Back to top

Új földkeverék a hazai kínálatban

Bizonyára a legtöbb házikerti és balkonládás termesztőnek okozott már fejtörést, miként előzhetné meg, hogy rövidebb-hosszabb nyaralása alatt tönkremenjenek növényei. Gondozásukhoz általában rokonok, barátok, vagy szomszédok segítségét kérjük, de még nyugodtabban utazhatunk, ha a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. legújabb zöldség, illetve virágföldjébe ültetjük a palántákat.

Hazánk legnagyobb múlttal rendelkező földkeverő üzeme, a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. eddigi kínálatában szereplő népszerű termékek egy része bio-minősítésű. Legújabb két termékük, a Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld pedig a BRT EverGreen márkanevű, a közeg víztartó képességét befolyásoló adalék hozzáadásával készült. Az adalékot finn kutatók fejlesztették ki és a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával gyártja a Florasca Kft. Az adalék szerepe többrétű: a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan szolgáltatni a növényeknek, emellett lazítja a földkeveréket és ezzel javítja a gyökerek levegőellátását, ráadásul alap tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – is szolgáltat. A BRT EverGreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre szakosodott tanszékein összehangolt kutatási munkával teszteltük és értékeltük. Dísznövények közül a rendkívül népszerű csüngő balkonpetúnia és állómuskátli egy-egy fajtáját ültettük Florasca földkeverékbe, míg a zöldségfajok közül a balkonparadicsomot és a fejes salátát teszteltük, a növények 10, 20 vagy 30%-os dózisban kapták a BRT EverGreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben.

A balkonpetúnia az új keverékekben kompakt, tömött bokrot fejlesztett.

A BRT EverGreen már 10%-os adagban kifejtette jótékony hatását, bár a legszebb növényeket a nagyobb arányú adalék bekeverésével kaptuk. A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek. A hajtások és a gyökerek szöveti szerkezete egyaránt javult, ami jó hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

(Jelölések a diagrammokhoz: F = kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg  + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + kontroll kereskedelmi adalékanyag)

img_0047.jpg

A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek

Bár nem vizsgáltuk, a következő megfigyelésre is volt módunk. A kiválasztott fajta kétszínű, a szirmok forradása mentén pink, középen krémszínű. Az erős napfény és magas hőmérséklet hatására a virágok általában nyár közepére kivilágosodnak, a pink sáv leszűkül. A BRT EverGreennel dúsított Florasca földkeverék gátolta ezt a nemkívánatos hatást, így az eredeti színkombináció megmaradhat a nyár folyamán a felhasználónál. A megkérdezett munkatársak a Florasca keverékben nevelt növényeket részesítették előnyben. Mindezek alapján a BRT EverGreennel dúsított Florasca EverGreen virágföldet bátran ajánljuk a balkonnövények ültetéséhez.

Az állómuskátli esetében, azonos öntözési módnál a magasabb arányú BRT EverGreen adott igazán jó eredményt. Ennél a növénynél a termék ültetőközeget lazító jótékony hatása domborodott ki, a magasabb, 20, illetve még inkább a 30% adalékot tartalmazó közegben fejlődtek a legszebb növények.

A mérési eredmények kimutatták, hogy a BRT EverGreen a növények számára fontos alap tápanyagokat is szolgáltat. A szöveti szerkezetet itt is javította a termék, valamint a levelek ez esetben is szebbek, zöldebbek lettek. 30%-nyi BRT EverGreen hatására több virágzati szár fejlődött. Muskátli ültetésére a BRT EverGreen adalékot magasabb arányban tartalmazó földkeveréket ajánljuk.

img_0218.jpg

30% BRT EverGreent tartalmazó nevelő közegekben szebben fejlődött a muskátli
A fejes saláta esetében a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeg- és átmérőgyarapodásában mutatkozott meg. A 10 és 20%-os BRT EverGreen dózisnál a kezelések hatására nagyobbak lettek a fejek mérete, az adalékanyag alkalmazása tehát egyértelműen befolyásolta az azonos időegység alatt megtermelt hozamot.

img_3565_4m_vmid.jpg

A salátafejek átmérője és tömege is gyarapodott

A balkonparadicsom-tövek magasabbak lettek, ha a BRT EverGreen 20 vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. A levelek erőteljesebb színét műszeres méréseink is megerősítették. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 bogyót szüretelhettünk a bokrokról, az átlagos bogyótömeg 12-15 gramm volt. Az adalékanyag dózisa növelte a bogyók méretét, így a termésmennyiséget is.

A termések beltartalmában nagy eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalom a BRT EverGreen 20%-os koncentrációjánál lett a legmagasabb és a sav-cukor aránya is ennél a kezeléseknél volt a legjobb, ezeknek a növényeknek a termései voltak a legédesebbek.

A Florasca közeg és a BRT EverGreen adalék használatának semmilyen kedvezőtlen hatása sincs, ugyanakkor a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése és a paradicsombogyók nagyobb cukortartalma igazolja a termesztésre gyakorolt jótékony tulajdonságát.

E közegek akár műtrágya hozzáadása nélkül is ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez már a palántaneveléstől.

Használatuk előnyös balkonládás termesztéskor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalma hozzájárul a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, ritkább öntözéssel is a bizonyítottan kisebb vízfelhasználásnak köszönhetően.

Tillyné Mándy Andrea, Balázs Gábor, Pap Zoltán

 

Forgalmazó: FLORASCA Környezetgazdálkodási Kft.

9354 Osli Tőzegüzem 035/6 hrsz.

E-mail: florasca@florasca.hu

Tel.:  +36-30-989-9702

(x)

Forrás: 
Florasca Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.