Back to top

Izgalmas baromfiárverés Hódmezővásárhelyen

Izgalmas perceket élhettek át, akik május 11-én, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon nézőként vagy licitálóként részt vehettek a baromfibemutató-térben megrendezett árverésen. Úgy tűnik, az immár harmadszor megrendezett esemény tradícióvá válik.

Ezt bizonyítja, hogy míg három évvel ezelőtt még csak 32, idén 55 tétel került kalapács alá, melyek döntő többsége gazdára is talált.

Viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján most már a legnagyobb csoport, melyet megvásárolhattunk, nem 25 egyedes volt, hanem csak 15-ös. Licitálni csak egész csoportokra lehetett, s a kikiáltási ártól lefelé nem volt lehetőség ajánlatot tenni. A leütés természetesen szerződéserejű volt, s a vételárat az árverést követően készpénzben kellett megfizetni. A megvásárolt állatokat, ahogy a korábbi években is, leghamarabb 17 órától, azaz a vásár zárásától, legkésőbb a következő nap 10 óráig kellett elszállítani. Szállítóládáról a vevőknek kellett gondoskodni, így már többen – a korábbi évek tapasztalata alapján – ezzel felvértezve érkeztek az eseményre.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az első tételnél már kialakult egy kisebb árverési láz, olyannyira, hogy a kalapács alá került 10 egyedet számláló redbro csoport 8000 forint helyett 10.800 forintért kelt el. A farm fajtaváltozatból szintén tízet kínáltak eladásra, ez már 8000 forint helyett 11.300-ért került új tulajdonoshoz. Ezek után viszont meglepő volt, hogy a 9 példányos hubbard flex 8000 forintért, a 10 példányos essor gyöngytyúktétel 10 ezer forintért és az ötpéldányos 26 hetes galor gyöngytyúkcsoport 5000 forintért, valamint a szintén galor gyöngytyúk, csak öthetesekből 15 példányos csoport 12 ezer forintért, azaz kikiáltási áron lelt gazdára.

Ludakból kauska ludakat kínáltak eladásra, ezek ezer forintos egyedáron keltek el. Viszont az integrál MB09 kilenchetes ötös lúdcsoport 8000 forintos árát a licit feltornázta 9200-ra, ezt követően ezen állatok nyolchetes ugyanekkora csoportja már 9600 forintért kelt el.

Többen ekkor kaptak észbe, hogy bizony igen jó vásárt lehet most Hódmezővásárhelyen kötni, így a még fiatalabb, 7 hetes csoport többért, 10 ezer forintért kelt el.

Az utolsó magas ár után viszont újra kikiáltási áron keltek el az integrál MB öt- és négyhetes csoportjai. Majd ismét licitálni kezdtek azok, akik integrál MB09-es ludakkal szerettek volna hazatérni. Így például az egyhetes 15 példányos tétel 12 ezer forintos kikiáltási árról már felkúszott 19.200 forintosra. S e fajtájú ludaknak 10 egyedes napos csoportjai a 8000 forintos kikiáltási ár helyett már 10.600, illetve 11.000 forintért keltek el.

Kacsákból pedig a naposokra mutatkozott nagy kereslet. A moulardok 10 egyedes csoportjai ötezer forintos kikiáltási áron szerepeltek, s ezek 6400, 7800, 7600 és 6800 forintért keltek el, míg ugyanilyen pekingiek kikiáltási áron, azaz 5000 forintért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szalmaköltő galambok

A galambtenyésztők előszeretettel nevezik szalmaköltő galamboknak azokat a galambpárokat, amelyeknél a tojógalambok nem tojnak, vagy ha tojnak is, a tojások terméketlenek. Ha nem avatkozunk közbe, a madarak a terméketlen tojásokon vagy az üres fészken ülve kotlanak.

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.