Back to top

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Fotó: Horváth Csilla
Először a fehérborokkal folytatott munkába nyerhettünk bepillantást, rögtön az ifj. Kozma Pál által nemesített rezisztens szőlőfajták borával nyitva a kóstolót.

A fajták mögött két évtizedes kutatómunka áll, a rezisztenciát adó fajokkal készített első hibrideket több generáción keresztül visszakeresztezték nemes fajtákkal,

ezért már nem érezhető bennük a „vad íz”. A legismertebb fajta a már állami elismerést nyert Jázmin, ami nagyon szép muskotályos illatú és ízű bort ad. A Borsmenta is ismert a borvidéken, Villányban és Szekszárdon több borászat telepített belőle. A harmadik fehér szőlő a Silver, a negyedik tétel pedig igazi különlegesség volt, ugyanis kék szőlőből készült fehérbor volt. A Pinot regina fajta a Pinot noir ellenálló utóda, később vörösborként is bemutatták.

Fajtaborokként a kutatóintézet Furmint és Cirfandli klónjait kóstolhattuk. A Furmintnál a nagy száraz fehérbor készítésére alkalmas klónok kiemelése volt a cél,

Pécs jellegzetes fajtájánál, a Cirfandlinál pedig egyöntetűen érő, a késői szüretet is kibíró változatokat keresnek.

Kék szőlőből kétféle jelleget célzott meg a nemesítő a rezisztens fajtákban; a Pinot noir könnyed eleganciáját, illetve a nagy vörösbort adó Cabernet sauvignon mély színét, teltségét, fűszerességét, nagy érlelési potenciálját. A Pinot regina és a Pamerzs, illetve két számmal jelölt hibrid, a 26/1 és a 29/5 borát kóstolhattuk. A Cabernet sauvignonnal klónszelekciót is folytatnak Pécsett, hogy a hazai viszonyok közt is megbízható, rendszeresen jó minőséget elérő változatokat emeljenek ki. A 30 klón közül hatot emeltek ki, és négyet mutattak be.

Fotó: Horváth Csilla
Fehérbornál még nem nagyon foglalkoznak az almasavbontással a hazai borászatok és vörösbornál is sokan hagyatkoznak a természetes folyamatra. Fehérbornál nem a savtartalom csökkentése a cél, hanem az összetétel megváltoztatása a keményebb almasavból a lágyabb, krémesebb tejsav irányába, nem is beszélve a közben kialakuló aromák adta komplexitásról.

A legjobb még erjedés közben használni az almasavbontó baktériumokat, hogy gyümölcsösebb, kerekebb legyen a végeredmény.

A kísérletsort Chardonnay fajtán mutatták be, de a Furmint vagy a Zenit is esetében is megfontolandó ez a technológia, mondta Hevér László.

Fotó: Horváth Csilla
Kereskedelmi forgalomban lévő és vad élesztőkkel is folynak kísérletek, hiszen nagy különbségeket lehet elérni velük illatban, karakterben. Ezeket az Olasz rizling példáján követhettük nyomon. Rövid héjon áztatás és derítés kombinációinak hatását mérték a Sauvignon blanc borára.

Vörösboroknál erjesztési kísérletet, tanninokkal és élesztőkkel, valamint tölgyfakészítményekkel végzett vizsgálatok eredményét mutatták be. Az egyszerűbb vörösborok készítésénél lehet bevetni a hordót utánzó chipset vagy tölgyfadongát, amit a cefréhez kevernek vagy belógatnak a tartályba. Mint a kóstolás során kiderült, a magyar és a francia tölgy harmonikusabb eredményt ad, mint a robusztusabb amerikai tölgy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Őshonos háziállatok a Budakeszi Vadasparkban

A Kárpát-Medencében őshonos háziállatokat bemutató parasztudvart adtak át a Budakeszi Vadasparkban pénteken, ahol magyar nyúl, tehén, és számos baromfi látható. A cél, hogy a klasszikus állattartást és a természetet közelebb hozzák a városi emberhez.

Baranyában versengtek az erdészek

Május 22-én zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2019 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Negyedjére is BalatonBor!

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került Olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet.