Back to top

A baromfihús lehet a legjelentősebb fehérjeforrás

A Nemzetközi Baromfi Tanács a Baromfi Világnap alkalmából hangsúlyozza, hogy a baromfihús a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrássá válhat 2019-ben. Egyúttal közzétett egy tájékoztató kisfilmet is, amely a baromfihús fontosságáról és jelentőségéről szól.

A Baromfi Világnap bevezetését a magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte a nemzetközi baromfis szervezeteknél, így a jeles napot minden év május 10-én tartják meg. (A BTT a világnapot május 3-án szakmai konferenciával ünnepelte.) A Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) a világnap alkalmából kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis miatt a sertéstermelés csökken, és a baromfitermékek betölthetik a keletkező réseket a világ fehérje-ellátásában. A szervezet szerint a baromfihús a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrássá válhat 2019-ben.

– A Földön több százezerén dolgoznak azon, hogy a fogyasztók számára előállítsák és szállítsák az egyik legfontosabb, tápláló, egészséges, fenntartható módon előállítható húsfehérjét – nyilatkozta a mondta Robin Horel, az IPC elnöke. – Kérjük, hogy a világ baromfi-termelőit, hogy csatlakozzanak az IPC-hez e nap megünneplésére, egyúttal használják ki a lehetőséget, hogy ez alkalomból proaktívan vegyenek részt az élelmiszer-biztonságról és a fenntarthatóságról folytatott vitákban.

Az IPC a világnap kapcsán egy, az „Éhezés nélküli világ” című videót is közzétett. Ez is alátámasztja, milyen fontos szerepet tölt be a baromfiágazat a növekvő világnépesség élelmiszer-ellátásában

– hangsúlyozza a szervezet.

– A fogyasztók kíváncsiak arra, hogy honnan származik az ételük, de sajnos gyakrabban kapnak választ az aktivista állatvédő szervezetektől, mint a gazdálkodóktól és az iparági szakértőktől. A kisfilm bemutatja a baromfi szerepét a világ növekvő népességének fenntartható módon történő ellátásában – magyarázta Ricardo Santin, az IPC alelnöke.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.