Back to top

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Fotó: Horváth Csilla
Először a fehérborokkal folytatott munkába nyerhettünk bepillantást, rögtön az ifj. Kozma Pál által nemesített rezisztens szőlőfajták borával nyitva a kóstolót.

A fajták mögött két évtizedes kutatómunka áll, a rezisztenciát adó fajokkal készített első hibrideket több generáción keresztül visszakeresztezték nemes fajtákkal,

ezért már nem érezhető bennük a „vad íz”. A legismertebb fajta a már állami elismerést nyert Jázmin, ami nagyon szép muskotályos illatú és ízű bort ad. A Borsmenta is ismert a borvidéken, Villányban és Szekszárdon több borászat telepített belőle. A harmadik fehér szőlő a Silver, a negyedik tétel pedig igazi különlegesség volt, ugyanis kék szőlőből készült fehérbor volt. A Pinot regina fajta a Pinot noir ellenálló utóda, később vörösborként is bemutatták.

Fajtaborokként a kutatóintézet Furmint és Cirfandli klónjait kóstolhattuk. A Furmintnál a nagy száraz fehérbor készítésére alkalmas klónok kiemelése volt a cél,

Pécs jellegzetes fajtájánál, a Cirfandlinál pedig egyöntetűen érő, a késői szüretet is kibíró változatokat keresnek.

Kék szőlőből kétféle jelleget célzott meg a nemesítő a rezisztens fajtákban; a Pinot noir könnyed eleganciáját, illetve a nagy vörösbort adó Cabernet sauvignon mély színét, teltségét, fűszerességét, nagy érlelési potenciálját. A Pinot regina és a Pamerzs, illetve két számmal jelölt hibrid, a 26/1 és a 29/5 borát kóstolhattuk. A Cabernet sauvignonnal klónszelekciót is folytatnak Pécsett, hogy a hazai viszonyok közt is megbízható, rendszeresen jó minőséget elérő változatokat emeljenek ki. A 30 klón közül hatot emeltek ki, és négyet mutattak be.

Fotó: Horváth Csilla
Fehérbornál még nem nagyon foglalkoznak az almasavbontással a hazai borászatok és vörösbornál is sokan hagyatkoznak a természetes folyamatra. Fehérbornál nem a savtartalom csökkentése a cél, hanem az összetétel megváltoztatása a keményebb almasavból a lágyabb, krémesebb tejsav irányába, nem is beszélve a közben kialakuló aromák adta komplexitásról.

A legjobb még erjedés közben használni az almasavbontó baktériumokat, hogy gyümölcsösebb, kerekebb legyen a végeredmény.

A kísérletsort Chardonnay fajtán mutatták be, de a Furmint vagy a Zenit is esetében is megfontolandó ez a technológia, mondta Hevér László.

Fotó: Horváth Csilla
Kereskedelmi forgalomban lévő és vad élesztőkkel is folynak kísérletek, hiszen nagy különbségeket lehet elérni velük illatban, karakterben. Ezeket az Olasz rizling példáján követhettük nyomon. Rövid héjon áztatás és derítés kombinációinak hatását mérték a Sauvignon blanc borára.

Vörösboroknál erjesztési kísérletet, tanninokkal és élesztőkkel, valamint tölgyfakészítményekkel végzett vizsgálatok eredményét mutatták be. Az egyszerűbb vörösborok készítésénél lehet bevetni a hordót utánzó chipset vagy tölgyfadongát, amit a cefréhez kevernek vagy belógatnak a tartályba. Mint a kóstolás során kiderült, a magyar és a francia tölgy harmonikusabb eredményt ad, mint a robusztusabb amerikai tölgy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Parazitákkal a szúnyogok ellen

80 százalékkal sikerült csökkenteni az ázsiai tigrisszúnyogok számát a kínai Kantonban, melynek nőstény egyedei több mint 22 féle vírust terjeszthetnek. Az új sterilizálási eljárást, melyet a hím egyedeken használnak, Xi Zhiyong, a Michigan Állami Egyetem kutatója fejlesztette ki.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Egri borok a Magyar Nemzeti Galériában

Idén nyáron a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum Borszerda sorozatában, az egész estét betöltő programok, egyedi tárlatvezetések és koncertek mellett három alkalommal is egri borokat kóstolhatnak a vendégek.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

A Bianca és Furmint bánta a zőldszüretet

A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Garamvári Vencel pezsgő élete

Garamvári Vencel ismert üzletembert, borászt és pezsgőkészítőt balatonlellei szőlőbirtokán látogattuk meg, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia által neki ítélt életműdíjhoz.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.