0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Magyarország ebben az évben ismét csatlakozik a Rendez-vous aux Jardins, azaz az  éves francia kertművészeti programsorozatához és mint ilyen, részt vesz a globális Kertek Európája programban, melynek idei témája az állatok lesznek. Fehérvárcsurgón a park madarai kapnak főszerepet.  

Az idei rendezvény kiemelt konferenciatémái a történelmi parkok restaurálása, természet- és tájvédelem, biodiverzitás, természet és egészség lesznek.

A rendezvényt Pascale Andreani, Franciaország nagykövete, Marius-Gabriel Lazurca, Románia nagykövete és Cita Högnabba-Lumikero, a Finnagora igazgatója nyitja meg, annak jegyében, hogy országaik az idei rendezvény díszvendégei. A rendezvény házigazdái, a kastély tulajdonosai, Károlyi György és felesége, Angelica asszony, díszelnök pedig Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége lesz.

Pénteken délután több tárlat is megnyílik a kastély területén,  amelyek mind három napon át láthatók lesznek. A látogatók megtekinthetik például a textil collage- ok, növényfotók,  kertépítők, és vasmadarak kiállítását. Az első nap az előadásokban is a főszerep a díszvendégeké lesz, így az érdeklődők tájékozódhatnak a flóra és fauna obszervatóriumokról, a finn kertészeti iskolarendszerről, a Duna-delta élővilágáról.

Szombaton és vasárnap népszerű programok várják az érdeklődőket és megnyílnak a dísznövényes standok. Ebben az évben is szavazhatnak a látogatók a legszebb standra, amelynek díját, egy franciaországi utazást a Károlyi József Alapítvány és a Párizsi Balassi Intézet ajánlotta fel.

Érdekes és hasznos szakmai előadások hangzanak el növényvédelemről, kertvédelmi projektekről, várostervezésről, a parfümök és illatos növények felhasználásáról az orvoslásban, vagy arról, hogyan segítenek a növények és a fák a természetes egészség fenntartásában. Emellett a gyakorlatban is végig lehet kísérni, hogyan történik a komposztálás folyamata. A Kertbarát Magazin standján vasárnap növény orvos ad ingyenes tanácsot. Hozza magával a kárképet illetve a beteg növényi részt, hogy növényorvosunk megállapítsa a problémát és javaslatot tegyen annak elhárítására.

Minden délután szakszerű vezetéssel indul a séta a kastélyparkba.  A kastély előtti díszparkban pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Bach, Rameau, Händel műveiből tart hangversenyt.

A gyerekeknek is gazdag programmal készültek a szervezők: lovas kocsikázás, kerámiafestés, papírvirág, vagy virágkalap készítés közül is válogathatnak.  

A kisgyermekekkel érkező felnőttek pedig zavartalanul beülhetnek az előadásokra, vagy vásárolhatnak a standokon, mert ez idő alatt óvónők foglalkoznak a kicsikkel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu