Back to top

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Az ünnepségsorozat első állomása az AGROmashEXPOn volt, a másodikat az intézet falai között május 16-án megrendezett „Korszerű megoldások a tejelőszarvasmarha-tartásban” című konferencia jelentette. Dr. Gulyás Zoltán, az intézet igazgatója a konferencián szólt arról is, hogy a jubileumi ünnepségsorozat 3. állomása a drónok mezőgazdasági alkalmazásáról szóló rendezvény lesz, ahol különösen a permeteződrónok kerülnek előtérbe. Őszre pedig egy nagy nemzetközi konferenciát rendeznek, ezzel tisztelegve az intézmény másfélszázados múltjának.

Fotó: Tóth Zsigmond
Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója üdvözlő beszédében aktualitásokra is kitért, így arra is, hogy

az idei aszály és az azt követő hideg időjárás miatt némileg módosul a mezőgazdasági munkák elvégzésének ideje is.

Ebből is látszik, hogy nem egyszerű helyzetben van, aki a mezőgazdaságban dolgozik, hiszen minden pillanat szolgálhat új, aktuális helyzetekkel, s ez a tejelőszarvasmarha-ágazatra is vonatkozik. Ez az ágazat, bár sok problémával küzd a mindennapokban, mégis robbanásszerűen fejlődik. A kézi munkaerő egyre inkább visszaszorul, míg a digitalizáció gyorsan terjed, s új fejlesztési irányzatok jelennek meg. A NAIK-ban komoly kutatásokat végeznek az ágazatot érintő kihívások megválaszolására, s az eredmények azt igazolják, hogy nemzetközi szinten is eredményesek vagyunk. Így például Észak-Afrikában hazánkban kifejlesztett módszerekkel dolgozzák fel a nyers tejet.

Szepesi Áron osztályvezető az Agrárminisztérium képviseletében „A tejelő ágazat aktuális helyzete hazánkban” címmel tartott előadást. A tejelőágazatban az utóbbi években igen sok innováció történt, például gyökeresen új fejőrendszerek jelentek meg. Szarvasmarha-állományunk jelenleg mintegy 884 ezer egyed, s tehénállományunk is folyamatosan nő. Az utóbbi időben tejtermelésünk mennyisége állandósult, s ez gazdasági fenntarthatósággal is párosult.

Hazánkban nő a tejtermékfogyasztás, különösen a sajté, de még mindig messze járunk például Németországtól.

Dr. Orosz Szilvia az ÁT Kft. NIR takarmányanalitikai igazgatója a NIR analitikai módszert ismertette, mely gyors adatbázist biztosít a takarmányok vizsgálatánál. A fejlesztések mögött független szolgáltató laboratóriumok hálózata áll. Megbízható eredmények különösen a szárított és darált mintákból kaphatók jelenleg, de a fejlődés e téren is óriási. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adatbázisokból kiderül, hogy míg kukorica- és lucernaszilázsunk is megfelelő, addig lucerna- és réti szénánk gyakorta gyenge minőségű.

Bódi Gábor a Dairy-Ép Kft. területi képviselője a fejőrobotoknak a tehénközpontú tejtermelést végző nagyüzemekben kifejtett hatását elemezte.

A robot tőgyrendszerre fej, így nincs vakfejés, emellett jobb takarmányozási hatékonyságra is számíthatunk,

az állatok ugyanis gyakrabban vesznek föl takarmányt. Kevesebb az élőmunka, több a tej, s a telepek egyműszakos munkarendben dolgoznak.

Strausz Zsolt, a Készenlét Zrt. kereskedelmi igazgatója olyan takarmánykeverő és -kiosztó kocsit mutatott be, melynek tartályában már mérhetők a különféle takarmányozási paraméterek, Strasszer József, a Bentley Magyarország Kft. termékmenedzsere pedig beszámolt arról, hogy a fejőrobotokból, bár 50-60 egyedes állományra alakítják ki őket, egyszerre több is működhet egy-egy állományban. Véleménye szerint a jövőben a fejőrobotok mellett teljes rendszerek fognak terjedni, így a tehenészetek el sem képzelhető robotizálása várható. Ne feledjük, aki ma fejőrobotot akar vásárolni, annak tanácsos rendszerszinten terveznie.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

Száműzik a műanyagpalackokat a a Pécsi Tudományegyetemről

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.