Back to top

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Calgaryban tavaly kezdtek el dolgozni a méhek, darazsak és más rovarok körútjának megteremtésén, és a tudósok már bebizonyították, hogy mennyire fontos a város déli részét körbeölelő virágok folyosója.

Kiderült, hogy azokra a növényekre is szükségük van a rovaroknak, amelyeket a legutóbbi időkig gyomnövényeknek tekintettek.

A program indulása óta olyan méhek is megjelentek, melyek már a veszélyeztetett fajok listáján találhatóak. A körúton talált otthonra mintegy 15 különböző méh és darázsfaj 100 családja.

Alberta államnak most már saját méhei és méhészetei vannak, de a városok önállóan dönthetnek olyan rovarbarát megoldásokról, mely elősegíti a növények beporzását.

Calgaryban rovarok körútja egyben oktatási funkcióval is rendelkező zöld folyosó.

A város tájékoztató táblákat helyezett ki az őshonos növényekről, a terület alkotóelemeiről,

mint a homok, kavics és a fakéreg, amelyek  könnyebbé teszik a rovarok életét. Ebben a projektben mintegy 300 diák vett részt. A város munkatársai is elégedettek, hiszen a virágokkal és gyógynövényekkel beültetett területek nem igényelnek további karbantartást.

A „rovarkörút” az egyetemi biológusok munkahelyévé is vált, ahol tanulmányozzák a rovarbarát területek kialakításának a kérdését.

Calgary további terveket készít a város útmenti területeinek rovarbaráttá történő átalakítására.

Kanadában 23 város, köztük Toronto is csatlakozott a Bee Cities (Méhek Városa) programhoz, amelyet 2015-ben az USA-tól vettek át, és amely útmutatást tartalmaz a méhek megmentésére.

A torontói Yorki Egyetem tudósai közzétették a kanadai rovarok populációjával kapcsolatos kutatásuk eredményeit a Journal of Insect Conservation folyóiratban. A tanulmányban figyelmeztetnek arra, hogy több amerikai darázsfaj a kihalás szélén van. A 850

veszélyeztetett méhalkatúak közül 42  dongófajta.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a rovarok nélkülözhetetlenek a  fák, cserjék és növények beporzásához, amelyek közül számos nagyüzemi mezőgazdasági növény is található.  

A kutatás szerint a méhalkatúak élettere 70%-kal , míg a rovarok száma 2007-2016-ban közel 90%-kal csökkent, az előző 100 évben megfigyelt állapothoz képest.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ősgabonák kovásza

Az utóbbi évtizedekben a hazai növénytermesztés is egysíkúbbá vált, a magas beltartalmi értékkel rendelkező tájfajta ősgabonák eltűntek a földekről.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése.

Ételek (?) a laboratóriumból

Növényi alapú étrend, rovartenyésztés, laboratóriumban előállított hús és genetikailag módosított állatok egyaránt potenciális megoldások lehetnek. Melyik a legjobb?

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.