Back to top

Izgalmas baromfiárverés Hódmezővásárhelyen

Izgalmas perceket élhettek át, akik május 11-én, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon nézőként vagy licitálóként részt vehettek a baromfibemutató-térben megrendezett árverésen. Úgy tűnik, az immár harmadszor megrendezett esemény tradícióvá válik.

Ezt bizonyítja, hogy míg három évvel ezelőtt még csak 32, idén 55 tétel került kalapács alá, melyek döntő többsége gazdára is talált.

Viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján most már a legnagyobb csoport, melyet megvásárolhattunk, nem 25 egyedes volt, hanem csak 15-ös. Licitálni csak egész csoportokra lehetett, s a kikiáltási ártól lefelé nem volt lehetőség ajánlatot tenni. A leütés természetesen szerződéserejű volt, s a vételárat az árverést követően készpénzben kellett megfizetni. A megvásárolt állatokat, ahogy a korábbi években is, leghamarabb 17 órától, azaz a vásár zárásától, legkésőbb a következő nap 10 óráig kellett elszállítani. Szállítóládáról a vevőknek kellett gondoskodni, így már többen – a korábbi évek tapasztalata alapján – ezzel felvértezve érkeztek az eseményre.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az első tételnél már kialakult egy kisebb árverési láz, olyannyira, hogy a kalapács alá került 10 egyedet számláló redbro csoport 8000 forint helyett 10.800 forintért kelt el. A farm fajtaváltozatból szintén tízet kínáltak eladásra, ez már 8000 forint helyett 11.300-ért került új tulajdonoshoz. Ezek után viszont meglepő volt, hogy a 9 példányos hubbard flex 8000 forintért, a 10 példányos essor gyöngytyúktétel 10 ezer forintért és az ötpéldányos 26 hetes galor gyöngytyúkcsoport 5000 forintért, valamint a szintén galor gyöngytyúk, csak öthetesekből 15 példányos csoport 12 ezer forintért, azaz kikiáltási áron lelt gazdára.

Ludakból kauska ludakat kínáltak eladásra, ezek ezer forintos egyedáron keltek el. Viszont az integrál MB09 kilenchetes ötös lúdcsoport 8000 forintos árát a licit feltornázta 9200-ra, ezt követően ezen állatok nyolchetes ugyanekkora csoportja már 9600 forintért kelt el.

Többen ekkor kaptak észbe, hogy bizony igen jó vásárt lehet most Hódmezővásárhelyen kötni, így a még fiatalabb, 7 hetes csoport többért, 10 ezer forintért kelt el.

Az utolsó magas ár után viszont újra kikiáltási áron keltek el az integrál MB öt- és négyhetes csoportjai. Majd ismét licitálni kezdtek azok, akik integrál MB09-es ludakkal szerettek volna hazatérni. Így például az egyhetes 15 példányos tétel 12 ezer forintos kikiáltási árról már felkúszott 19.200 forintosra. S e fajtájú ludaknak 10 egyedes napos csoportjai a 8000 forintos kikiáltási ár helyett már 10.600, illetve 11.000 forintért keltek el.

Kacsákból pedig a naposokra mutatkozott nagy kereslet. A moulardok 10 egyedes csoportjai ötezer forintos kikiáltási áron szerepeltek, s ezek 6400, 7800, 7600 és 6800 forintért keltek el, míg ugyanilyen pekingiek kikiáltási áron, azaz 5000 forintért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.