Back to top

A kukorica vitalitási teszt módjai

Közép-Európa néhány északabbra fekvő térségében május elején a hőmérséklet -4 C fok alá süllyedt. A gazdák a közösségi oldalakon cserélnek képet a különböző mértékben károsodott kukoricájukról. Egymást kérdezik, hogy ilyen esetben a kukorica képes-e regenerálódni?

Közvetlenül egy nappal vagy két nappal a fagy végét követően a vetemény súlyos károkat mutathat.

Azonban nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni az ültetvényekről. A kukoricának nagy regenerációs képessége van.

A kukorica második tenyészőkúpja a 6-os levélig van elrejtve a talajban, és ez még a jelentős hőmérséklet csökkenés ellen is védi. Egy sértetlen kúp azt jelenti, hogy a növény megbirkózik a faggyal, bár sérült levelei lehetnek.

A szakemberek azt tanácsolják, ahhoz, hogy meggyőződjünk a kár nagyságáról, érdemes a fagyok végét követően a vitalitás tesztet elvégezni.

A sérült ültetvény vizsgálatát legkorábban három nappal a fagyok elmúltával érdemes elvégezni. Annak érdekében, hogy a károsodás nagyságát pontosan megítéljük, néhány tucatnyi növényt kell kiásni, vízzel leöblíteni.

Meg kell vizsgálni a növény keresztmetszetét, különös figyelmet kell fordítani a tenyészőkúpra és a mellette lévő szövetekre.

A sértetlen tenyészőkúp színe a fehértől a sárgáig terjedhet. A vízzel telítődött, narancssárga barnás szín azt jelzi, hogy a növény sajnos elfagyott.

Ha mégsem vagyunk biztosak a végeredményben, akkor egy otthoni tesztet is érdemes elvégezni.  A gyökerekkel együtt kiásott növényeket meleg helyiségbe kell vinni,  a sérült leveleket le kell vágni a növényről úgy, hogy  a

növekedési kúp érintetlen maradjon. Fedjük le a növényeket vízzel megnedvesített törülközővel. Két nap múlva érdemes megvizsgálni, hogy  jelentek-e meg új zöld levélrész kezdemények. Ha igen, akkor a kukorica nem szenvedett fagykárt.

A szakemberek figyelmeztetnek, ne hozzunk elhamarkodott döntést az ültetvény újratelepítéséről, amely jelentős többletköltséggel jár. Előfordulhat, hogy a sértetlen növényeket, amelyeket korábban holtnak tartottunk, elkezdenek felépülni.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.