Back to top

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Az ünnepségsorozat első állomása az AGROmashEXPOn volt, a másodikat az intézet falai között május 16-án megrendezett „Korszerű megoldások a tejelőszarvasmarha-tartásban” című konferencia jelentette. Dr. Gulyás Zoltán, az intézet igazgatója a konferencián szólt arról is, hogy a jubileumi ünnepségsorozat 3. állomása a drónok mezőgazdasági alkalmazásáról szóló rendezvény lesz, ahol különösen a permeteződrónok kerülnek előtérbe. Őszre pedig egy nagy nemzetközi konferenciát rendeznek, ezzel tisztelegve az intézmény másfélszázados múltjának.

Fotó: Tóth Zsigmond
Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója üdvözlő beszédében aktualitásokra is kitért, így arra is, hogy

az idei aszály és az azt követő hideg időjárás miatt némileg módosul a mezőgazdasági munkák elvégzésének ideje is.

Ebből is látszik, hogy nem egyszerű helyzetben van, aki a mezőgazdaságban dolgozik, hiszen minden pillanat szolgálhat új, aktuális helyzetekkel, s ez a tejelőszarvasmarha-ágazatra is vonatkozik. Ez az ágazat, bár sok problémával küzd a mindennapokban, mégis robbanásszerűen fejlődik. A kézi munkaerő egyre inkább visszaszorul, míg a digitalizáció gyorsan terjed, s új fejlesztési irányzatok jelennek meg. A NAIK-ban komoly kutatásokat végeznek az ágazatot érintő kihívások megválaszolására, s az eredmények azt igazolják, hogy nemzetközi szinten is eredményesek vagyunk. Így például Észak-Afrikában hazánkban kifejlesztett módszerekkel dolgozzák fel a nyers tejet.

Szepesi Áron osztályvezető az Agrárminisztérium képviseletében „A tejelő ágazat aktuális helyzete hazánkban” címmel tartott előadást. A tejelőágazatban az utóbbi években igen sok innováció történt, például gyökeresen új fejőrendszerek jelentek meg. Szarvasmarha-állományunk jelenleg mintegy 884 ezer egyed, s tehénállományunk is folyamatosan nő. Az utóbbi időben tejtermelésünk mennyisége állandósult, s ez gazdasági fenntarthatósággal is párosult.

Hazánkban nő a tejtermékfogyasztás, különösen a sajté, de még mindig messze járunk például Németországtól.

Dr. Orosz Szilvia az ÁT Kft. NIR takarmányanalitikai igazgatója a NIR analitikai módszert ismertette, mely gyors adatbázist biztosít a takarmányok vizsgálatánál. A fejlesztések mögött független szolgáltató laboratóriumok hálózata áll. Megbízható eredmények különösen a szárított és darált mintákból kaphatók jelenleg, de a fejlődés e téren is óriási. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adatbázisokból kiderül, hogy míg kukorica- és lucernaszilázsunk is megfelelő, addig lucerna- és réti szénánk gyakorta gyenge minőségű.

Bódi Gábor a Dairy-Ép Kft. területi képviselője a fejőrobotoknak a tehénközpontú tejtermelést végző nagyüzemekben kifejtett hatását elemezte.

A robot tőgyrendszerre fej, így nincs vakfejés, emellett jobb takarmányozási hatékonyságra is számíthatunk,

az állatok ugyanis gyakrabban vesznek föl takarmányt. Kevesebb az élőmunka, több a tej, s a telepek egyműszakos munkarendben dolgoznak.

Strausz Zsolt, a Készenlét Zrt. kereskedelmi igazgatója olyan takarmánykeverő és -kiosztó kocsit mutatott be, melynek tartályában már mérhetők a különféle takarmányozási paraméterek, Strasszer József, a Bentley Magyarország Kft. termékmenedzsere pedig beszámolt arról, hogy a fejőrobotokból, bár 50-60 egyedes állományra alakítják ki őket, egyszerre több is működhet egy-egy állományban. Véleménye szerint a jövőben a fejőrobotok mellett teljes rendszerek fognak terjedni, így a tehenészetek el sem képzelhető robotizálása várható. Ne feledjük, aki ma fejőrobotot akar vásárolni, annak tanácsos rendszerszinten terveznie.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

Rekordot döntött a BAUMA

A Münchenben kétévente megrendezett építőipari gépkiállítás az idén minden rekordot megdöntött. A kiállítók 63 országból érkeztek, és összesen 3800 négyzetméteren mutatták be újdonságaikat. Ezzel a világ legnagyobb építőiparigép-seregszemléjét 620 ezren tekintették meg.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Extrém hőhullám jön

Minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámra számíthatunk a héten, ami a legsúlyosabban Európai kontinentális éghajlatú területeit érinti.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.