Back to top

A történelem leghíresebb középkori macska mancsnyoma

Egy macska sétált át egy 1445-ös, Dubrovnikban fellelt kéziraton, örök nyomot hagyva maga után. Az eset akár ma is megtörténhetne, de valószínű, hogy inkább egy laptop képernyőjén találkoznánk – a lemosható – bűnjelekkel. Úgy látszik, a macskamodor több száz év alatt sem változott.

Ősidők óta előfordul, hogy az ember igyekszik valamilyen formában megörökíteni a körülötte levő állatokat, a macskák pedig különösen gyakran kerültek a kultúra és a művészetek középpontjába - írja a Papageno. Gondoljunk csak az ókori Egyiptom és a macskák szövevényes kapcsolatára, Gustav Klimt, Salvador Dalí és Andy Warhol macskaimádatára, Edgar Allan Poe A fekete macska című novellájára vagy Bulgakov A Mester és Margaritájára, Lucian Freud Lány macskával című képére vagy a francia poszterfestészet egyik remekére, Théophile-Alexandre Steinlen Tournée du Chat Noir című alkotására, Fauré Dolly című zongoraszvitjére, melyben egy cica portréját zenésítette meg, de Ravel Macskaduettje is egy létező alkotás, melyet A gyermek és a varázslatból ismerhetünk, és így tovább, a végtelenségig…

Fotó: Museum of Artifacts

A macskanyomokkal tarkított 15. századi dubrovniki kéziratot egy Emir O. Filipović nevű kutatónak köszönhetjük, aki a nem mindennapi leletet megosztotta diákjaival és kollégáival is,

akik közül Erik Kwakkel-nek fotót is küldött a különleges papírlapokról. „Sosem hittem volna, hogy ilyen nagy érdeklődést váltanak ki ezek a kis lábnyomok” – írta később Filipović, miután Kwakkel egy Twitter-bejegyzésben osztotta meg a mancsnyomokat ábrázoló fotót, ami elképesztő aktivitást váltott ki a közösségi oldal használóiból. „Nem túl gyakori, hogy egy kutató ilyen izgalmas dolgot talál, miközben monoton és unalmas levéltári nyilvántartásokon és adatbázisokon küzdi át magát nap mint nap” – idézte fel Filipović.

Emir O. Filipović a cica lábnyomok szenzációjára reagálva elmondta, azt reméli, hogy a fénykép túlmutat az egyszerű szórakoztató felfedezéseken,

és hatására nagyobb érdeklődést mutatnak az emberek a középkori Mediterráneum kultúrája iránt is, de legalább a kutatókat ösztönözheti arra, hogy több figyelmet szenteljenek a középkori Dubrovnik és környékének történelmére.

Forrás: 
Papageno

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére.

Egyszerűsödött a támogatásokhoz szükséges állatlétszám igazolása a baromfitartók számára

A Nébih tájékoztatja a baromfitartókat, hogy a Magyar Államkincstár döntése alapján az állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatások alapjául szolgáló állatlétszám megállapításához és igazolásához a madárinfluenza leölési határozatok adatai is felhasználhatóak a kifizetés kérelmezésekor.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.