0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2007 óta minden évben megszervezi a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletét, melynek szakmai felügyeletét kezdetektől fogva a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látja el. A kísérletek szervezésében és finanszírozásában a tavalyi évtől kezdve szerepet vállal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is, amelynek célja, hogy a kísérletekben átlag felett teljesítő fajtákból ajánlati fajtalistát hozzon létre.

Az idei évben a kísérleteket az ország tíz helyszínén – Abaújszántón, Újfehértón, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szombathelyen, Székkutason, Eszterágpusztán, Tordason, Jánoshalmán, valamint Mezőhegyesen – indították el, hogy

földrajzilag és egymástól eltérő termőhelyi adottságok között is tesztelhessék az egyes fajtákat,

ismertette Polgár Gábor.

A Vetőmag Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a felhívásra a FAO 200, FAO 300, FAO 400, valamint a FAO 500 éréscsoportokban 9 fajtatulajdonos jelentkezett összesen 39 hibriddel. A kísérleti anyagokat március végén közjegyző jelenlétében kódolták, majd az egyes helyszíneken elvetették. A kódolt tételek mellett földbe került egy kiértékelésre nem kerülő, bemutató fajtasor is.

A száraz koratavaszi időjárás ellenére minden kísérleti helyszínen sikerült elvetni az összes éréscsoport hibridjeit.

A vetést követően pedig megérkezett a májusi eső is, így a kísérleti parcellákon már kelnek a kukoricák, tette hozzá Polgár Gábor.

Az őszi betakarítást követően a szakértők értékelik az eredményeket, majd egy összefoglaló kiadványban ismertetik az eredményeket. Az itt kapott információkból áll majd össze az ajánlati fajtalista, amely hasznos útmutatást jelent a gazdálkodók számára.

Forrás: VSZT/GOSZ/NAK sajtóközlemény