Back to top

Új földkeverék a hazai kínálatban

Bizonyára a legtöbb házikerti és balkonládás termesztőnek okozott már fejtörést, miként előzhetné meg, hogy rövidebb-hosszabb nyaralása alatt tönkremenjenek növényei. Gondozásukhoz általában rokonok, barátok, vagy szomszédok segítségét kérjük, de még nyugodtabban utazhatunk, ha a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. legújabb zöldség, illetve virágföldjébe ültetjük a palántákat.

Hazánk legnagyobb múlttal rendelkező földkeverő üzeme, a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. eddigi kínálatában szereplő népszerű termékek egy része bio-minősítésű. Legújabb két termékük, a Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld pedig a BRT EverGreen márkanevű, a közeg víztartó képességét befolyásoló adalék hozzáadásával készült. Az adalékot finn kutatók fejlesztették ki és a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával gyártja a Florasca Kft. Az adalék szerepe többrétű: a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan szolgáltatni a növényeknek, emellett lazítja a földkeveréket és ezzel javítja a gyökerek levegőellátását, ráadásul alap tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – is szolgáltat. A BRT EverGreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre szakosodott tanszékein összehangolt kutatási munkával teszteltük és értékeltük. Dísznövények közül a rendkívül népszerű csüngő balkonpetúnia és állómuskátli egy-egy fajtáját ültettük Florasca földkeverékbe, míg a zöldségfajok közül a balkonparadicsomot és a fejes salátát teszteltük, a növények 10, 20 vagy 30%-os dózisban kapták a BRT EverGreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben.

A balkonpetúnia az új keverékekben kompakt, tömött bokrot fejlesztett.

A BRT EverGreen már 10%-os adagban kifejtette jótékony hatását, bár a legszebb növényeket a nagyobb arányú adalék bekeverésével kaptuk. A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek. A hajtások és a gyökerek szöveti szerkezete egyaránt javult, ami jó hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

(Jelölések a diagrammokhoz: F = kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg  + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + kontroll kereskedelmi adalékanyag)

A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek

Bár nem vizsgáltuk, a következő megfigyelésre is volt módunk. A kiválasztott fajta kétszínű, a szirmok forradása mentén pink, középen krémszínű. Az erős napfény és magas hőmérséklet hatására a virágok általában nyár közepére kivilágosodnak, a pink sáv leszűkül. A BRT EverGreennel dúsított Florasca földkeverék gátolta ezt a nemkívánatos hatást, így az eredeti színkombináció megmaradhat a nyár folyamán a felhasználónál. A megkérdezett munkatársak a Florasca keverékben nevelt növényeket részesítették előnyben. Mindezek alapján a BRT EverGreennel dúsított Florasca EverGreen virágföldet bátran ajánljuk a balkonnövények ültetéséhez.

Az állómuskátli esetében, azonos öntözési módnál a magasabb arányú BRT EverGreen adott igazán jó eredményt. Ennél a növénynél a termék ültetőközeget lazító jótékony hatása domborodott ki, a magasabb, 20, illetve még inkább a 30% adalékot tartalmazó közegben fejlődtek a legszebb növények.

A mérési eredmények kimutatták, hogy a BRT EverGreen a növények számára fontos alap tápanyagokat is szolgáltat. A szöveti szerkezetet itt is javította a termék, valamint a levelek ez esetben is szebbek, zöldebbek lettek. 30%-nyi BRT EverGreen hatására több virágzati szár fejlődött. Muskátli ültetésére a BRT EverGreen adalékot magasabb arányban tartalmazó földkeveréket ajánljuk.

30% BRT EverGreent tartalmazó nevelő közegekben szebben fejlődött a muskátli
A fejes saláta esetében a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeg- és átmérőgyarapodásában mutatkozott meg. A 10 és 20%-os BRT EverGreen dózisnál a kezelések hatására nagyobbak lettek a fejek mérete, az adalékanyag alkalmazása tehát egyértelműen befolyásolta az azonos időegység alatt megtermelt hozamot.

A salátafejek átmérője és tömege is gyarapodott

A balkonparadicsom-tövek magasabbak lettek, ha a BRT EverGreen 20 vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. A levelek erőteljesebb színét műszeres méréseink is megerősítették. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 bogyót szüretelhettünk a bokrokról, az átlagos bogyótömeg 12-15 gramm volt. Az adalékanyag dózisa növelte a bogyók méretét, így a termésmennyiséget is.

A termések beltartalmában nagy eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalom a BRT EverGreen 20%-os koncentrációjánál lett a legmagasabb és a sav-cukor aránya is ennél a kezeléseknél volt a legjobb, ezeknek a növényeknek a termései voltak a legédesebbek.

A Florasca közeg és a BRT EverGreen adalék használatának semmilyen kedvezőtlen hatása sincs, ugyanakkor a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése és a paradicsombogyók nagyobb cukortartalma igazolja a termesztésre gyakorolt jótékony tulajdonságát.

E közegek akár műtrágya hozzáadása nélkül is ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez már a palántaneveléstől.

Használatuk előnyös balkonládás termesztéskor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalma hozzájárul a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, ritkább öntözéssel is a bizonyítottan kisebb vízfelhasználásnak köszönhetően.

Tillyné Mándy Andrea, Balázs Gábor, Pap Zoltán

 

Forgalmazó: FLORASCA Környezetgazdálkodási Kft.

9354 Osli Tőzegüzem 035/6 hrsz.

E-mail: florasca@florasca.hu

Tel.:  +36-30-989-9702

(x)

Forrás: 
Florasca Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hollandoknak jól jön, ha a britek otthon maradnak

Továbbra is keresik a holland üvegházi zöldségeket a brit szupermarketekben. Ha az európai utazási korlátozások miatt a britek nem mennek nyaralni, egész nyáron a mostani szinten maradhat a zöldségfogyasztás, ami kedvez a holland beszállítóknak, nyilatkozta egy kizárólag az Egyesült Királyságba szállító westlandi kereskedő cég munkatársa.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.