Back to top

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2018. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1.909.000 volt . Ebből 1.757.000 volt a regisztrált vállalkozás, 38.000-rel több, mint egy évvel korábban. A gazdasági szervezetek száma 1998-tól 2014-ig folyamatosan emelkedett, ez a tendencia jogszabályi változás következtében megtört. A bővülés 2016-tól ismét folytatódott, így a számuk már 3,3 százalékkal haladta meg a 2014. évi csúcspontot – írja a KSH.

A vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlása az előző évihez hasonlóan alakult: 27 százalékuk a mezőgazdaságban tevékenykedett,

míg a további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyletek (13 százalék), a tudományos és műszaki tevékenység, főként a jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki tevékenységek (11 százalék), valamint a kereskedelem (10 százalék) voltak.

A mezőgazdasági vállalkozások aránya az őstermelők 2008-tól kötelező regisztrációját követően nőtt meg nagymértékben.

Az őstermelőket az egyéb önálló vállalkozók között tartja nyilván a KSH, körükben a mezőgazdaságban tevékenykedők aránya megközelítette a 60 százalékot – ez több, mint 400.000 mezőgazdasági őstermelőt jelent -,

további csaknem egynegyedük az ingatlanügyletek ágazatban lakáskiadással foglalkozott.

A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások száma kismértékben nőtt tavaly, hasonlóan az előző évekhez. Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2018-ban 126 ezer volt, 4 százalékkal több, mint 2017-ben. Ugyanakkor

az induló vállalkozások száma leginkább a mezőgazdaságban csökkent, 3300 volt.

A megszűnt szervezetek száma 2018-ben 93,1 ezer volt, ebből 88,4 ezer vállalkozás és 4,2 ezer nonprofit szervezet. A legtöbb gazdasági szervezet a kereskedelem és gépjárműjavítás területén (17 százalék), a mezőgazdaságban (13 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység gazdasági ágban (10,3 százalék) szűnt meg.

Forrás: 
www.ksh.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

A földek emberei

A munka öröméből, hogy hasznot hajtunk, hogy szép, amit csinálunk, eleinte semmit sem vettem észre. Minden ridegnek látszott, koszos volt, szúrt és fájt. A deréktáj igazi veszélyzóna. Életem első igazi paprikaszedésén, amikor alig tízévesen megkaptam a felnőtteknek járó duplasort és az ezzel járó felelősséget (egy szem nem sok, annyi nem maradhatott száron), apám, beavatásul, gúnyt űzött belőlem.

Benedek Elek, a gazda

Idén ünnepeljük Benedek Elek (1859. szeptember 30–1929. augusztus 17.) születésének 160. évfordulóját. Kevesen tudják, hogy az elsősorban meseíróként számon tartott író a föld gyermeke, aki szülőfalujában mintagazdaságot hozott létre, több ezer fát ültetett, és a Madarak és fák napjának lelkes támogatója, terjesztője volt.

Az emlékezés mellett a mai termelőkről sem szabad megfeledkezni

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját, szeptember 17-ét a földművesek emléknapjává nyilvánítja. Az erről szóló országgyűlési határozat indoklása szerint ezen a napon „arról a földműves-társadalomról emlékezünk meg, amely jó- és balsorsában egyaránt készen áll a haza szolgálatára”.

OMÉK, egy rendhagyó mezőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Ma van a Földművesek emléknapja

Az Országgyűlés tavaly valamennyi parlamenti frakció támogatásával megszavazta, hogy ezentúl minden év szeptember 17. a Földművesek Emléknapja legyen. Mi ezt a napot különösen fontosnak tartjuk, hiszen többek között nekik, a földműveseknek, ha úgy tetszik, a parasztoknak írjuk, szerkesztjük a lapot.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.