Back to top

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kerti tavaink flóráját körültekintően kell kialakítani. Ahhoz hogy a ház körüli zöldövezetben létesített tó a lehető legtermészetesebben nézzen ki, érdemes több vegetációs zónát kialakítani és figyelembe kell venni a növények egyéni igényeit is.  

A kerti tó legfontosabb elemei a növények, melynek egy része a vízbe kerül, másik része pedig a part menti övezetbe.

A növények oxigént biztosítanak a vízben és a közvetlenül víz mellett élő rovarok, kétéltűek, hüllők és egyéb hasznos állatoknak,emellett pedig esztétikai élményt is nyújtanak számunkra.
A dús parti növényzet
segít elfedni a tó kialakításakor óhatatlanul előforduló kisebb hiányosságokat, hibákat.

A kerti tóban gondoskodni kell a növényfajok sokféleségéről.  A kiválasztásnál érdemes arra törekedni, hogy minden évszakban legyen díszítő érték a tó körül. A természetes összeállítás jól működik, ha több különböző mélységű zónát tervezünk. A következő zónákat különböztetjük meg: sárzóna, sekély vízi zóna, mélyvízi zóna, valamint a felszíni zóna.

A sárzóna, vagy a mocsárzóna az a hely, ahol a vizes élőhelyek és mocsári növények találhatók. Itt jól érzi magát a mocsári gólyahír, vízi menta, az apró gyékény, a mocsári nefelejcs.

A mélyvizi növények virágai nagyon látványosak, nagy lapos levelei árnyékolják a vízfelületet, ezzel elősegítik annak tisztaságát.  Nagyon kedveltek a különféle hínárok, nádak, pirosfonákú tóalma, széleslevelű gyékény, tavi káka, vizitök és az igen látványos tavirózsa.

A víz felszínén úszó növények gyökereikkel nem rögzülnek a talajhoz, árnyékolják a vízfelületet és búvóhelyet biztosítanak az apró víziállatoknak, ilyen például a békalencse, a kagylótutaj, a moszatpáfrány vagy a vizijácint.

Minden kerti tó legnagyobb problémája az algásodás.  

Ahol nincs szűrőrendszer, ott  segítségünkre vannak a növények a probléma megoldásában.

A szakemberek elsősorban a kanadai az átokhínárt, a fehér tündérrózsát, a bokros süllőhínárt, a vizijácintot, a füzéres süllőhínárt, a kolokánt és a békaliliomot ajánlják erre a célra.

A növények telepítését a megfelelő pozíció kiválasztásával kezdjük. A beültetést a víz betöltése előtt és után is el lehet végezni. Ha talajba szeretnénk ültetni vízinövényt, csak mélyen fekvő helyre telepítsük, és érdemes olyan fajtát választani, amelyik téltűrő, tehát nem fagy ki télen sem. Az ültetéshez érdemes egy fóliával bélelt rácsos kosarat vásárolni, ezt a nagyobb kertészeti áruházakban és speciális vízinövényekre szakosodott üzletekben is megvehetjük.

Ezekbe a kosarakba ültethetünk például tavirózsát, mert ezzel könnyebben ki tudjuk ősszel emelni a növényt.

Ha nincs ilyen ültető kosarunk, kössük a növényt egy vastagabb zsinórral egy kőhöz, így nem sodródik el. A növények ültetését érdemes késő tavasszal kezdeni, különösen, ha hűvös időjárásra érzékeny növényeket választunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.

Késéssel indul a dinnyeszezon

A görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

Baráti légkörben zajlanak a kutatások Szarvason

Szűk 5 esztendeje, hogy az akkor még mesterszakos hallgatót, Tóth Flóriánt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fiatal tehetségeket felkutató programjába ajánlotta akkori tanszékvezetője. A kutató nem sokkal ezután a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) szakember­gárdájának tagjaként bizonyíthatta képességeit.

A csalán hat nem tipikus használata

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. Miért? Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

Magyar termelők meggyét kóstolhatjuk

A magyar meggy kiváló ízét, pozitív élettani hatásait sokan ismerik, de a termelők szerint még nem elegen. Éppen ezért egy ingyenes meggykóstoltatási akció keretén belül népszerűsítik ezt a fantasztikus gyümölcsünket június 25. és 27. között 25 helyszínen, 20 vidéki városban.

Szépek és egészségesek, ezek a legkedveltebb ehető virágok

Egyes virágok nem csak lenyűgöző látványt nyújtanak, de még az egészségünkről is gondoskodnak. Kiváló antioxidánsok vagy gyulladásgátlók. Tálalhatjuk őket sütve-főzve, de akár nyersen is fogyaszthatóak.

Egyre több helyen lehet újratölteni

Nagy a hőség, több folyadékra van szükségünk. Amikor járjuk a várost, ügyet intézünk, várost nézünk hamar elfogy a magunkkal hozott ivóvíz. Egyre többen elvből nem vásárolnak PET-palackos vizet, helyette saját kulacsot visznek magukkal. Tudta, hogy sok helyen ingyen feltöltik a vizespalackot?