0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) hetedik, Budapesten rendezett regionális tanácskozását Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A tárcavezető elmondta, Magyarország büszke arra, hogy a FAO-val kötött megállapodás alapján hazánk igyekszik minél jobban hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson.

Az Agrárminisztérium a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel-tette hozzá.

Az agrárminiszter kiemelte a családi gazdaságok fontos szerepét a mezőgazdaságban. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható mezőgazdaság megvalósításában megoldást jelenthet, ha a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldások részesülnek előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Magyarország számára kiemelten fontos a természeti erőforrásokkal, így például a termőfölddel való fenntartható gazdálkodás, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható, hogy megfelelő mennyiségben egészséges élelmiszereket termeljünk- jelentette ki.

A FAO részéről Vlagyimir Rahmanyin, főigazgató-helyettes és regionális képviselő mondott köszönetet a magyar kormánynak a folyamatos támogatásért, és azért, hogy ismét Budapest adott otthont a tanácskozásnak.

Az ilyen események, ahol különböző országok, szektorok és területek képviselői jönnek össze, a kormányzati szinttől a magánszektorig, kiváló lehetőséget biztosítanak az információcserére

– mondta a főigazgató-helyettes. Hozzátette, hogy a FAO a kormányokkal együttműködve egy mindenki számára elérhető egészséges és fenntartható jövőn dolgozik.

A tanácskozás során áttekintették a FAO jelenlegi és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban, beleértve az egész térséget átfogó kezdeményezéseit a kistermelőkről és családi gazdaságokról, az agrárkereskedelemről és a fenntartható természeti erőforrások kezeléséről. Ezeken túl a találkozó napirendjén a FAO a Fenntartható Fejlődési célok terén végzett munkája és az ENSZ reform is szerepeltek.

Az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vettek részt az Agrárminisztérium és a FAO által szervezett kétnapos rendezvényen.

Forrás: AM Sajtóiroda