Back to top

Izgalmas baromfiárverés Hódmezővásárhelyen

Izgalmas perceket élhettek át, akik május 11-én, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon nézőként vagy licitálóként részt vehettek a baromfibemutató-térben megrendezett árverésen. Úgy tűnik, az immár harmadszor megrendezett esemény tradícióvá válik.

Ezt bizonyítja, hogy míg három évvel ezelőtt még csak 32, idén 55 tétel került kalapács alá, melyek döntő többsége gazdára is talált.

Viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján most már a legnagyobb csoport, melyet megvásárolhattunk, nem 25 egyedes volt, hanem csak 15-ös. Licitálni csak egész csoportokra lehetett, s a kikiáltási ártól lefelé nem volt lehetőség ajánlatot tenni. A leütés természetesen szerződéserejű volt, s a vételárat az árverést követően készpénzben kellett megfizetni. A megvásárolt állatokat, ahogy a korábbi években is, leghamarabb 17 órától, azaz a vásár zárásától, legkésőbb a következő nap 10 óráig kellett elszállítani. Szállítóládáról a vevőknek kellett gondoskodni, így már többen – a korábbi évek tapasztalata alapján – ezzel felvértezve érkeztek az eseményre.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az első tételnél már kialakult egy kisebb árverési láz, olyannyira, hogy a kalapács alá került 10 egyedet számláló redbro csoport 8000 forint helyett 10.800 forintért kelt el. A farm fajtaváltozatból szintén tízet kínáltak eladásra, ez már 8000 forint helyett 11.300-ért került új tulajdonoshoz. Ezek után viszont meglepő volt, hogy a 9 példányos hubbard flex 8000 forintért, a 10 példányos essor gyöngytyúktétel 10 ezer forintért és az ötpéldányos 26 hetes galor gyöngytyúkcsoport 5000 forintért, valamint a szintén galor gyöngytyúk, csak öthetesekből 15 példányos csoport 12 ezer forintért, azaz kikiáltási áron lelt gazdára.

Ludakból kauska ludakat kínáltak eladásra, ezek ezer forintos egyedáron keltek el. Viszont az integrál MB09 kilenchetes ötös lúdcsoport 8000 forintos árát a licit feltornázta 9200-ra, ezt követően ezen állatok nyolchetes ugyanekkora csoportja már 9600 forintért kelt el.

Többen ekkor kaptak észbe, hogy bizony igen jó vásárt lehet most Hódmezővásárhelyen kötni, így a még fiatalabb, 7 hetes csoport többért, 10 ezer forintért kelt el.

Az utolsó magas ár után viszont újra kikiáltási áron keltek el az integrál MB öt- és négyhetes csoportjai. Majd ismét licitálni kezdtek azok, akik integrál MB09-es ludakkal szerettek volna hazatérni. Így például az egyhetes 15 példányos tétel 12 ezer forintos kikiáltási árról már felkúszott 19.200 forintosra. S e fajtájú ludaknak 10 egyedes napos csoportjai a 8000 forintos kikiáltási ár helyett már 10.600, illetve 11.000 forintért keltek el.

Kacsákból pedig a naposokra mutatkozott nagy kereslet. A moulardok 10 egyedes csoportjai ötezer forintos kikiáltási áron szerepeltek, s ezek 6400, 7800, 7600 és 6800 forintért keltek el, míg ugyanilyen pekingiek kikiáltási áron, azaz 5000 forintért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ajándékként se fogadjunk el szent íbiszt!

Az íbiszek a kanalas gémekkel alkotnak egy családot – közeli rokonai egymásnak. E hosszú lábú gázlómadarak meglehetősen hosszú idő óta élnek Földünkön. Ahol jelentősebb számban előfordulnak, gyakorta a helyi mondák, hitvilág fontos szereplői.A XXI. században pedig egyre gyakrabban tartanak íbiszeket nemcsak különféle állatkertekben, hanem magán-madárgyűjteményekben is a Föld számos pontján