Back to top

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Fotó: FAKT AG
Mint arról már hírt adtunk, a német FAKT AG hatalmas beruházást készít elő Hegyeshalom és Bezenye határában, ami lakásépítést és különböző mezőgazdasági tevékenységeket foglal magában. Ennek a komplex fejlesztésnek a 30 hektáros üvegházépítésről szóló része riasztotta meg a hazai hajtatókertészeket, hiszen mint a magyar kertészet teljesítményét bemutató előadásában Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, összesen 370 hektár korszerű üvegházban termesztünk paradicsomot. Ehhez képest 30 hektár új kapacitás ugrásszerű növekedés, ami megzavarhatja a piacot.

Ennek az aggodalomnak a föloldására indult párbeszéd az agrártárca vezetőjével és a német beruházókkal. A felek nyitottságát jellemzi, hogy mindenki elfogadta a meghívást a nyílt napra.

A magyar paradicsomhajtatás színvonala elérte a nemzetközi szintet, az utóbbi években ugrásszerűen nőttek a hozamok a korszerű üvegházakban. A 370 hektáron 130 ezer tonna paradicsomot takarítunk be. Hajtatásban a melegigényes növények (paprika, paradicsom, kígyóuborka) hozamában lehet sokat fejlődni, a káposztafélék és a saláta esetében kisebb erre az esély. Összesen több mint 3500 hektár üveg- és fóliaházban majdnem 440 ezer tonna hajtatott zöldséget állít elő az ágazat.

Nagy István agrárminiszter szerint határmezsgyéhez érkeztünk, előre kell haladnunk, mert 20. századi technológiával nem lehet eredményesen termelni a 21. században. Minden ilyen váltás nehéz és küzdelmes időszak, de csak akkor rúghatunk labdába a nemzetközi piacon, ha van elegendő, megfelelően feldolgozott árualap és van hozzá piac is. A mezőgazdasági termelésnek számos társadalmi vetülete is van, lehetővé kell tenni, hogy a legkisebb területtel rendelkezők is jövedelemhez jussanak, amire az integráció a legjobb megoldás.

Nagy István
Fotó: Horváth Csilla
Magyarország kertészeti termesztésének két fő területen kell előrelépni, az egyik a termesztés hatékonysága, a másik a piacra jutás, és mindkettőhöz alapvető a termesztés megszervezése, a posztharveszt és a logisztika fejlesztése, valamint az átlátható piaci viszonyok megteremtése.

Nincs mese, minden tevékenység fehérré fog válni, ígérte a miniszter. Állami segítséggel, könnyebben lehet majd öntözési engedélyhez jutni, hiszen hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, ahol minden szükséges engedélyt beszereznek a gazdálkodóknak. Tervezik a vízjogi engedély megszerzésének egyszerűsítését és termelői öntözési közösségek létrehozását segítő szabályozás kialakítását is. Cél az öntözött területek nagyarányú bővítése az országban. Ugyancsak segíteni kell a szüret utáni tevékenységek és a feldolgozás fejlődését, hogy biztonsággal piacra lehessen vinni a terményeket.

Hubert Schulte-Kemper
Fotó: Horváth Csilla
Ezeket a területek célozza a német beruházás is. Mint Hubert Schulte-Kemper elnök-vezérigazgató elmondta, Németországban és Ausztriában igényli a piac a magas minőségű, készre csomagolt termékeket, Magyarországon pedig sok ilyen alapanyag lehet a bortól a mangalicahúson át az almáig.

Németországban olyan projekteket valósított meg az esseni székhelyű cég, amelyek az energiahatékonyságra fókuszáltak, a termesztőüzemeket gyárak, erőművek mellé telepítették, hogy az ottani hulladékhőt hasznosítsák. A másfél milliárd eurós magyarországi beruházásban az E.ON Hungary a FAKT AG partnere többek közt.

A mezőgazdasági fejlesztés célja, hogy olyan mennyiségű becsomagolt terméket hozzanak forgalomba, amit a kereskedelmi láncoknak lehet beszállítani. Ehhez a magyar termesztők partnersége is kell,

beszállítók jelentkezését várják, akik előre meg tudják mondani, mennyi terméket tudnak szállítani.

A tervbe vett üvegházban a paradicsom és a paprika a két fő termény, amivel a marokkói és a spanyol árut kívánják helyettesíteni, hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Perspektivikusnak tartja a gombatermesztést, a cseresznye, a meggy kivitelét, valamint az almafeldolgozást, amiből Calvadost és csokoládéval bevont almakarikát gyártanának.

Konkrét tervek készültek tengerihal-tenyésztésre zárt rendszerben, amire már vannak nemzetközi példák. A tervben 1000-1500 lakás és a hozzá tartozó infrastruktúra felépítése is szerepel.

Nikolai Ulrich
Fotó: Horváth Csilla
A terület nagyon kedvező elhelyezkedésű, öt órán belül 12 európai nagyváros érhető el, mondta Nikolai Ulrich, az igazgatótanács tagja. A projekt négy fő területe a kertészeti termesztés, a feldolgozás, a logisztika és a lakásépítés. A tervet, ami egyelőre képlékeny, még változhat a lehetőségek függvényében, a FruitVeB honlapján elérhetővé teszik mindenki számára, hangsúlyozta. Innovatív technológiákat kívánnak bevezetni a feldolgozás, forgalmazás, logisztika és marketing terén.

Főleg az energiaellátást gondolták át, egy ilyen komplex fejlesztéssel egyensúlyba lehet hozni az igényeket: télen az üvegház, nyáron a hűtőház igényel sok energiát. A munkaerő helyben tartását teszi lehetővé a készülő, családbarát lakókörnyezet, amivel vissza is lehet csábítani a határon túl dolgozókat. Németországban már megvalósítottak ilyen projekteket.

Az első partnereket már megtalálták, a Landgart GmbH, a Greencells Group, a KÉSZ Csoport és a már említett E.ON személyében, és remélik, hogy gyorsan bővül a csapat. A tevékenységeknek megfelelő cégeket hoznak majd létre a partnerekkel együtt is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aszály elleni küzdelem: csak összehangoltan sikerülhet

A mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakszerűen, hatékonyan gazdálkodjunk a felszíni és a felszín alatti vízkészlettel, ez pedig túlmutat az egyéneken és az agráriumon is, összehangolt cselekvést, szabályozást kíván, hangsúlyozta Feldman Zsolt a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson.

Megszületett az első szermaradékmentes kajszi

Hosszú évek kutatás, kísérletezése után Olaszországban a Giudi Mezőgazdasági Társaság forgalomba hozta az első szermaradékmentes kajszit Albisole márkanéven. A piacra lépéshez kellő mennyiségű árura volt szükség. A cégnél 330 hektáron terem kajszi, és 150 hektáron jégvédő és rovarhálóval borították az ültetvényeket. Ezáltal drámaian tudták csökkenteni a szükséges permetezések számát.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.