Back to top

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Dobó az egri ostromot követően még 20 évig élt, de már nem Egerben. Erdély vajdájává nevezték ki, majd Léva várát kapta meg. 1569-ben azonban hűtlenségi pert indítottak ellene, amely tipikus koncepciós per volt, így élete utolsó éveit (1283 napot) a pozsonyi vár börtönében fogságban töltötte. Szabadulásakor egészsége már erősen megromlott, így tért vissza szerednyei otthonába, ahol 1572-ben elhunyt.

Eger vára

No de hol is található Szerednye? Egertől pontosan 245 kilométernyi autóútra keletre. Az egykori Ung vármegyéhez tartozó település ma Ukrajna (Kárpátalja) területéhez tartozik: A határátlépéstől 42 kilométernyire már csak a Szerednye (Середне) feliratot kell keresni ukránul, s meg is érkeztünk a Dobó család ősi fészkébe. A várat a XII. században feltehetőleg a templomos lovagrend építette, ezután a Pálóczi család birtokolta Szerednyét és a hozzá tartozó falvakat. Pálóczi Antal, a család utolsó férfitagja 1526-ban Mohácson esett el. Mivel nem volt férfiági leszármazottja, birtokai a közeli rokonokat, a Dobókat illették meg.

Az ungvári járási Szerednye és környéke Kárpátalja egyik legrégibb szőlő-, illetve bortermelő vidéke. Egy 1417-ből származó oklevél már híres szőlőtermő központként említi.

A vár egyik legismertebb tulajdonosa Dobó István, az egri vár védelmének irányítója volt, aki állítólag nagyon kedvelte a kis erősséget, számos alkalommal tartózkodott itt és gyakran vadászott a környező Szinyák hegység erdőségeiben. Itt érte a halál is a pozsonyi börtönből való szabadulása után 1572 májusában kb. 72 éves korában. S bár egy nem bizonyítható legenda úgy tartja, hogy Dobó szívét itt, Szerednyén temették el, az igazság az, hogy holttestét a család dobóruszkai (ma Ruská, Dobóruszka falu Szlovákiában) sírboltjában helyezték örök nyugalomra.

Szerednye vára napjainkban

Ma már romokban áll az egri hős vára, és még egy emléktábla sem utal arra, hogy valaha ez a vár Dobóé volt. Bármily meglepő azonban, van Szerednyén egy emléktábla, amely Dobóra utal, ám ehhez a föld alá kell bújnunk. Szerednye alatt húzódik ugyanis egy érdekes pincerendszer, melyet nem más, mint Dobó István vájatott, méghozzá állítólag az Eger ostrománál foglyul ejtett törökökkel. A Dobó család ugyanis – bár ez sincs benne a köztudatban – borkereskedelemmel alapozta meg vagyonát, a Dobó testvérek: Ferenc, István és Domokos híres borkereskedők voltak, akik megannyi hordó szerednyei bort szállítottak Lengyelországba.

A pince falán XVI. század elejéről származó kőbe vésett latin nyelvű felirat arról tudósít, hogy

„Kivájatott a ruszkai jeles Dobó fivérek, Ferenc, István és Domokos, a szerednyei földbirtokok és vár örökösei és tulajdonosai fáradságával. (A pince) védőfallal és árokkal erősíttetett meg. Krisztus urunk 1557. esztendejében."

(Excavatum opere egregiorum Francisci, Stephani et Dominici Dobó de Ruzka, fratrum, heredum et possesorum locorum et castri in Zerednye. Cavamen propugnaculis et fossa instruxerunt. Anno Christi millesimo quingentesimo quinquagesimo septimo). A felirat olvasható még egy fatáblán orosz nyelven is, magyarul természetesen nem. Az egykori Dobó-birtok pincerendszere egyébként ma a Leanka Agráripari Vállalat (Ahropromiszlova Firma Leanka) néven működik, ahol még kóstolásokat is szerveznek.

A szájhagyomány úgy tartja, hogy a pincét föld alatti folyosó köti össze az ungvári, valamint a munkácsi várral.

Ez természetesen csupán legenda, ám a pincerendszer e legendák nélkül is különleges hely. A bortárolás szempontjából vett különlegességét részben az állandó levegőhőmérséklet adja, részben a vulkanikus sziklafal pórusain beszivárgó tiszta levegő által létrehozott egyedi mikroklíma.

A szerednyei pince

A szerednyei gazdaságban az európai fajtákkal beültetett terület meghaladja a kétszáz hektárt. Túlnyomó részük az úgynevezett világfajták, a Cabernet Sauvignon, Merlot, Olaszrizling, Rizlingszilváni, na és természetesen a nagyüzemnek és Kárpátaljának oly sok dicsőséget hozó Pirostramini, a híres Trojanda Zakarpattya alapanyaga. Az itteni szőlészek kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy a Szerednyét övező dombokon továbbra is jelentős területet foglalnak el az Irsai Olivérrel és a Rizlingszilvánival beültetett táblák. Az agráripari vállalat nevét adó Leányka szintén a kedvencek közé tartozik.

Forrás: 
kárpátinfo

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Újragondolt borturizmus

Vas megye országos borászati szakmai súlya elenyésző, a szőlőterületek alig egy százaléka található ott. Ennek ellenére az oszkói Hegypásztor Kör munkája példaként szolgálhat mindazok számára, akik hisznek a szőlőtermesztés kultúrateremtő és tájformáló erejében. A civil egyesület zártkerti revitalizációs munkája nemcsak skanzenné, hanem élő közösségi térré változtatta az oszkói szőlőhegyet és annak térségét.

II. Istvándy FESZtelen - Ízek, élmények és jóbarátok

Az Istvándy család idén - 2019. július 3-7-e között - másodszorra nyitja meg a teljes birtokot több helyszínen a Tóti-hegy (és Badacsony) vonzáskörzetében. Pár nap fesztelen hangulatban, középpontban az Istvándy kúriával: család, csodák, borok, gasztronómia, édes semmittevés!

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Nevezzük el együtt a Lovassy lócsaládot!

Egyedi játékkal hívta fel a borkedvelők figyelmét a vadonatúj Lovassy LIFE borcsalád: a címkéken szereplő 8 különböző színű ló elnevezéséhez várják a szavazatokat, hogy a jövőben dedikáltan, játékos formában lehessen a borokról kommunikálni.

Gabonák a Bibliából

Jön a nyár, az aratás ideje. Manapság már nem kell naponta aggódnunk azon, hogy vajon milyen lesz az idei búzatermés. Gyakran halljuk az időjárás-jelentésekben, hogy „örülhetünk, hétvégén jó időnk lesz, nem fog esni az eső!”, ami legfeljebb a hétvégi, városi kirándulóknak jó hír. Nem volt azonban ez mindig így, különösen nem a bibliai időkben.

Nőtt a német borexport az első negyedévben

Németország 67,3 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Arculatváltáson esik át Magyarország legnagyobb boros franchise-hálózata

A Borhálónál most bevezetett fiatalos arculata a kötelező dizájnfrissítésen túl a márka nyitottságát, rugalmasságát, vevőközeliségét jeleníti meg. A cég exkluzívan készített és forgalmazott borokkal erősít a prémiumszegmensben. Az alternatív kiszerelések megmaradnak, ma a Borháló tartja Magyarország legnagyobb magnumválasztékát.

Borkészletfelmérés! Június 10. a határidő

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újabb országos borkészletfelmérést végez. Május 31-i határnapra vonatkozóan, 10 hektoliteres pontossággal kell megadni az adatokat, és június 10-ig kell elküldeni az ezt tartalmazó táblázatot a gazdasági aktát vezető hegybírónak.

A borok és a növényvédő szerek a leggyakrabban hamisított termékek listáján

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz - közölte az EUIPO az MTI-vel csütörtökön.