Back to top

Eladja a Greenyard a bajai hűtőházát

Gazdát cserél a közeljövőben a bajai hűtőház, amelynek gyorsfagyasztott termékei halálos áldozatokkal is járó európai lisztéria-botrányt okoztak. A jelenlegi tulajdonos belga Greenyard a gyárat várhatóan egy másik belga társaságnak értékesíti.

Új tulajdonosa lesz egybehangzó iparági hírek szerint a Bács-Kiskun megyei Baján található hűtőháznak, amelyet mostanáig a belga érdekeltségű Greenyard Frozen Hungary Kft. üzemeltetett. Az uniós élelmiszer-biztonsági nyomon követési rendszer szerint a gyorsfagyasztott termékeket – elsősorban csemegekukoricát – gyártó üzem volt a felelős azért, hogy tavaly európai lisztéria-botrány robbant ki, amely halálos áldozatokat is követelt - írja a növekedés.hu.

A bajai üzemben már az átadási-átvételi munkálatok zajlanak, de a vevőt még nem jelentették be.

Hazai hűtőipari források úgy értesültek, hogy a hűtőházat egy másik belga vállalat vásárolja meg, az új tulajdonos nevét pedig a közeli napokban hozzák nyilvánosságra.

A belga érdeklődés jelzi, hogy a magyar gyorsfagyasztott zöldségek gyártása milyen kitüntetett helyet foglal el Európában. Nem mennyiségi értelemben vagyunk meghatározók, hiszen ebben az iparágban egymillió tonnás éves termeléssel Belgium tölt be fajsúlyos szerepet, míg a magyar hűtőipar teljesítménye 180 ezer tonna körül mozog.

Belgiumban viszont az iparág egyik vezértermékének számító csemegekukorica nem terem meg, miközben az éves magyar termelés eléri az 500-600 ezer tonnát is.

Ezzel Magyarország valóságos „nagyhatalomnak” tekinthető, mivel Európában a legtöbb csemegekukorica-terméket itt állítják elő. A hazai fogyasztás ugyanakkor nem számottevő, más országokban viszont a csemegekukorica rendkívül kedvelt.

Ezért az itthon készített termékek 95 százaléka - jó exportüzletet jelentve - a külpiacokon talál gazdára, így Magyarország világviszonylatban az Egyesült Államok mögött a második legnagyobb exportőr pozícióját foglalja el.

Iparági szakértők úgy vélik, az új befektetőt is elsősorban a csemegekukorica-feldolgozás vonzhatja Magyarországgal, illetve a bajai hűtőházzal kapcsolatban.

Kérdéses azonban, hogy az idén az üzem milyen kapacitással működhet, mert a gyár feladására készülő Greenyard a termelőkkel nem kötött termeltetési-felvásárlási szerződéseket. Bár jó májusi hajrával a csemegekukoricára az új tulajdonosok még tető alá hozhatnak alapanyag-beszerzési megállapodásokat, de inkább az a valószínű, hogy az első évet nagyrészt be kell áldozniuk a késői adásvételi tranzakció miatt.

A vevők a bajai üzemmel magyar viszonylatban jelentős kapacitásokhoz juthatnak, mivel a hűtőház éves szinten 15-30 ezer tonna gyorsfagyasztott feldolgozott zöldség előállítására lehet képes.

A csemegekukorica mellett természetesen más termékek – így például a zöldborsó – is szerepelnek a palettán. Az üzem teljesítménye hasonló nagyságrendet képvisel, mint a székesfehérvári Fevita Hungary Zrt. vagy a debreceni Pentafrost Kft. A vállalat további növekedésére pedig esélyt nyújt, hogy a kapacitások gyorsan bővíthetők, és ezt az is mutatja, hogy az utóbbi időszakban a Greenyard is jelentős fejlesztéseket hajtott végre .

A bajai feldolgozónak jól jöhet a névváltás, mert a Greenyard tulajdonlása alatt működöse meglehetősen lejáratódott a lisztéria-botrány miatt.

Ez minden bizonnyal nyomós ok volt abban, hogy a vállalat végül úgy döntött, kivonul a magyarországi termékgyártásból. Nagy a valószínűsége annak, hogy kisebb cégek nem is bírták volna el egy ilyen élelmiszerbiztonsági ügy következményeit, de a sok országban érdekelt, valódi nagyvállalatnak számító Greenyardnak sikerült átvészelnie a válságot.

Mint ismert, tavaly az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tette közzé, hogy a bajai üzem fagyasztott zöldségei 47 megbetegedést és 9 halálos áldozatot okoztak Európában.

A Nébih akkori tájékoztatása szerint a mikrobiológiai szennyeződést lokalizálták, így a hatóság az ellenőrzések nyomán az üzem higiéniai állapotát 2018 júniusában már kifogástalannak minősítette.

Iparági szakértők többek között ebből kiindulva vélik úgy, hogy a bajai feldolgozó az élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan, minőségi termékek előállítására minden további nélkül alkalmas lehet.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy az európai megbetegedésekben szerepet játszott az is, hogy a vásárlók a megvett termékeket – a csomagoláson feltüntetett útmutatók ellenére - nem rendeltetésszerűen fogyasztották el.

Forrás: 
növekedés.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

Ne feledkezzünk meg kedvenceinkről az ünnepi tűzijáték alatt!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepet várhatóan az ország számos településén tűzijátékkal teszik emlékezetessé az ünneplők. A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.