Back to top

Drónok a növényvédelemben

Jelenleg még illegális tevékenységnek minősül a drónokkal végzett növényvédelem. A szaktárca arra törekszik, hogy minél hamarabb szabad utat adjon ennek a tevékenységnek. Elkészült az ezt szabályozó rendelet módosítása, jelentette be Jordán László, a NÉBIH igazgatója Szombathelyen, a NÉBIH MGEI és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei szervezete által szervezet drónnapon.

Információtechnológiai forradalom zajlik jelenleg a mezőgazdaságban. Az agrárdigitalizáció egyik fejleménye a precíziós növényvédő szer-kijuttatási technológia, aminek látványos és ígéretes eszközei a drónok.

A drónos permetezésnek számos speciális feltétele van. A drónok, illetve a drónos kijuttatásra alkalmas készítmények mellett fontos a jogi szabályozás.

A növényvédelmi drónok egyelőre még nem rendelkeznek a hazai és EU-s jogszabályokban a növényvédelmi gépre kötelező típusminősítésekkel, így egyelőre nem is forgalmazhatók. Az eljárás kidolgozás alatt áll a NAIK gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézeténél. Jordán László hangsúlyozta, hogy az idén megkezdődhetnek az eszközök típusminősítései, így a technikai háttér, maga drón rendelkezésre áll a növényvédelmi munkára.

Jordán László: Még az idén megjelenhet a drónos permetezést szabályozó rendelet
Jordán László: Még az idén megjelenhet a drónos permetezést szabályozó rendelet
Fotó: Pap Edina

Hátravannak még a drónos kijuttatásra alkalmas hatóanyagokra, formulációkra, valamint a hatékonysági dózis felső és alsó határának megállapítására vonatkozó tanúsított kísérletek, amelyek megalapozzák az egyes készítményeknek a drónos kijuttatásra való alkalmazhatóságának engedélyokiratba foglalását. Az idén ezek lezajlanak, és az év végére elkészülhetnek az engedélyokiratok erre vonatkozó bővítései is, tájékoztatott a szakember.

A drónos permetezést szabályozó rendelet is kidolgozás alatt áll. Jordán László elmondta, hogy az Európai Bizottság állásfoglalása alapján a drónok is légi járműnek minősülnek, ennek alapján az általuk végzett növényvédelem légi növényvédelemnek minősül, amit Magyarországon a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet szabályoz.

A drónos permetezés speciális terület, ezért a rendelet kiegészül az ezekre az eszközökre vonatkozó intézkedésekkel. A módosítástervezet elkészült, amely rövidesen közigazgatási egyeztetésre kerül az érintett szervezeteknél és minisztériumoknál, hallhattuk.

A tervezet tartalmazza a drónos növényvédelemhez szükséges személyi feltételeket, a szükséges képesítési követelményeket. Megfogalmazza az eszközök biztonságos üzemeltetésére vonatkozó technikai előírásokat, biztonságtechnikai szabályokat. Megmarad a légi növényvédelemre vonatkozó bejelentési kötelezettség. A módosított rendelet az idén nagy valószínűséggel hatályba léphet, mondta Jordán László.

Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Permeteződrón a bemutatón, tiszta vízzel
Fotó: Pap Edina

A hozzászólók véleménye szerint a drónos növényvédelmet gyakorlati szempontból meglehetősen nehezíti, hogy a drónhasználathoz 30 nappal korábban, illeték befizetése mellett eseti légtérhasználati engedélyt kell kérni a Honvédelmi Minisztériumtól, majd ennek birtokában repülési engedélyt a légügyi hatóságtól. Az átfutási időt gyorsítani kellene. felmerült az is, hogy ezekre az eszközökre nem kelljen légtérhasználati engedélyt kérni, ám ez több okból nem lehetséges.

A drónnapon a résztvevők részletes információkat kaphattak a drónpermetezés technikai követelményeiről. Megismerhették az úgynevezett drónvizet, valamint a szabályozott cseppképzés (CDA) technológiát, ami együttesen lehetővé teszi, hogy

a drónpermetezővel kijuttatott permetlé 5-10 liter hektáronkénti adaggal, azonos méretű cseppek formájában a lehető legjobb fedést adja, és a lehető legjobban hasznosuljon.

A földön és repülés közben is bemutatták a DJI Agras MG-1S permeteződrónt, valamint az Ausztriában, az ökológiai kukoricatermesztésben a kukoricabogár elleni biológiai védelemben használt Trichoplus kapszula-szóró drónt, amivel a kártevőt parazitáló Trichogramma evanescens és T. pintoi petefürkészek bábjai juttathatók ki a célterületre nagy hatékonysággal.

Trichoplus kapszula-szóró drón
Trichoplus kapszula-szóró drón
Fotó: Pap Edina

A drónnapot megelőző nap a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete növényvédelmi konferenciát is tartott Vasszécsenyben, ahol bemutatta növényvédelmi előrejelző és egyéb szolgáltató tevékenységét a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara. A Vas megyei szervezet régi kapcsolatot ápol a burgenlandi kollégákkal. A kártevők nem ismernek határokat, ezért nagyon hasznos a kölcsönös információátadás, tapasztalatcsere, valamint a közösen működtetett Pest Monitor károsító előrejelző rendszer, hangsúlyozta Both Gyula elnök. A szakember bemutatta a szervezet szolgáltatásait, egyebek mellett a bérelhető Phantom 4 drónt, ami kiválóan használható állomány-felvételezésekre, vadkár- és pocokkártétel becslésére, kísérleti parcellák szemléltetésre. Erről gyakorlati szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Részletes beszámolónkat a Magyar Mezőgazdaság és Kertészet és Szőlészet szaklapokban olvashatja.

MMG - Drónok a növényvédelemben

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Magyar alelnököt választott az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége

Dr. Drexler Dórát, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét választotta egyik alelnökének az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe). Az ernyőszervezet több mint 200 tagszervezetet tömörít az Európai Unióban: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, kereskedőket, tanúsítókat, szaktanácsadókat, kutatókat és fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.

Drónok segíthetik a túzok védelmét

A mezőgazdaságot egyre nagyobb mértékben jellemző digitális agrártechnológiák a természetvédelem számára is új kapukat nyithatnak meg. Ezt bizonyítja az a projekt is, melynek résztvevői egyebek mellett azt vizsgálták, eredményesen alkalmazhatók-e a drónos távérzékeléses technológiák a túzokfészkek felderítésére is.

Műtrágya ezüsttel

Kísérletek bizonyítják, hogy ezüst és réz nanorészecskék hozzáadása a műtrágyához a többi között növeli a gabonák terméshozamát, ellenállóbbá teszi a növényeket és csökkenti a vegyszerek használatát.