Back to top

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Nemcsak múló hóbort, szűk társadalmi réteget foglalkoztató részletkérdés, hanem Németországban már nagyon is a fősodorba került a csomagolás témája,

egyre többen szeretnék tudatosan mellőzni az egyetlen használat után hulladékká váló műanyagokat.

Egyebek között a hamarosan megrendezendő európai csomagolási fórumon is lesz majd egy előadás erről Düsseldorfban, de mind több helyen olvashatunk a témával kapcsolatos híreket, számításokat.

A biotermékekre szakosodott Alnatura üzletekben például a minap döntöttek úgy, hogy műanyagzacskót már egyáltalán nem tesznek ki a zöldség-gyümölcs pulthoz, illetve egyszer használatos kávéscsészével sem szolgálnak a vevőiknek – számolt be róla a fruchthandel.de portál. Az előzetes számítások szerint ezzel az üzletlánc évi 20 tonna műanyagtól és 300 ezer darab, bevonatos papírból készült csészétől kíméli meg a környezetet,

Egyelőre sok zöldségnél még alapértelmezett a nejlonburkolat, de nem lesz már így sokáig
Fotó: pxhere.com
az ezzel foglalkozó független társaság adata szerint pedig Németország-szerte évi 321 milliárd darab,

fejenként 39 nejlonzacskót vesznek meg az áruházak zöldség-gyümölcs részlegein.

Az Alnatura vevőinek 60 százaléka egyébként már eddig is csomagolás nélkül, vagy otthonról hozott pamutszatyorba, illetve többször használható műanyagzacskóba pakolva tette a kosarába a zöldséget-gyümölcsöt,

de most a többieket is megkérik, hogy kövessék ezt a jó példát.

Aki pedig végképp nem akar lemondani az egyszer használatos csomagolásról, az papírzacskót vehet erre a célra.

Mindeközben a holland Albert Heijn láncnál is célul tűzték ki, hogy a jövőben mind több zöldséget és gyümölcsöt adnak el csomagolatlanul, és az erre kijelölt tesztboltban határozottan pozitív fogadtatásra talált a kezdeményezés. Elsőként a banán, a paprika és a sárgarépa árusítását próbálják megoldani csomagolatlanul, és hogy a frissességük ne szenvedjen csorbát, párásító berendezést működtetnek a zöldségespulton. Az első tapasztalatok biztatók.

Abban mindenesetre egyetért a szakma, hogy az érdemi eredményhez nemcsak a végfogyasztóknál, hanem a teljes értékesítési láncban vissza kell fogni a műanyagok mennyiségét, ez pedig igen széles körű és nagyon átgondolt lépéseket igényel mindenkitől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elönti Lengyelországot a műanyag hulladék

Közel egymillió tonna műanyag csomagolást használ fel évente a lengyel piac, és szakértők szerint ez a mennyiség tovább nő a következő években - hangzott el a lengyel Nemzeti Kereskedelmi Kamara (KIG) Ki fog megfizetni a műanyaghulladékért című vitáján.

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Alternatív fehérjenövények

Május végén a fehérje növények fejlesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Nyíregyházán a Westsik Vilmos Kutatóintézetben. Ez, mint a Debreceni Egyetem Agrár-kutatóintézetek és Tangazdaság egyik helyszíne, megfelelőnek bizonyult annak az országos rendezvénynek a megtartására, amelynek célja a magfehérje-növények genetikai alapjainak és termesztés­technológiájuk sarkalatos elemeinek ismertetése volt.

Ételek (?) a laboratóriumból

Növényi alapú étrend, rovartenyésztés, laboratóriumban előállított hús és genetikailag módosított állatok egyaránt potenciális megoldások lehetnek. Melyik a legjobb?

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Türelmes kertész paprikája

A fogyasztók éhesek az újra, és ez a paprikapiacon is tükröződik, fokozatosan növekszik a piros bogyók kereslete. A kaliforniai és a kápia típus mellett mind nagyobb az érdeklődés a sokoldalúan felhasználható Dulce Italiano paprikák iránti is. Ezt is termesztik már hazánkban is, egyebek közt a Gráciakert kertészetben. A termést pedig zömmel márkázva, egyedi csomagolásban értékesítik.