0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Színfolt volt a vadászati kiállítás

A XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon idén is helyet kapott a vadászat Hódmezővásárhelyen. A vadászati konferencia mellet vadászati kiállítással is készültek a rendezők, amit egy nagyobb sátorban látogathattak meg az érdeklődők. A kiállítás minden évben részét képezi az eseménynek, viszont mindig valami újdonsággal kecsegtet, s ez idén sem volt másként.

A kiállítás szisztematikája egységes koncepciót alkotott. Az erdő világát megidéző paravánok előtt háncsot és kérget szórtak le, ezzel is fokozván az erdővilág érzetét, továbbá az erdő élővilágának különféle hangjait lehetett hallani a hangszórókon keresztül. Ebben a szekcióban nagy- és apróvad fajaink preparátumait lehetett megcsodálni.

Hazánk erdőinek királya, a gímszarvas mellett, dámszarvast, muflont, őzet, vaddisznót, medvét, zergét, aranysakált, borzot, rókát, hiúzt, fácánt, foglyot lehetett szemrevételezni, valamint egy kifejezetten ritka, pigmenthiányos hófehér őzbak egész alakos preparátumát, ami ékköve a kiállításnak.

A Magyarországon előforduló récefajaink sokrétűségének ismertetése céljából a szárnyas vízi vadnak kialakítottak egy „szigetvilágot”, ahol gémeket, ludakat, fehér gólyát, bakcsót és bölömbikát is meglehetett nézni. Emellett Afrikából is érkeztek kiállítandó preparátumok. Elefánt agyartól kezdve, hiéna, varacskos disznó, zebra, gepárd, kafferbivaly is megtalálható volt a szavannai díszletben.

A preparátumok mellett trófeamustrával várták a látogatókat a szervezők.

Az ország minden területéről érkeztek dám, őz és gím trófeák, amelyek abnormis, érmes vagy egyéb különleges aganccsal rendelkeznek.

A rendezők elmondása szerint pontos adatuk nincsen a trófeaszámot illetően, mivel annyi érkezett, hogy felhagytak számlálásukkal.

A preparátormesterségbe is betekintést lehetett nyerni; az előkészületi munkáról, a folyamatokról, majd a végeredményről láthattak metódusokat az erős gyomrú és kíváncsi érdeklődők. Láthatóvá vált, hogy ez a munka mennyire időigényes, és milyen precizitást, az állatok komplex anatómiájának ismeretét követeli az élethű eredmény érdekében.

Az elkövetkező Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napokon is lesz vadászati kiállítás, kíváncsian várjuk, milyen új ötlettel rukkolnak majd elő a rendezők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu