Back to top

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Fél év sem telt el, és már az új címkéket is hamisítják. A cég 30 ezer euró jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek. A hamis CC TAG5 címkék megszólalásig hasonlítanak az eredetihez, ám hiányzik belőlük az egyedi RFID chip, ezért nem lehet őket beolvasni. A cég független nyomozóügynökséget bízott meg az ügy felgöngyölítésére, ők a +31 (0) 318 6666 44 telefonszámon, a hét minden napján, az esti órákban is, angol, német, francia és holland nyelven várják a bejelentéseket – akár névtelenül is – a vélt elkövetőről.

A nyomravezető 30 ezer euró jutalomra számíthat. A jeltáblák hamisítása, illetve értékesítése, valamint az ilyen címkével rendelkező kocsik adásvétele a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűncselekmény. A CC-konténer bérleti rendszere bizalomra épülő együttműködésen alapul, amit időről időre csalók támadásai érnek, ez pedig sérti a becsületes tagok érdekeit, nyilatkozta az ügy kapcsán Roel de Jong, a Container Centralen vezérigazgatója. Úgy véli,

össze kell fogni a csalók kézre kerítéséhez, ezért ajánlottak föl nagy összegű pénzjutalmat annak, aki segít megtalálni az elkövetőt.

Az a cél, hogy a rendszer tagjai zökkenőmentesen használhassák a kocsikat, és az áruforgalmazásban ne legyen fennakadás amiatt, hogy a kocsik nem beazonosíthatók. A cég részletes tájékoztatót tett közzé honlapján arról, hogy mely apró eltérésekről ismerhetők föl a hamis címkék. A csalók drága gépeken dolgoztak a címkék hamisításához, tehát nem kisstílű bűnözőkről van szó, mondta Tony Kington, az RFID jelölőcímkéket kifejlesztő Omni-ID vezérigazgatója. Szakembereik vizsgálják a hamis címkét, hogy megállapítsák, hogyan és milyen gépen készítették, ami közelebb vihet a megoldáshoz.

Forrás: 
containercentralen. com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Topcon roadshow Mezőfalván

A Topcon Agriculture európai turnéjának első állomása volt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow. Korszerű, digitális eszközökkel, számítógéppel és monitorokkal felszerelt óriási kamionban mutatták be az érdeklődő szakembereknek a japán Topcon modern berendezéseit, speciális rendszereit.

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Hasznos kerti trükk, amit egy virágkiállításról neveztek el

Hallott már ön a Chelsea-metszésről? Ha igen, akkor valószínűleg tudja, hogy miért pont egy londoni városrészről nevezték el, ha viszont nem, akkor érdemes megismernie, mert most van itt az ideje.