Back to top

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Fotó: Horváth Csilla
Először a fehérborokkal folytatott munkába nyerhettünk bepillantást, rögtön az ifj. Kozma Pál által nemesített rezisztens szőlőfajták borával nyitva a kóstolót.

A fajták mögött két évtizedes kutatómunka áll, a rezisztenciát adó fajokkal készített első hibrideket több generáción keresztül visszakeresztezték nemes fajtákkal,

ezért már nem érezhető bennük a „vad íz”. A legismertebb fajta a már állami elismerést nyert Jázmin, ami nagyon szép muskotályos illatú és ízű bort ad. A Borsmenta is ismert a borvidéken, Villányban és Szekszárdon több borászat telepített belőle. A harmadik fehér szőlő a Silver, a negyedik tétel pedig igazi különlegesség volt, ugyanis kék szőlőből készült fehérbor volt. A Pinot regina fajta a Pinot noir ellenálló utóda, később vörösborként is bemutatták.

Fajtaborokként a kutatóintézet Furmint és Cirfandli klónjait kóstolhattuk. A Furmintnál a nagy száraz fehérbor készítésére alkalmas klónok kiemelése volt a cél,

Pécs jellegzetes fajtájánál, a Cirfandlinál pedig egyöntetűen érő, a késői szüretet is kibíró változatokat keresnek.

Kék szőlőből kétféle jelleget célzott meg a nemesítő a rezisztens fajtákban; a Pinot noir könnyed eleganciáját, illetve a nagy vörösbort adó Cabernet sauvignon mély színét, teltségét, fűszerességét, nagy érlelési potenciálját. A Pinot regina és a Pamerzs, illetve két számmal jelölt hibrid, a 26/1 és a 29/5 borát kóstolhattuk. A Cabernet sauvignonnal klónszelekciót is folytatnak Pécsett, hogy a hazai viszonyok közt is megbízható, rendszeresen jó minőséget elérő változatokat emeljenek ki. A 30 klón közül hatot emeltek ki, és négyet mutattak be.

Fotó: Horváth Csilla
Fehérbornál még nem nagyon foglalkoznak az almasavbontással a hazai borászatok és vörösbornál is sokan hagyatkoznak a természetes folyamatra. Fehérbornál nem a savtartalom csökkentése a cél, hanem az összetétel megváltoztatása a keményebb almasavból a lágyabb, krémesebb tejsav irányába, nem is beszélve a közben kialakuló aromák adta komplexitásról.

A legjobb még erjedés közben használni az almasavbontó baktériumokat, hogy gyümölcsösebb, kerekebb legyen a végeredmény.

A kísérletsort Chardonnay fajtán mutatták be, de a Furmint vagy a Zenit is esetében is megfontolandó ez a technológia, mondta Hevér László.

Fotó: Horváth Csilla
Kereskedelmi forgalomban lévő és vad élesztőkkel is folynak kísérletek, hiszen nagy különbségeket lehet elérni velük illatban, karakterben. Ezeket az Olasz rizling példáján követhettük nyomon. Rövid héjon áztatás és derítés kombinációinak hatását mérték a Sauvignon blanc borára.

Vörösboroknál erjesztési kísérletet, tanninokkal és élesztőkkel, valamint tölgyfakészítményekkel végzett vizsgálatok eredményét mutatták be. Az egyszerűbb vörösborok készítésénél lehet bevetni a hordót utánzó chipset vagy tölgyfadongát, amit a cefréhez kevernek vagy belógatnak a tartályba. Mint a kóstolás során kiderült, a magyar és a francia tölgy harmonikusabb eredményt ad, mint a robusztusabb amerikai tölgy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak - többek közt sólymok, baglyok és rétisasok - szervezetében amerikai tudósok.

Mintát vettek a Balatonból, 69-féle gyógyszermaradványt találtak

A fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, a turisztikai szezon is érezteti hatását. A felmérés során 69 molekulát azonosítottak legalább egy minta esetében.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.