Back to top

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

Szurovcsák András ügyvezető igazgató elmondta, a társaság konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel indított közös kutatási-fejlesztési projektjében vizsgálta meg, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, amelyekből gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek állíthatók elő, és ehhez milyen malomipari technológiákat kell kifejleszteni.

A üzem zöldmezős beruházással épült meg, zabot dolgoz fel és ebből gluténmentes zabpehelylisztet, zabpelyhet és prémium zabpelyhet állít elő.

A gyár rendelkezik a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követési rendszerrel is - mondta az ügyvezető.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

Balról jobbra: Seszták Miklós kormánybiztos, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szurovcsák András, a GOF Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa, Kovács Ferenc polgármester és Román István kormánymegbízott

Szurovcsák András megjegyezte, a beruházáshoz több mint 627 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton nyertek el, de a késztermék-fejlesztéssel együtt több mint kétmilliárd forintot fordítottak a projektre.

Az alapanyagként szolgáló zabot a társaság a KOR-AN 98 Kft.-től szerzi be, amelynek zabtermelő területe a következő három évben várhatóan eléri majd az ötszáz hektárt. A szigorú kontroll alatt tartott termelést és tárolást követően az üzemben a zabot megtisztítják, hántolás után pelyhesítik vagy lisztté őrlik majd csomagolják.

A beruházás tíz új munkahelyet teremt, és több mint ötven megőrzéséhez járul hozzá.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, megtermelt termények értékesítése. A társaság Magyarország harmadik legnagyobb repceexportőre évi 15-20 ezer tonna kivitellel, napraforgó-értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2016-ban átlagosan 54 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele a 2016-os 5,8 milliárd forintról 2017-ben 6,2 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye három évvel ezelőtt 13,6 millió forint, 2017-ben pedig 52,8 millió forint volt.

A rizst kivéve a gabonafélékkel, hüvelyes növényekkel és olajos magvak termesztésével foglalkozó KOR-AN 98 Kft. nettó árbevétele 2016-ben 671,7 millió, 2017-ben pedig 511,7 millió forint volt, adózott eredménye a 2016-os 19,4 millió forintról 11,5 millió forintra csökkent 2017-ben.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Megújult a kunszentmiklósi falugazdász-iroda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felavatta a megújult kunszentmiklósi falugazdász-irodáját, ami a térség közel nyolcszáz gazdálkodójának tevékenységét segíti. A kamara falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.