Back to top

Új földkeverék a hazai kínálatban

Bizonyára a legtöbb házikerti és balkonládás termesztőnek okozott már fejtörést, miként előzhetné meg, hogy rövidebb-hosszabb nyaralása alatt tönkremenjenek növényei. Gondozásukhoz általában rokonok, barátok, vagy szomszédok segítségét kérjük, de még nyugodtabban utazhatunk, ha a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. legújabb zöldség, illetve virágföldjébe ültetjük a palántákat.

Hazánk legnagyobb múlttal rendelkező földkeverő üzeme, a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. eddigi kínálatában szereplő népszerű termékek egy része bio-minősítésű. Legújabb két termékük, a Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld pedig a BRT EverGreen márkanevű, a közeg víztartó képességét befolyásoló adalék hozzáadásával készült. Az adalékot finn kutatók fejlesztették ki és a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával gyártja a Florasca Kft. Az adalék szerepe többrétű: a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan szolgáltatni a növényeknek, emellett lazítja a földkeveréket és ezzel javítja a gyökerek levegőellátását, ráadásul alap tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – is szolgáltat. A BRT EverGreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre szakosodott tanszékein összehangolt kutatási munkával teszteltük és értékeltük. Dísznövények közül a rendkívül népszerű csüngő balkonpetúnia és állómuskátli egy-egy fajtáját ültettük Florasca földkeverékbe, míg a zöldségfajok közül a balkonparadicsomot és a fejes salátát teszteltük, a növények 10, 20 vagy 30%-os dózisban kapták a BRT EverGreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben.

A balkonpetúnia az új keverékekben kompakt, tömött bokrot fejlesztett.

A BRT EverGreen már 10%-os adagban kifejtette jótékony hatását, bár a legszebb növényeket a nagyobb arányú adalék bekeverésével kaptuk. A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek. A hajtások és a gyökerek szöveti szerkezete egyaránt javult, ami jó hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

(Jelölések a diagrammokhoz: F = kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg  + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + kontroll kereskedelmi adalékanyag)

img_0047.jpg

A növények több hajtást, több virágot hoztak, a levelek zöldebbek lettek

Bár nem vizsgáltuk, a következő megfigyelésre is volt módunk. A kiválasztott fajta kétszínű, a szirmok forradása mentén pink, középen krémszínű. Az erős napfény és magas hőmérséklet hatására a virágok általában nyár közepére kivilágosodnak, a pink sáv leszűkül. A BRT EverGreennel dúsított Florasca földkeverék gátolta ezt a nemkívánatos hatást, így az eredeti színkombináció megmaradhat a nyár folyamán a felhasználónál. A megkérdezett munkatársak a Florasca keverékben nevelt növényeket részesítették előnyben. Mindezek alapján a BRT EverGreennel dúsított Florasca EverGreen virágföldet bátran ajánljuk a balkonnövények ültetéséhez.

Az állómuskátli esetében, azonos öntözési módnál a magasabb arányú BRT EverGreen adott igazán jó eredményt. Ennél a növénynél a termék ültetőközeget lazító jótékony hatása domborodott ki, a magasabb, 20, illetve még inkább a 30% adalékot tartalmazó közegben fejlődtek a legszebb növények.

A mérési eredmények kimutatták, hogy a BRT EverGreen a növények számára fontos alap tápanyagokat is szolgáltat. A szöveti szerkezetet itt is javította a termék, valamint a levelek ez esetben is szebbek, zöldebbek lettek. 30%-nyi BRT EverGreen hatására több virágzati szár fejlődött. Muskátli ültetésére a BRT EverGreen adalékot magasabb arányban tartalmazó földkeveréket ajánljuk.

img_0218.jpg

30% BRT EverGreent tartalmazó nevelő közegekben szebben fejlődött a muskátli
A fejes saláta esetében a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeg- és átmérőgyarapodásában mutatkozott meg. A 10 és 20%-os BRT EverGreen dózisnál a kezelések hatására nagyobbak lettek a fejek mérete, az adalékanyag alkalmazása tehát egyértelműen befolyásolta az azonos időegység alatt megtermelt hozamot.

img_3565_4m_vmid.jpg

A salátafejek átmérője és tömege is gyarapodott

A balkonparadicsom-tövek magasabbak lettek, ha a BRT EverGreen 20 vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. A levelek erőteljesebb színét műszeres méréseink is megerősítették. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 bogyót szüretelhettünk a bokrokról, az átlagos bogyótömeg 12-15 gramm volt. Az adalékanyag dózisa növelte a bogyók méretét, így a termésmennyiséget is.

A termések beltartalmában nagy eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalom a BRT EverGreen 20%-os koncentrációjánál lett a legmagasabb és a sav-cukor aránya is ennél a kezeléseknél volt a legjobb, ezeknek a növényeknek a termései voltak a legédesebbek.

A Florasca közeg és a BRT EverGreen adalék használatának semmilyen kedvezőtlen hatása sincs, ugyanakkor a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése és a paradicsombogyók nagyobb cukortartalma igazolja a termesztésre gyakorolt jótékony tulajdonságát.

E közegek akár műtrágya hozzáadása nélkül is ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez már a palántaneveléstől.

Használatuk előnyös balkonládás termesztéskor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalma hozzájárul a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, ritkább öntözéssel is a bizonyítottan kisebb vízfelhasználásnak köszönhetően.

Tillyné Mándy Andrea, Balázs Gábor, Pap Zoltán

 

Forgalmazó: FLORASCA Környezetgazdálkodási Kft.

9354 Osli Tőzegüzem 035/6 hrsz.

E-mail: florasca@florasca.hu

Tel.:  +36-30-989-9702

(x)

Forrás: 
Florasca Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

A balesetek elkerülésére felmérik az idősödő fákat

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fákról a Budapesti Erdészet. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, és így sokkal hatékonyabban kiszűrhessék a leromlott egészségi állapotú egyedeket.