Back to top

A történelem leghíresebb középkori macska mancsnyoma

Egy macska sétált át egy 1445-ös, Dubrovnikban fellelt kéziraton, örök nyomot hagyva maga után. Az eset akár ma is megtörténhetne, de valószínű, hogy inkább egy laptop képernyőjén találkoznánk – a lemosható – bűnjelekkel. Úgy látszik, a macskamodor több száz év alatt sem változott.

Ősidők óta előfordul, hogy az ember igyekszik valamilyen formában megörökíteni a körülötte levő állatokat, a macskák pedig különösen gyakran kerültek a kultúra és a művészetek középpontjába - írja a Papageno. Gondoljunk csak az ókori Egyiptom és a macskák szövevényes kapcsolatára, Gustav Klimt, Salvador Dalí és Andy Warhol macskaimádatára, Edgar Allan Poe A fekete macska című novellájára vagy Bulgakov A Mester és Margaritájára, Lucian Freud Lány macskával című képére vagy a francia poszterfestészet egyik remekére, Théophile-Alexandre Steinlen Tournée du Chat Noir című alkotására, Fauré Dolly című zongoraszvitjére, melyben egy cica portréját zenésítette meg, de Ravel Macskaduettje is egy létező alkotás, melyet A gyermek és a varázslatból ismerhetünk, és így tovább, a végtelenségig…

Fotó: Museum of Artifacts

A macskanyomokkal tarkított 15. századi dubrovniki kéziratot egy Emir O. Filipović nevű kutatónak köszönhetjük, aki a nem mindennapi leletet megosztotta diákjaival és kollégáival is,

akik közül Erik Kwakkel-nek fotót is küldött a különleges papírlapokról. „Sosem hittem volna, hogy ilyen nagy érdeklődést váltanak ki ezek a kis lábnyomok” – írta később Filipović, miután Kwakkel egy Twitter-bejegyzésben osztotta meg a mancsnyomokat ábrázoló fotót, ami elképesztő aktivitást váltott ki a közösségi oldal használóiból. „Nem túl gyakori, hogy egy kutató ilyen izgalmas dolgot talál, miközben monoton és unalmas levéltári nyilvántartásokon és adatbázisokon küzdi át magát nap mint nap” – idézte fel Filipović.

Emir O. Filipović a cica lábnyomok szenzációjára reagálva elmondta, azt reméli, hogy a fénykép túlmutat az egyszerű szórakoztató felfedezéseken,

és hatására nagyobb érdeklődést mutatnak az emberek a középkori Mediterráneum kultúrája iránt is, de legalább a kutatókat ösztönözheti arra, hogy több figyelmet szenteljenek a középkori Dubrovnik és környékének történelmére.

Forrás: 
Papageno

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Kis kerti tavaink ideális lakója: pettyes víziteknős

A hazai mocsári teknősök terráriumi tartása kizárt, hiszen azok védett állatok. Ám egy Észak-Amerikából származó, közeli rokonfajt egyre többen szaporítanak Európában. A pettyes víziteknősök (Clemmys guttata) ára még mindig elég borsos, de olykor-olykor feltűnnek a hazai szakkereskedésekben szaporított, eladó példányaik.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.