Rövid ideig kellett nélkülöznie az országnak a hazai termesztésű burgonyát. Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, már nagy mennyiségben megtalálható a piacokon és a boltokban is az itthon termesztett burgonya. Habár a hazai készletek áprilisban kifogytak, mindössze egy-két hétig voltak a fogyasztók rászorulva a jellemzően Franciaországból és Észak-Afrikából behozott krumplira.
Korábban a lap már beszámolt róla, hogy
Tavaly a termés minősége sem volt kedvező, ráadásul az európai termesztők is rossz szezont tudhattak maguk mögött. A folyamatok az árakon is megmutatkoztak, a burgonya több mint felével került többe az elmúlt szezonban a korábbihoz képest.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) szerint tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonnát szedtek fel, a termésátlag 13,4 és ötven tonna között mozgott. A burgonya termőterülete jelentősen csökkent Magyarországon: míg a múlt század közepén közel hárommillió tonnát szedtek a gazdák, addig a 90-es években már az egymilliót sem érte el a betakarított mennyiség.
Kedvező, hogy a tavalyihoz képest jelentősen csökkent az országszerte ismét mindenhol elérhető krumpli ára.
A tavalyi termesztésű, Franciaországból importált burgonyát kilogrammonként 220 forintért kínálták, az ár több mint kétszerese volt a tavaly május eleji árakhoz képest.
Az elmúlt egy-két hétben egyedül a salátaburgonya volt elérhető a hazai termesztésű fajták közül, 260 forintos kilogrammonkénti átlagáron.
A zöldségfélék ára várhatóan kedvezőbb lehet május közepétől, végétől. A legutóbbi szezon magas árait az egész Európára jellemző tavalyi szárazság miatt kialakult rossz termésátlagok okozták. A fogyasztók a mérsékeltebb árakkal a hazai termesztésű zöldségek megjelenésével párhuzamosan találkozhatnak.