Back to top

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Fél év sem telt el, és már az új címkéket is hamisítják. A cég 30 ezer euró jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek. A hamis CC TAG5 címkék megszólalásig hasonlítanak az eredetihez, ám hiányzik belőlük az egyedi RFID chip, ezért nem lehet őket beolvasni. A cég független nyomozóügynökséget bízott meg az ügy felgöngyölítésére, ők a +31 (0) 318 6666 44 telefonszámon, a hét minden napján, az esti órákban is, angol, német, francia és holland nyelven várják a bejelentéseket – akár névtelenül is – a vélt elkövetőről.

A nyomravezető 30 ezer euró jutalomra számíthat. A jeltáblák hamisítása, illetve értékesítése, valamint az ilyen címkével rendelkező kocsik adásvétele a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűncselekmény. A CC-konténer bérleti rendszere bizalomra épülő együttműködésen alapul, amit időről időre csalók támadásai érnek, ez pedig sérti a becsületes tagok érdekeit, nyilatkozta az ügy kapcsán Roel de Jong, a Container Centralen vezérigazgatója. Úgy véli,

össze kell fogni a csalók kézre kerítéséhez, ezért ajánlottak föl nagy összegű pénzjutalmat annak, aki segít megtalálni az elkövetőt.

Az a cél, hogy a rendszer tagjai zökkenőmentesen használhassák a kocsikat, és az áruforgalmazásban ne legyen fennakadás amiatt, hogy a kocsik nem beazonosíthatók. A cég részletes tájékoztatót tett közzé honlapján arról, hogy mely apró eltérésekről ismerhetők föl a hamis címkék. A csalók drága gépeken dolgoztak a címkék hamisításához, tehát nem kisstílű bűnözőkről van szó, mondta Tony Kington, az RFID jelölőcímkéket kifejlesztő Omni-ID vezérigazgatója. Szakembereik vizsgálják a hamis címkét, hogy megállapítsák, hogyan és milyen gépen készítették, ami közelebb vihet a megoldáshoz.

Forrás: 
containercentralen. com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

A rhododendron telepítés fortélyai

Hófehér, vérbíbor, narancs, rózsaszín, lila és a szivárvány ezernyi árnyalatával bontja szirmait a havasszépe májusban a Kámoni Arborétumban. Kertünk csodás színfoltja is lehet, ám könnyen csalódást is eredményezhet a rhododendron telepítés. A siker legfőbb titka a megfelelő helyre ültetés. Ám mielőtt belevágnánk a munkába, nem árt, ha megismerjük, mikor van esélyünk a sikerre.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Álljt parancsoltak a mezőgépeken pózoló lájkvadászoknak

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az egyik népszerű közösségi platformon az olyan videók, melyekben ír fiatalok mutatnak be veszélyes "műsorszámokat" mezőgazdasági gépeken. Az ország gazdaszövetsége közleményben adott hangot felháborodásának.