Back to top

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Calgaryban tavaly kezdtek el dolgozni a méhek, darazsak és más rovarok körútjának megteremtésén, és a tudósok már bebizonyították, hogy mennyire fontos a város déli részét körbeölelő virágok folyosója.

Kiderült, hogy azokra a növényekre is szükségük van a rovaroknak, amelyeket a legutóbbi időkig gyomnövényeknek tekintettek.

A program indulása óta olyan méhek is megjelentek, melyek már a veszélyeztetett fajok listáján találhatóak. A körúton talált otthonra mintegy 15 különböző méh és darázsfaj 100 családja.

Alberta államnak most már saját méhei és méhészetei vannak, de a városok önállóan dönthetnek olyan rovarbarát megoldásokról, mely elősegíti a növények beporzását.

Calgaryban rovarok körútja egyben oktatási funkcióval is rendelkező zöld folyosó.

A város tájékoztató táblákat helyezett ki az őshonos növényekről, a terület alkotóelemeiről,

mint a homok, kavics és a fakéreg, amelyek  könnyebbé teszik a rovarok életét. Ebben a projektben mintegy 300 diák vett részt. A város munkatársai is elégedettek, hiszen a virágokkal és gyógynövényekkel beültetett területek nem igényelnek további karbantartást.

A „rovarkörút” az egyetemi biológusok munkahelyévé is vált, ahol tanulmányozzák a rovarbarát területek kialakításának a kérdését.

Calgary további terveket készít a város útmenti területeinek rovarbaráttá történő átalakítására.

Kanadában 23 város, köztük Toronto is csatlakozott a Bee Cities (Méhek Városa) programhoz, amelyet 2015-ben az USA-tól vettek át, és amely útmutatást tartalmaz a méhek megmentésére.

A torontói Yorki Egyetem tudósai közzétették a kanadai rovarok populációjával kapcsolatos kutatásuk eredményeit a Journal of Insect Conservation folyóiratban. A tanulmányban figyelmeztetnek arra, hogy több amerikai darázsfaj a kihalás szélén van. A 850

veszélyeztetett méhalkatúak közül 42  dongófajta.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a rovarok nélkülözhetetlenek a  fák, cserjék és növények beporzásához, amelyek közül számos nagyüzemi mezőgazdasági növény is található.  

A kutatás szerint a méhalkatúak élettere 70%-kal , míg a rovarok száma 2007-2016-ban közel 90%-kal csökkent, az előző 100 évben megfigyelt állapothoz képest.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.