Back to top

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Fél év sem telt el, és már az új címkéket is hamisítják. A cég 30 ezer euró jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek. A hamis CC TAG5 címkék megszólalásig hasonlítanak az eredetihez, ám hiányzik belőlük az egyedi RFID chip, ezért nem lehet őket beolvasni. A cég független nyomozóügynökséget bízott meg az ügy felgöngyölítésére, ők a +31 (0) 318 6666 44 telefonszámon, a hét minden napján, az esti órákban is, angol, német, francia és holland nyelven várják a bejelentéseket – akár névtelenül is – a vélt elkövetőről.

A nyomravezető 30 ezer euró jutalomra számíthat. A jeltáblák hamisítása, illetve értékesítése, valamint az ilyen címkével rendelkező kocsik adásvétele a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűncselekmény. A CC-konténer bérleti rendszere bizalomra épülő együttműködésen alapul, amit időről időre csalók támadásai érnek, ez pedig sérti a becsületes tagok érdekeit, nyilatkozta az ügy kapcsán Roel de Jong, a Container Centralen vezérigazgatója. Úgy véli,

össze kell fogni a csalók kézre kerítéséhez, ezért ajánlottak föl nagy összegű pénzjutalmat annak, aki segít megtalálni az elkövetőt.

Az a cél, hogy a rendszer tagjai zökkenőmentesen használhassák a kocsikat, és az áruforgalmazásban ne legyen fennakadás amiatt, hogy a kocsik nem beazonosíthatók. A cég részletes tájékoztatót tett közzé honlapján arról, hogy mely apró eltérésekről ismerhetők föl a hamis címkék. A csalók drága gépeken dolgoztak a címkék hamisításához, tehát nem kisstílű bűnözőkről van szó, mondta Tony Kington, az RFID jelölőcímkéket kifejlesztő Omni-ID vezérigazgatója. Szakembereik vizsgálják a hamis címkét, hogy megállapítsák, hogyan és milyen gépen készítették, ami közelebb vihet a megoldáshoz.

Forrás: 
containercentralen. com/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jövőre változik a drónokra vonatkozó szabályozás

Megváltoztak a drónok használatára vonatkozó szabályozások, amelyek jövő év július 1-jétől lépnek érvénybe.

Munkacsoport a helyspecifikus gazdálkodásért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Hortenziák: a romantikus gömbök titkai

Reneszánszukat élik a hortenziák nemcsak Európában, de Amerikában is. Őshonos fajként a Távol-Keleten, valamint Észak- és Dél-Amerikában nemcsak aljnövényzetként, hanem kúszónövényként is megtalálhatóak példányai. Közel száz fajuk ismert és a nemesítők munkájának köszönhetően mára már több ezer fajtából választhatnak kedvelőik.

Az imádott leanderek

Olykor mellőzött szerepéből küzdi föl magát a szívünkbe a rajongásig szeretett növény. Kisné Heyek Andrea jól emlékszik arra, amikor rácsodálkozott a nemszeretem növény, a leander szépségére. Azóta több mint 80 termetes tövet nevel belőlük apró kertjében. Az Édenpont mozgalom szervezésében nyár közepén bárki megcsodálhatja végtelen változatosságukat.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

A szivárványos íriszek

Néhány késő tavaszi, nyár eleji nősziromfajt mutatunk be azzal a nem titkolt céllal, hogy kedvet csináljunk ezekhez a különleges, néha kissé kényes szépségekhez.

A fehérvirágú ördögszilva

A díszcseresznyékkel, a díszalmákkal és az orgonákkal nagyjából egy időben bontogatják a szirmaikat – az idei tavaszon tehát a megszokottnál korábban elvirágoztak – a rózsafélék családjának (Rosaceae) kevéssé ismert tagjai, az ördögszilvák. Közülük a fehérvirágú ördögszilva (Prinsepia uniflora) szép példányai díszlenek a Budai Arborétum alsó kertjében, a ’K’ épület melletti rézsűben.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.