Back to top

Újabb kihívás előtt a kukoricatermesztők!

Május elején megérkezett a régen várt csapadék. A kukorica vetése befejeződött, sok helyen 1-3 leveles fejlettségű az állomány. Várhatóan robbanásszerű gyomkelés következik, a már korábban kikelt gyomok pedig gyorsan túlnőhetnek a gyomirtás tekintetében optimálisnak tekinthető fejlettségen. Ilyen körülmények között különösen fontos a gyomirtás helyes megtervezése.

A tavalyi év is rávilágított, hogy a legjobb eredményeket a posztemergensen kijuttatott, levélen és talajon keresztül is hatékony herbicidek adták. A tartamhatással nem rendelkező készítmények használata után a májusban megérkező csapadék hatására kigyomosodtak a kukoricatáblák.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro® Gold nevű kukorica gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin) kiegészítve a 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen (1. kép), míg a Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba.

1. kép: Diniro® Gold hatása erős egyszikű gyomfertőzés mellett (Tanakajd, 2018.)
1. kép: Diniro® Gold hatása erős egyszikű gyomfertőzés mellett (Tanakajd, 2018.)

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéjfajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó-árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Öt hatóanyagának köszönhetően a rezisztencia kialakulása is kevésbé valószínű, mint az egy-két hatóanyagú termékek esetében.

A Diniro® Gold időzítése rugalmas, a kukorica 3-6 leveles fejlettsége között bármikor használható. Magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. A mezei acat ellen tőlevélrózsás állapotban permetezzünk. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

Az elmúlt évben nagy területen, az ország minden részén eredményesen használták a Diniro® Gold gyomirtó szer kombinációt, a felhasználói tapasztalatokat egy rövid videóban foglaljuk össze:

Kukoricagyomirtás hatékonyan a már kikelt gyomok ellen, több hetes tartamhatással

 

 

Bízunk benne, hogy a termék ebben a szezonban is bizonyítani fogja, hogy megérdemelten vált népszerűvé. További felhasználói tapasztalatok, videók elérhetők az FMC-Agro weboldalán.

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

Forrás: 
FMC-Agro Hungary Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A szőlőperonoszpóra

A szőlőskertekben rendszerint május közepétől kezdik meg a rendszeres növényvédelmet a szőlőperonoszpóra ellen. E betegség csapadékos években a szőlő legveszélyesebb károsítója. Járványszerű fellépése gyakran igen súlyos károkat okoz.

Aránytalan beavatkozás Xylella fastidiosa ellen?

Valencia autonóm tartomány vezetése kérelmet nyújtott be az alicantei bírósághoz, hogy a fölszámolási program keretében két magánbirtokon kivághassák a Xylella fastidiosa baktériummal érintett olajfákat.

Növényvédelmi előrejelzés – rendezkedjünk be a folyamatos védekezésre

Védjük almafáinkat a lisztharmattól, de a csapadék miatt már a varasodásra is figyeljünk. A különféle gyümölcsmolyok rajzását érdemes feromoncsapdával nyomon követni, de sokszor szinte lehetetlen elkülöníteni az egyes nemzedékeket, ezért folyamatos védekezésre kell fölkészülni. És ne feledkezzünk meg a meggymagfúró ormányosról sem, amely ebben az időszakban rakja tojásait a kis terméskezdeménybe.

Ne kockáztassuk a "zsebimportot"!

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

Növényvédelmi előrejelzés – folytatódik a molyrajzás

Eddig azok a betegségek terjedtek, amelyeknek a száraz idő kedvez, de a nedvesebbre fordult időben már a varasodás is fertőzhet. Egyre több az almamoly, már repül a lombosfa-fehérmoly is, és levéltetvekből is mind többel találkozhatunk. Ne feledjük, virágzó növények közelében csak méhkímélő permetezés jöhet szóba!

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.

Növényvédelmi előrejelzés – hamarabb rajzanak a kártevők

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak a fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Cserebogarakkal, gyümölcsmolyokkal, szőlőmollyal találkozhatunk; de ne feledkezzünk meg a gombás betegségekről, elsősorban a moníiáról sem.

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.