Back to top

Melegszik az idő, kevesebb lesz az eső is

A hét első felének országszerte borongós, csapadékos, hűvös időjárása után csütörtöktől csökken a csapadékhajlam, az áztató esőt inkább záporok, zivatarok váltják fel. Ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedni kezd, amire nagy szüksége van most a növényeknek, különösen a még igen fejletlen állapotban levő kukoricának és napraforgónak.

A hét első napjaiban ismét sok csapadék hullott az ország nagy részén, és a lassú, áztató, a talajba is leszivárgó eső volt a jellemző. Az ország nagy részén újabb 15-30 mm közötti mennyiség esett, de a déli, délnyugati országrészben helyenként a 40 mm-t is meghaladta a hétfőtől szerdáig lehullott csapadék, ugyanakkor a Tiszántúl északi részén, a Nyírség és Hajdúság területén 5 mm alatt maradt ez az érték.

A kedvező csapadékviszonyok mellett azonban a hőmérséklet, főként a Dunántúlon, jelentősen elmaradt a növények számára ideálistól. Ott már a hét elejétől 15 fok alatt alakult a legmelegebb órák hőmérséklete, majd kedden országszerte mindössze 7, 11 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet, és szerdán is csak északkeleten volt melegebb 15 foknál.

Az átlaghőmérséklet május első felében 4-5 fokkal volt hűvösebb az átlagos értékeknél.

A csapadék, a májusi arany rendkívül fontos volt már minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában kulcsfontosságú a megfelelő vízellátottság. A kukorica és a napraforgó a csapadék mellett a meleget is nagyon igényelné, főként a hűvösebb Dunántúli tájakon vontatott, hiányos a kelés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedvez, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Mi várható a hét második felében?

Az előttünk álló napokban ősziesről mindinkább tavasziasra fordul időjárásunk jellege.

Péntektől a gomolyfelhők mellett hosszabb napos időszakokra is számítani lehet, de eleinte csak néhol, majd vasárnaptól egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok.

Hétfő estétől ismét jelentősebb mennyiségű, a jelenlegi számítások szerint 10-20 mm csapadékra van kilátás. A növényvédelmi munkákhoz kedvezően alakul a hét további részének időjárása, többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak helyenként élénkül meg a hétvégén a délies szél. A hőmérséklet is emelkedni kezd lassan. A pénteki 17, 21 fokos maximum értékekről, vasárnapra már 21, 26 fokra melegszik a levegő. Továbbra is a dunántúli tájak lesznek hűvösebbek, a Tiszántúlon várható a melegebb idő.

A jövő hét elején ismét lehűlésre van kilátás, ami valószínűleg nem lesz olyan drasztikus, mint az e heti.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Iszap- és sárfolyások - más növénykultúra termesztését is előírhatják

A heves esőzések után a földekről lezúduló iszap és sár rendszeresen elönti a Görcsöny Baksa útszakaszt. A hatóságok kezdeményezhetik, hogy a földtulajdonos más növénykultúra termesztésével foglalkozzon.

Az utolsó pillanatban menekültek meg az európai búzamezők

A száraz, tavaszi időjárás kis híján megtizedelte az európai búzatermést, de a májusi eső időben érkezett és a legnagyobb búzatermesztő országok számításai szerint jó év vár a gazdákra.

A bokafixes búza bizalmi indexe

Rövid egy hónap múlva kezdődik az aratás. Az előjelek vegyesek, de inkább rosszak. Főleg az év első négy hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás teszi búskomorrá a gazdálkodókat, alább kellett adniuk miatta a reményeiket. Kétségtelen, hogy az aszály az őszi vetésű és nyári betakarítású kalászosoknak nem kedvezett, sőt ártott, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.