0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Leépülőben a zöldségnövény-termesztés

Szerbia behozatalból fedezi paradicsom-, uborka-, burgonya-, káposzta- és babszükséglete nagy részét, holott a bab például nemzeti eledelnek számít.

Az uborka és paradicsom nagy hányadát Albániából szerzi be az ország, a többi zöldségfélét pedig elsősorban Görögországból importálja. Branislav Gulan agrárpiaci szakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Szerbiában 75 ezer hektáron termesztenek zöldségnövényeket, és évente 87,4 ezer tonna zöldségfélét exportál az ország, 39,3 millió dollár értékben.

A 103 873 tonna zöldség behozatalára viszont 62,1 millió dollárt költ évente. Ez 22,8 millió dolláros mínuszt eredményez, pedig Szerbia kiváló adottságokkal rendelkezik az ágazat fejlődéséhez, csak hasznosítani kellene a lehetőségeket. Szerbiában plusz lehetőségként kínálkozna a vegyszermentes zöldségnövény-termelés, de jelenleg mindössze 200 hektáron folyik ilyen gazdálkodás. Branislav Gulan szerint

a termelésnek a gyenge állami támogatás a gátja.

Ugyanis amíg Szerbiában átlagosan 34 eurót tesznek ki a területalapú támogatások hektáronként, addig az EU országainak némelyikében az 500 eurót is meghaladják. Emiatt a szerbiai termelők nem versenyképesek az uniós gazdálkodókkal.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság