Back to top

A kukorica vitalitási teszt módjai

Közép-Európa néhány északabbra fekvő térségében május elején a hőmérséklet -4 C fok alá süllyedt. A gazdák a közösségi oldalakon cserélnek képet a különböző mértékben károsodott kukoricájukról. Egymást kérdezik, hogy ilyen esetben a kukorica képes-e regenerálódni?

Közvetlenül egy nappal vagy két nappal a fagy végét követően a vetemény súlyos károkat mutathat.

Azonban nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni az ültetvényekről. A kukoricának nagy regenerációs képessége van.

A kukorica második tenyészőkúpja a 6-os levélig van elrejtve a talajban, és ez még a jelentős hőmérséklet csökkenés ellen is védi. Egy sértetlen kúp azt jelenti, hogy a növény megbirkózik a faggyal, bár sérült levelei lehetnek.

A szakemberek azt tanácsolják, ahhoz, hogy meggyőződjünk a kár nagyságáról, érdemes a fagyok végét követően a vitalitás tesztet elvégezni.

A sérült ültetvény vizsgálatát legkorábban három nappal a fagyok elmúltával érdemes elvégezni. Annak érdekében, hogy a károsodás nagyságát pontosan megítéljük, néhány tucatnyi növényt kell kiásni, vízzel leöblíteni.

Meg kell vizsgálni a növény keresztmetszetét, különös figyelmet kell fordítani a tenyészőkúpra és a mellette lévő szövetekre.

A sértetlen tenyészőkúp színe a fehértől a sárgáig terjedhet. A vízzel telítődött, narancssárga barnás szín azt jelzi, hogy a növény sajnos elfagyott.

Ha mégsem vagyunk biztosak a végeredményben, akkor egy otthoni tesztet is érdemes elvégezni.  A gyökerekkel együtt kiásott növényeket meleg helyiségbe kell vinni,  a sérült leveleket le kell vágni a növényről úgy, hogy  a

növekedési kúp érintetlen maradjon. Fedjük le a növényeket vízzel megnedvesített törülközővel. Két nap múlva érdemes megvizsgálni, hogy  jelentek-e meg új zöld levélrész kezdemények. Ha igen, akkor a kukorica nem szenvedett fagykárt.

A szakemberek figyelmeztetnek, ne hozzunk elhamarkodott döntést az ültetvény újratelepítéséről, amely jelentős többletköltséggel jár. Előfordulhat, hogy a sértetlen növényeket, amelyeket korábban holtnak tartottunk, elkezdenek felépülni.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők

Áremelkedést várnak a kukoricatermelők a hamarosan felpörgő aratás után - értesült szerdai számában a Világgazdaság.

Évi 17 milliárd öntözésfejlesztésre

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. E téren – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével – számos előremutató lépést tett és tesz a kormányzat.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

2020 a növényi egészség nemzetközi éve

Tavaly decemberben fogadta el az ENSZ közgyűlése, hogy 2020-at a növényi egészség nemzetközi évének nyilvánítsák. Ez reményeik szerint fölhívja a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét a növényvédelem fontosságára. Napjainkban a világ növénytermelésének körülbelül 40 százaléka megy veszendőbe a károsítók miatt, ami 220 milliárd dolláros kár. Az invazív rovarok számlájára 70 milliárd dolláros kiesés írható.

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó mezőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.