0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kőrösi Csaba abból az alkalomból nyilatkozott, hogy októberben víz-világtalálkozót rendeznek Budapesten.

Példaként említette, hogy a néhány hete pusztító mozambiki ciklon, három nap alatt a nemzeti jövedelem 10 százalékát tüntette el, ezer ember meghalt és egymilliót kellett kitelepíteni. Ugyanakkor, a fejlődő világban a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul áramlik vissza a környezetbe.

A Kossuth Rádió csütörtöki, Jó Reggelt, Magyarország című műsorában Körösi Csaba arról beszélt, hogy a 21. század legkritikusabb, a geopolitikai fejleményeket leginkább befolyásoló természeti erőforrása a víz. Annál is inkább, mert a földön elérhető víznek, mindössze 0,007 százaléka a tiszta édesvíz.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös menekültválság első kiváltó oka is egy Szíriában három éven át tartó aszály volt. Ez indította meg azokat a társadalmi mozgásokat, amelyek végül a krízishez vezettek – mondta az igazgató.

Forrás: MTI-Eco