Back to top

Drónok a növényvédelemben

Jelenleg még illegális tevékenységnek minősül a drónokkal végzett növényvédelem. A szaktárca arra törekszik, hogy minél hamarabb szabad utat adjon ennek a tevékenységnek. Elkészült az ezt szabályozó rendelet módosítása, jelentette be Jordán László, a NÉBIH igazgatója Szombathelyen, a NÉBIH MGEI és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei szervezete által szervezet drónnapon.

Információtechnológiai forradalom zajlik jelenleg a mezőgazdaságban. Az agrárdigitalizáció egyik fejleménye a precíziós növényvédő szer-kijuttatási technológia, aminek látványos és ígéretes eszközei a drónok.

A drónos permetezésnek számos speciális feltétele van. A drónok, illetve a drónos kijuttatásra alkalmas készítmények mellett fontos a jogi szabályozás.

A növényvédelmi drónok egyelőre még nem rendelkeznek a hazai és EU-s jogszabályokban a növényvédelmi gépre kötelező típusminősítésekkel, így egyelőre nem is forgalmazhatók. Az eljárás kidolgozás alatt áll a NAIK gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézeténél. Jordán László hangsúlyozta, hogy az idén megkezdődhetnek az eszközök típusminősítései, így a technikai háttér, maga drón rendelkezésre áll a növényvédelmi munkára.

Jordán László: Még az idén megjelenhet a drónos permetezést szabályozó rendelet
Jordán László: Még az idén megjelenhet a drónos permetezést szabályozó rendelet
Fotó: Pap Edina

Hátravannak még a drónos kijuttatásra alkalmas hatóanyagokra, formulációkra, valamint a hatékonysági dózis felső és alsó határának megállapítására vonatkozó tanúsított kísérletek, amelyek megalapozzák az egyes készítményeknek a drónos kijuttatásra való alkalmazhatóságának engedélyokiratba foglalását. Az idén ezek lezajlanak, és az év végére elkészülhetnek az engedélyokiratok erre vonatkozó bővítései is, tájékoztatott a szakember.

A drónos permetezést szabályozó rendelet is kidolgozás alatt áll. Jordán László elmondta, hogy az Európai Bizottság állásfoglalása alapján a drónok is légi járműnek minősülnek, ennek alapján az általuk végzett növényvédelem légi növényvédelemnek minősül, amit Magyarországon a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet szabályoz.

A drónos permetezés speciális terület, ezért a rendelet kiegészül az ezekre az eszközökre vonatkozó intézkedésekkel. A módosítástervezet elkészült, amely rövidesen közigazgatási egyeztetésre kerül az érintett szervezeteknél és minisztériumoknál, hallhattuk.

A tervezet tartalmazza a drónos növényvédelemhez szükséges személyi feltételeket, a szükséges képesítési követelményeket. Megfogalmazza az eszközök biztonságos üzemeltetésére vonatkozó technikai előírásokat, biztonságtechnikai szabályokat. Megmarad a légi növényvédelemre vonatkozó bejelentési kötelezettség. A módosított rendelet az idén nagy valószínűséggel hatályba léphet, mondta Jordán László.

Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Fotó: Pap Edina

A hozzászólók véleménye szerint a drónos növényvédelmet gyakorlati szempontból meglehetősen nehezíti, hogy a drónhasználathoz 30 nappal korábban, illeték befizetése mellett eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni a Honvédelmi Minisztériumtól, majd ennek birtokában repülési engedélyt a légügyi hatóságtól. Az átfutási időt gyorsítani kellene. felmerült az is, hogy ezekre az eszközökre nem kelljen légtérhasználati engedélyt kérni, ám ez több okból nem lehetséges.

A drónnapon a résztvevők részletes információkat kaphattak a drónpermetezés technikai követelményeiről. Megismerhették az úgynevezett drónvizet, valamint a szabályozott cseppképzés (CDA) technológiát, ami együttesen lehetővé teszi, hogy

a drónpermetezővel kijuttatott permetlé 5-10 liter hektáronkénti adaggal, azonos méretű cseppek formájában a lehető legjobb fedést adja, és a lehető legjobban hasznosuljon.

A földön és repülés közben is bemutatták a DJI Agras MG-1S permeteződrónt, valamint az Ausztriában, az ökológiai kukoricatermesztésben a kukoricabogár elleni biológiai védelemben használt Trichoplus kapszula-szóró drónt, amivel a kártevőt parazitáló Trichogramma evanescens és T. pintoi petefürkészek bábjai juttathatók ki a célterületre nagy hatékonysággal.

Trichoplus kapszula-szóró drón
Trichoplus kapszula-szóró drón
Fotó: Pap Edina

A drónnapot megelőző nap a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete növényvédelmi konferenciát is tartott Vasszécsenyben, ahol bemutatta növényvédelmi előrejelző és egyéb szolgáltató tevékenységét a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara. A Vas megyei szervezet régi kapcsolatot ápol a burgenlandi kollégákkal. A kártevők nem ismernek határokat, ezért nagyon hasznos a kölcsönös információátadás, tapasztalatcsere, valamint a közösen működtetett Pest Monitor károsító előrejelző rendszer, hangsúlyozta Both Gyula elnök. A szakember bemutatta a szervezet szolgáltatásait, egyebek mellett a bérelhető Phantom 4 drónt, ami kiválóan használható állomány-felvételezésekre, vadkár- és pocokkártétel becslésére, kísérleti parcellák szemléltetésre. Erről gyakorlati szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Részletes beszámolónkat a Magyar Mezőgazdaság és Kertészet és Szőlészet szaklapokban olvashatja.

MMG - Drónok a növényvédelemben

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Növényvédelmi előrejelzés – Kártevőinvázió

Poloska, poloska, poloska… és persze selyemfényű puszpángmoly, amerikai lepkekabóca és amerikai szőlőkabóca – egyre nagyobb tért nyernek kertjeinkben az invazív kártevők. Utóbbi ellen ráadásul kötelező védekezni, támogatás is jár rá.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Korszerű, gazdaságos növényvédelem

Az idén tovább folytatódott a gyümölcstermesztés korszerűsítését célzó együttműködés, amely szakmai előadásokkal és bemutatóval hívta föl újból a figyelmet a gazdaságos növényvédelmi megoldásokra a Tolna megyei Lengyelben. A 2018-ban indult program foglalkozik a gyümölcstermesztés korszerűsítésének időszerű kérdéseivel, a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekkel. Hagyományteremtésre is törekednek.

Környezetbarát védelem a súlyos paradicsombetegség ellen

A paradicsom sárga levélgöndörödés betegséget (tomato yellow leaf curl disease - TYLCD) egy vírus okozza, mely a világ paradicsomtermelésének egyik legnagyobb veszélyeztető tényezője, mivel hatalmas gazdasági károkat okoz. A legtöbb termesztő intenzív vegyszerezéssel védekezik ellene, ami azonban sokszor nem elég hatékony, és ráadásul veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre.

Fonalférgek feromonjai védik a kultúrnövényeket

A növények kártevők és kórokozók elleni védelme mérgező peszticidek használata nélkül már régóta elérendő cél. A Boyce Thompson Institute kutatói felfedezték, hogy egy teljesen valószínűtlen forrásból – a talajlakó mikroszkopikus fonalférgektől – származó vegyületek képesek megvalósítani ezt a célt.

Drónokkal nyomoz a rendőrség a juhgyilkosok után

Juhok egész sorát vágták le rejtélyes körülmények között márciustól mostanáig egy közép-angliai megyében. A rendőrség éjjellátó drónokkal igyekszik felderíteni az elkövetők kilétét, emellett kérik a helyi lakosok közreműködését is.

Elfogadta a kormány a Digitális Agrár Stratégiát

A kormány elfogadta a Digitális Agrár Stratégiát (DAS), amelynek célja a magyar agrárium digitalizációjának előmozdítása. Az erről szóló kormányhatározat augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben.

Csipetnyi brit kertkultúra

„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program budapesti szakmai napján megismerkedhettünk a dél-angliai Plymouth városában kertészkedő magyar és angol családok mindennapjaival, problémáival és életszemléletével.