Back to top

Kedvezett az időjárás a kajszinak

Akár 12 százalékkal több kajszibarackot szüretelhetnek a legfrissebb előrejelzések szerint a termesztők Európában, a 2013 és 2017 közötti átlagnál pedig 19 százalékkal lehet több a termés – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

A tavalyi nagyon gyenge eredmények után Európa legnagyobb termelői, Franciaország és Olaszország a 2017-es mennyiségnél is 43, illetve 36 százalékkal több sárgabarackot takaríthat be. Olaszországban kedvezett a téli időjárás a gyümölcsnek, a termelők a tavalyi 213 ezer tonnával szemben 286 ezer tonnát várnak - írja a Magyar Nemzet.

A görögöknél és a franciáknál nem ilyen derűlátók a gazdák:

a görög termés legfeljebb egy százalékkal bővülhet. Spanyolországban pedig – ahol tavaly igen jó volt a termés – idén 36 százalékos visszaesést jósolnak az ország legnagyobb termőterületeit érintő februári fagyok miatt.

Magyarországon mintegy harmincezer tonna kajszi szokott megteremni, ám a legrosszabb években, mint amilyen a tavalyi volt, csak tízezer tonnányi termés kerül a tárolókba. Idén azonban túlságosan is berakottak az ágak, ezért termésritkítást kellett végezni. Az esők után most még úgy látszik, hogy a fák sok, egészséges és szép gyümölcsöket nevelnek ki idén.

A csonthéjas gyümölcsök nagy részét az idén megkímélte a tavaszi fagy, ugyanakkor az ország bizonyos területein előfordulnak jelentős károk is.

Szintén jó a termés szamócából, így az eperszezon a szokásosnál hosszabb lehet. A pontos termésmennyiségekről és az árakról a következő időszakban jelenhetnek meg a pontos becslések.

Drágul a mirelit

Kiürültek a készletek a főbb málnafeldolgozó országokban, Lengyelországban és Ukrajnában az év elejére, ezért az árak is emelkedésnek indultak. Ez kedvező a termelőknek, bár a várható áremelkedés nem lesz olyan jelentős mértékű, ami nagyban javítaná a termelők jövedelmezőségét. A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti, és a gazdák le sem szedik a málnát.

Forrás: 
Magyar Nemzet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Matricával a minőségért

Ismét dinnyekóstolóra várták a pécsieket a Kossuth téren. A Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Szervezete és a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete szervezésében került sor idén az évente megrendezésre kerülő eseményre, ami nagy érdeklődés mellett zajlott le.

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.