Back to top

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Nemcsak múló hóbort, szűk társadalmi réteget foglalkoztató részletkérdés, hanem Németországban már nagyon is a fősodorba került a csomagolás témája,

egyre többen szeretnék tudatosan mellőzni az egyetlen használat után hulladékká váló műanyagokat.

Egyebek között a hamarosan megrendezendő európai csomagolási fórumon is lesz majd egy előadás erről Düsseldorfban, de mind több helyen olvashatunk a témával kapcsolatos híreket, számításokat.

A biotermékekre szakosodott Alnatura üzletekben például a minap döntöttek úgy, hogy műanyagzacskót már egyáltalán nem tesznek ki a zöldség-gyümölcs pulthoz, illetve egyszer használatos kávéscsészével sem szolgálnak a vevőiknek – számolt be róla a fruchthandel.de portál. Az előzetes számítások szerint ezzel az üzletlánc évi 20 tonna műanyagtól és 300 ezer darab, bevonatos papírból készült csészétől kíméli meg a környezetet,

Egyelőre sok zöldségnél még alapértelmezett a nejlonburkolat, de nem lesz már így sokáig
Fotó: pxhere.com
az ezzel foglalkozó független társaság adata szerint pedig Németország-szerte évi 321 milliárd darab,

fejenként 39 nejlonzacskót vesznek meg az áruházak zöldség-gyümölcs részlegein.

Az Alnatura vevőinek 60 százaléka egyébként már eddig is csomagolás nélkül, vagy otthonról hozott pamutszatyorba, illetve többször használható műanyagzacskóba pakolva tette a kosarába a zöldséget-gyümölcsöt,

de most a többieket is megkérik, hogy kövessék ezt a jó példát.

Aki pedig végképp nem akar lemondani az egyszer használatos csomagolásról, az papírzacskót vehet erre a célra.

Mindeközben a holland Albert Heijn láncnál is célul tűzték ki, hogy a jövőben mind több zöldséget és gyümölcsöt adnak el csomagolatlanul, és az erre kijelölt tesztboltban határozottan pozitív fogadtatásra talált a kezdeményezés. Elsőként a banán, a paprika és a sárgarépa árusítását próbálják megoldani csomagolatlanul, és hogy a frissességük ne szenvedjen csorbát, párásító berendezést működtetnek a zöldségespulton. Az első tapasztalatok biztatók.

Abban mindenesetre egyetért a szakma, hogy az érdemi eredményhez nemcsak a végfogyasztóknál, hanem a teljes értékesítési láncban vissza kell fogni a műanyagok mennyiségét, ez pedig igen széles körű és nagyon átgondolt lépéseket igényel mindenkitől.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.