Back to top

A kukorica vitalitási teszt módjai

Közép-Európa néhány északabbra fekvő térségében május elején a hőmérséklet -4 C fok alá süllyedt. A gazdák a közösségi oldalakon cserélnek képet a különböző mértékben károsodott kukoricájukról. Egymást kérdezik, hogy ilyen esetben a kukorica képes-e regenerálódni?

Közvetlenül egy nappal vagy két nappal a fagy végét követően a vetemény súlyos károkat mutathat.

Azonban nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni az ültetvényekről. A kukoricának nagy regenerációs képessége van.

A kukorica második tenyészőkúpja a 6-os levélig van elrejtve a talajban, és ez még a jelentős hőmérséklet csökkenés ellen is védi. Egy sértetlen kúp azt jelenti, hogy a növény megbirkózik a faggyal, bár sérült levelei lehetnek.

A szakemberek azt tanácsolják, ahhoz, hogy meggyőződjünk a kár nagyságáról, érdemes a fagyok végét követően a vitalitás tesztet elvégezni.

A sérült ültetvény vizsgálatát legkorábban három nappal a fagyok elmúltával érdemes elvégezni. Annak érdekében, hogy a károsodás nagyságát pontosan megítéljük, néhány tucatnyi növényt kell kiásni, vízzel leöblíteni.

Meg kell vizsgálni a növény keresztmetszetét, különös figyelmet kell fordítani a tenyészőkúpra és a mellette lévő szövetekre.

A sértetlen tenyészőkúp színe a fehértől a sárgáig terjedhet. A vízzel telítődött, narancssárga barnás szín azt jelzi, hogy a növény sajnos elfagyott.

Ha mégsem vagyunk biztosak a végeredményben, akkor egy otthoni tesztet is érdemes elvégezni.  A gyökerekkel együtt kiásott növényeket meleg helyiségbe kell vinni,  a sérült leveleket le kell vágni a növényről úgy, hogy  a

növekedési kúp érintetlen maradjon. Fedjük le a növényeket vízzel megnedvesített törülközővel. Két nap múlva érdemes megvizsgálni, hogy  jelentek-e meg új zöld levélrész kezdemények. Ha igen, akkor a kukorica nem szenvedett fagykárt.

A szakemberek figyelmeztetnek, ne hozzunk elhamarkodott döntést az ültetvény újratelepítéséről, amely jelentős többletköltséggel jár. Előfordulhat, hogy a sértetlen növényeket, amelyeket korábban holtnak tartottunk, elkezdenek felépülni.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Burgonyaár-forradalom Szlovákiában (is)

A burgonya április végén, illetve május elején csaknem 60 százalékkal került többe Szlovákiában, mint 1 évvel korábban. A kilogrammonkénti átlagár elérte a 0,95 eurót, ami az utóbbi két évtized legmagasabb burgonyaárát jelenti. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának legutóbbi jelentésében az áll, hogy 90 cent feletti burgonyaár 2000 óta csak néhány hónapon át fordult elő Szlovákiában

Alternatív fehérjenövények

Május végén a fehérje növények fejlesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Nyíregyházán a Westsik Vilmos Kutatóintézetben. Ez, mint a Debreceni Egyetem Agrár-kutatóintézetek és Tangazdaság egyik helyszíne, megfelelőnek bizonyult annak az országos rendezvénynek a megtartására, amelynek célja a magfehérje-növények genetikai alapjainak és termesztés­technológiájuk sarkalatos elemeinek ismertetése volt.

Úttörő megoldás: vertikális farmmal fejlődik a sörfőzde

Noha egyre többször hallani függőleges farmokról, az még az Egyesült Királyságban sem fordult eddig elő, hogy sörfőzéshez használták volna e megoldást. Egy londoni sörfőzde most erre készül, méghozzá epret termesztve ily módon.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.