Back to top

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Kerti tavaink flóráját körültekintően kell kialakítani. Ahhoz hogy a ház körüli zöldövezetben létesített tó a lehető legtermészetesebben nézzen ki, érdemes több vegetációs zónát kialakítani és figyelembe kell venni a növények egyéni igényeit is.  

A kerti tó legfontosabb elemei a növények, melynek egy része a vízbe kerül, másik része pedig a part menti övezetbe.

A növények oxigént biztosítanak a vízben és a közvetlenül víz mellett élő rovarok, kétéltűek, hüllők és egyéb hasznos állatoknak,emellett pedig esztétikai élményt is nyújtanak számunkra.
A dús parti növényzet
segít elfedni a tó kialakításakor óhatatlanul előforduló kisebb hiányosságokat, hibákat.

A kerti tóban gondoskodni kell a növényfajok sokféleségéről.  A kiválasztásnál érdemes arra törekedni, hogy minden évszakban legyen díszítő érték a tó körül. A természetes összeállítás jól működik, ha több különböző mélységű zónát tervezünk. A következő zónákat különböztetjük meg: sárzóna, sekély vízi zóna, mélyvízi zóna, valamint a felszíni zóna.

A sárzóna, vagy a mocsárzóna az a hely, ahol a vizes élőhelyek és mocsári növények találhatók. Itt jól érzi magát a mocsári gólyahír, vízi menta, az apró gyékény, a mocsári nefelejcs.

A mélyvizi növények virágai nagyon látványosak, nagy lapos levelei árnyékolják a vízfelületet, ezzel elősegítik annak tisztaságát.  Nagyon kedveltek a különféle hínárok, nádak, pirosfonákú tóalma, széleslevelű gyékény, tavi káka, vizitök és az igen látványos tavirózsa.

A víz felszínén úszó növények gyökereikkel nem rögzülnek a talajhoz, árnyékolják a vízfelületet és búvóhelyet biztosítanak az apró víziállatoknak, ilyen például a békalencse, a kagylótutaj, a moszatpáfrány vagy a vizijácint.

Minden kerti tó legnagyobb problémája az algásodás.  

Ahol nincs szűrőrendszer, ott  segítségünkre vannak a növények a probléma megoldásában.

A szakemberek elsősorban a kanadai az átokhínárt, a fehér tündérrózsát, a bokros süllőhínárt, a vizijácintot, a füzéres süllőhínárt, a kolokánt és a békaliliomot ajánlják erre a célra.

A növények telepítését a megfelelő pozíció kiválasztásával kezdjük. A beültetést a víz betöltése előtt és után is el lehet végezni. Ha talajba szeretnénk ültetni vízinövényt, csak mélyen fekvő helyre telepítsük, és érdemes olyan fajtát választani, amelyik téltűrő, tehát nem fagy ki télen sem. Az ültetéshez érdemes egy fóliával bélelt rácsos kosarat vásárolni, ezt a nagyobb kertészeti áruházakban és speciális vízinövényekre szakosodott üzletekben is megvehetjük.

Ezekbe a kosarakba ültethetünk például tavirózsát, mert ezzel könnyebben ki tudjuk ősszel emelni a növényt.

Ha nincs ilyen ültető kosarunk, kössük a növényt egy vastagabb zsinórral egy kőhöz, így nem sodródik el. A növények ültetését érdemes késő tavasszal kezdeni, különösen, ha hűvös időjárásra érzékeny növényeket választunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ők a világ leggyorsabb madarai

Hihetetlennek hangzik, de a szirti sas elérheti a 320 km/óra sebességet. A vándorsólyom pedig még ennél is gyorsabban tud repülni.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Karsztvidékek és legendák a Mecsekben

A baranyai Komlóhoz közeli erdőrész álmodó, nagy csendjét 1927-ben zakatoló mélyfúró gép lármája verte fel – a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szenet kutatott a völgyben. Egy tavaszi napon a fúrólyukból váratlanul meleg víz tört fel. A tizenöt méteres vízoszlop csodálatos látványa a mérnökökben csalódást keltett, így elrendelték a furat betömését.

Növényvédelmi előrejelzés – Sok az idén a beteg diófa

Az utóbbi időszakban lehullott bőséges csapadék egyrészt kedvezően hat az őszi érésű növények fejlődésére és minőségére, másrészt azonban növényvédelmi vonatkozása is van, hiszen a nedvesség és a tartós harmatképződés segíti a kórokozók egy részének fejlődését. Ugyanakkor számos kártevő is aktív még.

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Kihívásokkal teli évet zárnak a német gyümölcs- és zöldségtermesztők

2019 ismét egy nehéz év volt a német zöldség- és gyümölcstermesztők számára, mert sok kihívással szembesültek, és extrém időjárási körülmények között kellett helyt állniuk – vont mérleget a Német Gazdaszövetség (DBV).

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.