Back to top

Már kapható a magyar újburgonya

Már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya. Habár a hazai készletek áprilisban kifogytak, mindössze egy-két hétig voltak a fogyasztók rászorulva a jellemzően Franciaországból és Észak-Afrikából behozott krumplira.

Rövid ideig kellett nélkülöznie az országnak a hazai termesztésű burgonyát. Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya. Habár a hazai készletek áprilisban kifogytak, mindössze egy-két hétig voltak a fogyasztók rászorulva a jellemzően Franciaországból és Észak-Afrikából behozott krumplira.

Korábban a lap már beszámolt róla, hogy

a készletek itthon jellemzően nem tartanak ki a szezon végéig, mivel hiányzik a megfelelő tárolókapacitás.

Tavaly a termés minősége sem volt kedvező, ráadásul az európai termesztők is ­rossz szezont tudhattak maguk mögött. A folyamatok az árakon is megmutatkoztak, a burgonya több mint felével került többe az elmúlt szezonban a korábbihoz képest.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonnát szedtek fel, a termésátlag 13,4 és ötven tonna között mozgott. A burgonya termőterülete jelentősen csökkent Magyarországon: míg a múlt század közepén közel hárommillió tonnát szedtek a gazdák, addig a 90-es években már az egymilliót sem érte el a betakarított mennyiség.

Kedvező, hogy a tavalyihoz képest jelentősen csökkent az országszerte ismét mindenhol elérhető krumpli ára.

Az AKI friss jelentése szerint a belpiaci újburgonya átlagára a múlt héten az egy évvel korábbihoz viszonyítva 43 százalékkal, 400 forintra csökkent kilogrammonként.

A tavalyi termesztésű, Franciaországból importált burgonyát kilogrammonként 220 forintért kínálták, az ár több mint kétszerese volt a tavaly május eleji árakhoz képest.

Az elmúlt egy-két hétben egyedül a salátaburgonya volt elérhető a hazai termesztésű fajták közül, 260 forintos kilogrammonkénti átlagáron.

A zöldségfélék ára várhatóan kedvezőbb lehet május közepétől, végétől. A legutóbbi szezon magas árait az egész Európára jellemző tavalyi szárazság miatt kialakult rossz termésátlagok okozták. A fogyasztók a mérsékeltebb árakkal a hazai termesztésű zöldségek megjelenésével párhuzamosan találkozhatnak.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Gastrolaj, az egészségőr

A hidegen sajtolt olajokat, amellett, hogy egészségesek, elkészíteni is élmény – vallja Martincsevicsné Jenei Gizella, aki családi vállalkozásukban már jó néhány esztendeje foglalkozik különböző termékek előállításával. Azt mondja, nem volt rossz ötlet, hogy belekezdtek, úgy pedig még jobban működik a dolog, hogy az olajok felhasználásához, fogyasztásához tanácsokat is adnak, könyv formájában.

A rizsfogyasztás megakadályozza az elhízást?

A rizs tele van rostokkal, tápanyagokkal, alacsony a zsírtartalma. Ez mind azt bizonyítja, hogy egészséges, de vajon az elhízást is meg tudja akadályozni?

A banánüzlet vesztesei

Az afrikai és dél-amerikai gyümölcstermelők nagy része nem tud abból abból a munkából megélni, melynek a szó szerint vett gyümölcse Európa fejlett országaiba kerül.

Veszélyeztetett élelmiszer-termelés

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a biológiai sokféleség zsugorodása, különféle állat- és növényfajták kihalása folytán egyre nagyobb veszély leselkedik a világ élelmiszer-termelésére.

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...