Back to top

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Fotó: FAKT AG
Mint arról már hírt adtunk, a német FAKT AG hatalmas beruházást készít elő Hegyeshalom és Bezenye határában, ami lakásépítést és különböző mezőgazdasági tevékenységeket foglal magában. Ennek a komplex fejlesztésnek a 30 hektáros üvegházépítésről szóló része riasztotta meg a hazai hajtatókertészeket, hiszen mint a magyar kertészet teljesítményét bemutató előadásában Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, összesen 370 hektár korszerű üvegházban termesztünk paradicsomot. Ehhez képest 30 hektár új kapacitás ugrásszerű növekedés, ami megzavarhatja a piacot.

Ennek az aggodalomnak a föloldására indult párbeszéd az agrártárca vezetőjével és a német beruházókkal. A felek nyitottságát jellemzi, hogy mindenki elfogadta a meghívást a nyílt napra.

A magyar paradicsomhajtatás színvonala elérte a nemzetközi szintet, az utóbbi években ugrásszerűen nőttek a hozamok a korszerű üvegházakban. A 370 hektáron 130 ezer tonna paradicsomot takarítunk be. Hajtatásban a melegigényes növények (paprika, paradicsom, kígyóuborka) hozamában lehet sokat fejlődni, a káposztafélék és a saláta esetében kisebb erre az esély. Összesen több mint 3500 hektár üveg- és fóliaházban majdnem 440 ezer tonna hajtatott zöldséget állít elő az ágazat.

Nagy István agrárminiszter szerint határmezsgyéhez érkeztünk, előre kell haladnunk, mert 20. századi technológiával nem lehet eredményesen termelni a 21. században. Minden ilyen váltás nehéz és küzdelmes időszak, de csak akkor rúghatunk labdába a nemzetközi piacon, ha van elegendő, megfelelően feldolgozott árualap és van hozzá piac is. A mezőgazdasági termelésnek számos társadalmi vetülete is van, lehetővé kell tenni, hogy a legkisebb területtel rendelkezők is jövedelemhez jussanak, amire az integráció a legjobb megoldás.

Nagy István
Fotó: Horváth Csilla
Magyarország kertészeti termesztésének két fő területen kell előrelépni, az egyik a termesztés hatékonysága, a másik a piacra jutás, és mindkettőhöz alapvető a termesztés megszervezése, a posztharveszt és a logisztika fejlesztése, valamint az átlátható piaci viszonyok megteremtése.

Nincs mese, minden tevékenység fehérré fog válni, ígérte a miniszter. Állami segítséggel, könnyebben lehet majd öntözési engedélyhez jutni, hiszen hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ, ahol minden szükséges engedélyt beszereznek a gazdálkodóknak. Tervezik a vízjogi engedély megszerzésének egyszerűsítését és termelői öntözési közösségek létrehozását segítő szabályozás kialakítását is. Cél az öntözött területek nagyarányú bővítése az országban. Ugyancsak segíteni kell a szüret utáni tevékenységek és a feldolgozás fejlődését, hogy biztonsággal piacra lehessen vinni a terményeket.

Hubert Schulte-Kemper
Fotó: Horváth Csilla
Ezeket a területek célozza a német beruházás is. Mint Hubert Schulte-Kemper elnök-vezérigazgató elmondta, Németországban és Ausztriában igényli a piac a magas minőségű, készre csomagolt termékeket, Magyarországon pedig sok ilyen alapanyag lehet a bortól a mangalicahúson át az almáig.

Németországban olyan projekteket valósított meg az esseni székhelyű cég, amelyek az energiahatékonyságra fókuszáltak, a termesztőüzemeket gyárak, erőművek mellé telepítették, hogy az ottani hulladékhőt hasznosítsák. A másfél milliárd eurós magyarországi beruházásban az E.ON Hungary a FAKT AG partnere többek közt.

A mezőgazdasági fejlesztés célja, hogy olyan mennyiségű becsomagolt terméket hozzanak forgalomba, amit a kereskedelmi láncoknak lehet beszállítani. Ehhez a magyar termesztők partnersége is kell,

beszállítók jelentkezését várják, akik előre meg tudják mondani, mennyi terméket tudnak szállítani.

A tervbe vett üvegházban a paradicsom és a paprika a két fő termény, amivel a marokkói és a spanyol árut kívánják helyettesíteni, hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Perspektivikusnak tartja a gombatermesztést, a cseresznye, a meggy kivitelét, valamint az almafeldolgozást, amiből Calvadost és csokoládéval bevont almakarikát gyártanának.

Konkrét tervek készültek tengerihal-tenyésztésre zárt rendszerben, amire már vannak nemzetközi példák. A tervben 1000-1500 lakás és a hozzá tartozó infrastruktúra felépítése is szerepel.

Nikolai Ulrich
Fotó: Horváth Csilla
A terület nagyon kedvező elhelyezkedésű, öt órán belül 12 európai nagyváros érhető el, mondta Nikolai Ulrich, az igazgatótanács tagja. A projekt négy fő területe a kertészeti termesztés, a feldolgozás, a logisztika és a lakásépítés. A tervet, ami egyelőre képlékeny, még változhat a lehetőségek függvényében, a FruitVeB honlapján elérhetővé teszik mindenki számára, hangsúlyozta. Innovatív technológiákat kívánnak bevezetni a feldolgozás, forgalmazás, logisztika és marketing terén.

Főleg az energiaellátást gondolták át, egy ilyen komplex fejlesztéssel egyensúlyba lehet hozni az igényeket: télen az üvegház, nyáron a hűtőház igényel sok energiát. A munkaerő helyben tartását teszi lehetővé a készülő, családbarát lakókörnyezet, amivel vissza is lehet csábítani a határon túl dolgozókat. Németországban már megvalósítottak ilyen projekteket.

Az első partnereket már megtalálták, a Landgart GmbH, a Greencells Group, a KÉSZ Csoport és a már említett E.ON személyében, és remélik, hogy gyorsan bővül a csapat. A tevékenységeknek megfelelő cégeket hoznak majd létre a partnerekkel együtt is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Megújult a kunszentmiklósi falugazdász-iroda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felavatta a megújult kunszentmiklósi falugazdász-irodáját, ami a térség közel nyolcszáz gazdálkodójának tevékenységét segíti. A kamara falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.