Back to top

Újabb kihívás előtt a kukoricatermesztők!

Május elején megérkezett a régen várt csapadék. A kukorica vetése befejeződött, sok helyen 1-3 leveles fejlettségű az állomány. Várhatóan robbanásszerű gyomkelés következik, a már korábban kikelt gyomok pedig gyorsan túlnőhetnek a gyomirtás tekintetében optimálisnak tekinthető fejlettségen. Ilyen körülmények között különösen fontos a gyomirtás helyes megtervezése.

A tavalyi év is rávilágított, hogy a legjobb eredményeket a posztemergensen kijuttatott, levélen és talajon keresztül is hatékony herbicidek adták. A tartamhatással nem rendelkező készítmények használata után a májusban megérkező csapadék hatására kigyomosodtak a kukoricatáblák.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Gold nevű kukorica gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin) kiegészítve a 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen (1. kép), míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba.

1. kép: Diniro® Gold hatása erős egyszikű gyomfertőzés mellett (Tanakajd, 2018.)
1. kép: Diniro® Gold hatása erős egyszikű gyomfertőzés mellett (Tanakajd, 2018.)

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéjfajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó-árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Öt hatóanyagának köszönhetően a rezisztencia kialakulása is kevésbé valószínű, mint az egy-két hatóanyagú termékek esetében.

A Diniro® Gold időzítése rugalmas, a kukorica 3-6 leveles fejlettsége között bármikor használható. Magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. A mezei acat ellen tőlevélrózsás állapotban permetezzünk. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

Az elmúlt évben nagy területen, az ország minden részén eredményesen használták a Diniro® Gold gyomirtó szer kombinációt, a felhasználói tapasztalatokat egy rövid videóban foglaljuk össze:

Kukoricagyomirtás hatékonyan a már kikelt gyomok ellen, több hetes tartamhatással

 

 

Bízunk benne, hogy a termék ebben a szezonban is bizonyítani fogja, hogy megérdemelten vált népszerűvé. További felhasználói tapasztalatok, videók elérhetők az FMC-Agro weboldalán.

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Hidegtűrő Xylella-alfajok

A Xylella fastidiosa baktérium – magas hőoptimuma miatt – továbbra is elsősorban a dél-európai országokban okoz nagyobb gondot. Ugyanakkor megjelentek olyan alfajai is, amelyek az észak-európai országokban is megtelepedhetnek.

Világújdonságok a Bayertől

Sárbogárd-Nagyhörcsökpusztán, a Széra Kft. telephelyén fogadták a Bayer szakemberei a gazdákat. A Bayer Farm országjáró road-showjának második állomásán is kézközelből nézhették meg az érdeklődők az új integrált megoldásokat. A növényvédelmi ajánlatok mellett megismerkedhettek az innovatív Dekalb hibridekkel is.

UV-C sugarak a kórokozók ellen

Gombás és baktériumos fertőzések ellen vizsgálták az UV-C sugárzás hatását Hamburgban. Keresik ugyanis az új növényvédelmi megoldásokat a mindinkább szűkülő hatóanyag-választék miatt.

Szőlőtermelés: csakis naprakészen

Növényvédelmi problémák nincsenek, de a fejlődés tekintetében legalább két hét késésben van a szőlő; ennek oka egyértelműen az időjárás – mondja Kocsis László professzor, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékének vezetője, akit a borversenyek alkalmából a tavalyi termésről és az ágazat lehetőségeiről is kérdeztünk.

Felfüggesztette a Nébih egy olasz gyártású növénykondicionáló készítmény engedélyét

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felfüggesztette az olasz gyártású, Boundary elnevezésű növénykondicionáló készítmény engedélyét, továbbá zárolta a raktáron lévő tételeket.

A mák növényvédelme

A mák hazánkban a gyógynövények, az európai unióban a szántóföldi növények között szerepel. Már több mint 4000 évvel ezelőtt ismerték és termesztették Kis-Ázsiában, Perzsiában, Indiában és Kínában. Magja nagyon gazdag olajban és feltűnően magas a vas- és a foszfortartalma is. Az érett mag nem tartalmaz morfint. A mák termesztésének éghajlati feltételei hazánk egész területén adottak.