Back to top

Izgalmas baromfiárverés Hódmezővásárhelyen

Izgalmas perceket élhettek át, akik május 11-én, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon nézőként vagy licitálóként részt vehettek a baromfibemutató-térben megrendezett árverésen. Úgy tűnik, az immár harmadszor megrendezett esemény tradícióvá válik.

Ezt bizonyítja, hogy míg három évvel ezelőtt még csak 32, idén 55 tétel került kalapács alá, melyek döntő többsége gazdára is talált.

Viszont a korábbi évek tapasztalatai alapján most már a legnagyobb csoport, melyet megvásárolhattunk, nem 25 egyedes volt, hanem csak 15-ös. Licitálni csak egész csoportokra lehetett, s a kikiáltási ártól lefelé nem volt lehetőség ajánlatot tenni. A leütés természetesen szerződéserejű volt, s a vételárat az árverést követően készpénzben kellett megfizetni. A megvásárolt állatokat, ahogy a korábbi években is, leghamarabb 17 órától, azaz a vásár zárásától, legkésőbb a következő nap 10 óráig kellett elszállítani. Szállítóládáról a vevőknek kellett gondoskodni, így már többen – a korábbi évek tapasztalata alapján – ezzel felvértezve érkeztek az eseményre.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az első tételnél már kialakult egy kisebb árverési láz, olyannyira, hogy a kalapács alá került 10 egyedet számláló redbro csoport 8000 forint helyett 10.800 forintért kelt el. A farm fajtaváltozatból szintén tízet kínáltak eladásra, ez már 8000 forint helyett 11.300-ért került új tulajdonoshoz. Ezek után viszont meglepő volt, hogy a 9 példányos hubbard flex 8000 forintért, a 10 példányos essor gyöngytyúktétel 10 ezer forintért és az ötpéldányos 26 hetes galor gyöngytyúkcsoport 5000 forintért, valamint a szintén galor gyöngytyúk, csak öthetesekből 15 példányos csoport 12 ezer forintért, azaz kikiáltási áron lelt gazdára.

Ludakból kauska ludakat kínáltak eladásra, ezek ezer forintos egyedáron keltek el. Viszont az integrál MB09 kilenchetes ötös lúdcsoport 8000 forintos árát a licit feltornázta 9200-ra, ezt követően ezen állatok nyolchetes ugyanekkora csoportja már 9600 forintért kelt el.

Többen ekkor kaptak észbe, hogy bizony igen jó vásárt lehet most Hódmezővásárhelyen kötni, így a még fiatalabb, 7 hetes csoport többért, 10 ezer forintért kelt el.

Az utolsó magas ár után viszont újra kikiáltási áron keltek el az integrál MB öt- és négyhetes csoportjai. Majd ismét licitálni kezdtek azok, akik integrál MB09-es ludakkal szerettek volna hazatérni. Így például az egyhetes 15 példányos tétel 12 ezer forintos kikiáltási árról már felkúszott 19.200 forintosra. S e fajtájú ludaknak 10 egyedes napos csoportjai a 8000 forintos kikiáltási ár helyett már 10.600, illetve 11.000 forintért keltek el.

Kacsákból pedig a naposokra mutatkozott nagy kereslet. A moulardok 10 egyedes csoportjai ötezer forintos kikiáltási áron szerepeltek, s ezek 6400, 7800, 7600 és 6800 forintért keltek el, míg ugyanilyen pekingiek kikiáltási áron, azaz 5000 forintért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca.