Back to top

Új földkeverék a hazai kínálatban

Bizonyára a legtöbb házikerti és balkonládás termesztőnek okozott már fejtörést, miként előzhetné meg, hogy rövidebb-hosszabb nyaralása alatt tönkremenjenek növényei. Gondozásukhoz általában rokonok, barátok, vagy szomszédok segítségét kérjük, de még nyugodtabban utazhatunk, ha a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. legújabb zöldség, illetve virágföldjébe ültetjük a palántákat.

Hazánk legnagyobb múlttal rendelkező földkeverő üzeme, a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. eddigi kínálatában szereplő népszerű termékek egy része bio-minősítésű. Legújabb két termékük, a Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld pedig a BRT EverGreen márkanevű, a közeg víztartó képességét befolyásoló adalék hozzáadásával készült. Az adalékot finn kutatók fejlesztették ki és a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával gyártja a Florasca Kft. Az adalék szerepe többrétű: a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan szolgáltatni a növényeknek, emellett lazítja a földkeveréket és ezzel javítja a gyökerek levegőellátását, ráadásul alap tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – is szolgáltat. A BRT EverGreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre szakosodott tanszékein összehangolt kutatási munkával teszteltük és értékeltük. Dísznövények közül a rendkívül népszerű csüngő balkonpetúnia és állómuskátli egy-egy fajtáját ültettük Florasca földkeverékbe, míg a zöldségfajok közül a balkonparadicsomot és a fejes salátát teszteltük, a növények 10, 20 vagy 30%-os dózisban kapták a BRT EverGreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben.

A balkonpetúnia az új keverékekben kompakt, tömött bokrot fejlesztett.

A BRT EverGreen már 10%-os adagban kifejtette jótékony hatását, bár a legszebb növényeket a nagyobb arányú adalék bekeverésével kaptuk. A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek. A hajtások és a gyökerek szöveti szerkezete egyaránt javult, ami jó hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

(Jelölések a diagrammokhoz: F = kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg  + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + kontroll kereskedelmi adalékanyag)

img_0047.jpg

A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek

Bár nem vizsgáltuk, a következő megfigyelésre is volt módunk. A kiválasztott fajta kétszínű, a szirmok forradása mentén pink, középen krémszínű. Az erős napfény és magas hőmérséklet hatására a virágok általában nyár közepére kivilágosodnak, a pink sáv leszűkül. A BRT EverGreennel dúsított Florasca földkeverék gátolta ezt a nemkívánatos hatást, így az eredeti színkombináció megmaradhat a nyár folyamán a felhasználónál. A megkérdezett munkatársak a Florasca keverékben nevelt növényeket részesítették előnyben. Mindezek alapján a BRT EverGreennel dúsított Florasca EverGreen virágföldet bátran ajánljuk a balkonnövények ültetéséhez.

Az állómuskátli esetében, azonos öntözési módnál a magasabb arányú BRT EverGreen adott igazán jó eredményt. Ennél a növénynél a termék ültetőközeget lazító jótékony hatása domborodott ki, a magasabb, 20, illetve még inkább a 30% adalékot tartalmazó közegben fejlődtek a legszebb növények.

A mérési eredmények kimutatták, hogy a BRT EverGreen a növények számára fontos alap tápanyagokat is szolgáltat. A szöveti szerkezetet itt is javította a termék, valamint a levelek ez esetben is szebbek, zöldebbek lettek. 30%-nyi BRT EverGreen hatására több virágzati szár fejlődött. Muskátli ültetésére a BRT EverGreen adalékot magasabb arányban tartalmazó földkeveréket ajánljuk.

img_0218.jpg

30% BRT EverGreent tartalmazó nevelő közegekben szebben fejlődött a muskátli
A fejes saláta esetében a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeg- és átmérőgyarapodásában mutatkozott meg. A 10 és 20%-os BRT EverGreen dózisnál a kezelések hatására nagyobbak lettek a fejek mérete, az adalékanyag alkalmazása tehát egyértelműen befolyásolta az azonos időegység alatt megtermelt hozamot.

img_3565_4m_vmid.jpg

A salátafejek átmérője és tömege is gyarapodott

A balkonparadicsom-tövek magasabbak lettek, ha a BRT EverGreen 20 vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. A levelek erőteljesebb színét műszeres méréseink is megerősítették. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 bogyót szüretelhettünk a bokrokról, az átlagos bogyótömeg 12-15 gramm volt. Az adalékanyag dózisa növelte a bogyók méretét, így a termésmennyiséget is.

A termések beltartalmában nagy eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalom a BRT EverGreen 20%-os koncentrációjánál lett a legmagasabb és a sav-cukor aránya is ennél a kezeléseknél volt a legjobb, ezeknek a növényeknek a termései voltak a legédesebbek.

A Florasca közeg és a BRT EverGreen adalék használatának semmilyen kedvezőtlen hatása sincs, ugyanakkor a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése és a paradicsombogyók nagyobb cukortartalma igazolja a termesztésre gyakorolt jótékony tulajdonságát.

E közegek akár műtrágya hozzáadása nélkül is ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez már a palántaneveléstől.

Használatuk előnyös balkonládás termesztéskor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalma hozzájárul a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, ritkább öntözéssel is a bizonyítottan kisebb vízfelhasználásnak köszönhetően.

Tillyné Mándy Andrea, Balázs Gábor, Pap Zoltán

 

Forgalmazó: FLORASCA Környezetgazdálkodási Kft.

9354 Osli Tőzegüzem 035/6 hrsz.

E-mail: florasca@florasca.hu

Tel.:  +36-30-989-9702

(x)

Forrás: 
Florasca Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

A szívünk látja kárát, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Drága lesz az avokádó

Évenként akár hárommilliárd dollárral is többet fizethetnek az amerikai fogyasztók az avokádóért, a paradicsomért, a mangóért és több más zöldségért, gyümölcsért, ha elnökük, Donald Trump valóra váltja a bejelentett vámemelési elképzelését Mexikóval szemben, figyelmeztet az Amerikai Frisstermék Szövetség.

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.