigyelt állapothoz képest.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!