0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jó szilázs titka

Legalább másfél évtizede van jelen a hódmezővásárhelyi kiállításon a Kokoferm Kft., amely 2019-ben ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. A gyöngyösolymosi családi válalkozás az idei évtől az állati takarmányozás kapcsán megkapta a teljes Lallemand szilázs oltóanyag repertoárját.

„Míg korábban csak a Lalsil márkakört képviseltük, januártól a Sil-All, és a kifejezetten biogáz területe fejlesztett EnergySil is hozzzánk került”- mutatott rá, a cégvezető Kovács Tamás, hogy ezzel vált teljessé a portfóliójuk.

Ár-érték arányban kiváló termékekkel vannak jelen a piacon, s olyan prémium készítményekkel, melyekkel jól lehet kezelni az anaerob stabilitást a szilázsoknál és szenázsoknál. A Lallemand szinte minden évben új készítményekkel lepi meg a felhasználókat. Néhány éves procedúra után áprilisban engedélyezték az új Lactobacillus hilgardii startert, melynek hatását idén már hazánkban is tesztelik a kukoricaszezonban, s jövőre már elérhető lesz az állattartók számára. A következő innováció – ami 2-3 év múlva jelenik meg piacon – a biológiai szénatartósítás. Kémiai tartósítószerekkel találkozhatunk a gyakorlatban, de ezek ára 3-4-szerese a biológiaiénak, ráadásul a biotermesztésben nem alkalmazhatók.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni az állattenyésztést is érintő klímaváltozásból adódó változásokat”

– hívta fel a figyelmet a melegebb időszakoknak köszönhető súlyosabb gombafertőzésekre. A penészterhelés a szilázsban melegedést okoz, ami rontja a minőséget. Ezeket a problémákat lehet olyan speciális starterekkel megoldani, amelyek vagy propionsav baktériumot vagy Lactobacillus buchnerit tartalmaznak. Ezekkel a káros élesztők és baktériumok blokkolhatók. Erre a témakörre Gödöllőn június 18-ra szervezik a Szilázsakadémiát már ötödik éve. Az aerob stabilitás és aerob stabilizilás lesz az egyik fő témaköre, ahol elsősorban gyakorlati kérdéseket vesznek át. Emellett szó lesz arról is, ha nem alkalmazzák ezeket a készítményeket, jelentős veszteséggel járhat a gazdálkodás.

Az aerob stabilitás esetében nem csak a káros gombák blokkolása, elpusztítása a legfontosabb, hanem az erjedés folyamán olyan anyagok képződnek, melyeket az állatok is jobban hasznosítanak. Ezekkel olyan irányokba lehet a tömegtakarmányok összetételét módosítani, amelyből az állat közvetlenül profitál. Akár az emészthetőséget, ezáltal a takarmány hasznosulást is lehetne említeni.

Kevesebb takarmányt kell etetni, kevesebb kiegészítőkre van szükség, így nem csak gazdaságosabbá válik az állattartás, de több és jobb minőségű lesz a tej, s az állat kondíciója is javul.

Ezen a piacon erős a konkurencia. Egy cseh magazin több oldalon sorolja fel az elérhető siló startereket, melyen 20-30 konkurens cég, 60-70 terméke van jelen. „Ez nálunk sincsen másképpen”- magyarázta a szakember, sokan rendelkeznek savanyító starter kultúrával, amelyek nem tudnak mást, csak kedvezőbb irányba befolyásolják az erjedési folyamatokat. A mai top starterek viszont ezen túl az emészthetőségben, az aerob stabilitásban is többet nyújtanak.

A kanadai központú Lallemand családi vállalkozás ezen a területen 20-25 éve dolgozik, s fejleszt. Az állati takarmányozási központjuk a francia Toulouse-ban található.

Az oltóanyagaik por formátumúak, nagy hígítású berendezéseknél tökéletesen használhatók. Eltarthatóságuk 18 vagy 24 hónap, a baktérium összetételtől függően. Nagyon jó az oldhatóságuk. A Lalsil termékkörnél közel egy évtizede kifejlesztették a HC technológiát, melynek lényege, hogy tonnánként akár 10 milliliter készítmény is elegendő.. Alapvetően nagyüzemi technológia, de egy kisebb állattartónál is készül 500 tonna savanyított tömegtakarmány, így számukra is megéri használni ezeket a készítményeket. Az állattartásban koncentrációnak lehetünk tanúi, hazánkban is az átlagos telepméret eléri az 500-600 szarvasmarhát.

A sertéstartók számára, ahol nedves, roppantott kukoricát takarmányoznak, speciális starterkultúrát ajánlanak. Ez nem csak lesavanyítja a kukoricát, s olyan módon nyújt aerob stabilitást, ami megakadályozza a penészgombák elterjedését.

Itt viszont a mag szárazanyag tartalma – optimálisan 60-75 százalék – határozza meg az alkalmazhatóságot, ennél magasabb esetében marad a kémiai tartósítás. „Érdemes az alacsonyabb szárazanyagot megcélozni, mert az állat is szívesebben fogyasztja”- tette hozzá Kovács Tamás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu