Back to top

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2018. december 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1.909.000 volt . Ebből 1.757.000 volt a regisztrált vállalkozás, 38.000-rel több, mint egy évvel korábban. A gazdasági szervezetek száma 1998-tól 2014-ig folyamatosan emelkedett, ez a tendencia jogszabályi változás következtében megtört. A bővülés 2016-tól ismét folytatódott, így a számuk már 3,3 százalékkal haladta meg a 2014. évi csúcspontot – írja a KSH.

A vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlása az előző évihez hasonlóan alakult: 27 százalékuk a mezőgazdaságban tevékenykedett,

míg a további jelentősebb ágazatok az ingatlanügyletek (13 százalék), a tudományos és műszaki tevékenység, főként a jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki tevékenységek (11 százalék), valamint a kereskedelem (10 százalék) voltak.

A mezőgazdasági vállalkozások aránya az őstermelők 2008-tól kötelező regisztrációját követően nőtt meg nagymértékben.

Az őstermelőket az egyéb önálló vállalkozók között tartja nyilván a KSH, körükben a mezőgazdaságban tevékenykedők aránya megközelítette a 60 százalékot – ez több, mint 400.000 mezőgazdasági őstermelőt jelent -,

további csaknem egynegyedük az ingatlanügyletek ágazatban lakáskiadással foglalkozott.

A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások száma kismértékben nőtt tavaly, hasonlóan az előző évekhez. Az újonnan regisztrált vállalkozások száma 2018-ban 126 ezer volt, 4 százalékkal több, mint 2017-ben. Ugyanakkor

az induló vállalkozások száma leginkább a mezőgazdaságban csökkent, 3300 volt.

A megszűnt szervezetek száma 2018-ben 93,1 ezer volt, ebből 88,4 ezer vállalkozás és 4,2 ezer nonprofit szervezet. A legtöbb gazdasági szervezet a kereskedelem és gépjárműjavítás területén (17 százalék), a mezőgazdaságban (13 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység gazdasági ágban (10,3 százalék) szűnt meg.

Forrás: 
www.ksh.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.

Országos szintű a „Szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

A gabonaágazat helyzetéről, a mezőgazdasági termelést segítő támogatásokról és a Közös Agrárpolitika 2020 után várható szabályozásáról tartott előadást Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Prügyi Mg. Zrt. által szervezett Őszi Kalászos Fajtasor Bemutatón.