Back to top

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A Fairtrade termékek a teljes ellátási láncon becsületes kereskedelemből származó alapanyagokból készülnek és a láncban dolgozók is tisztességes fizetést kapnak. Leegyszerűsítve ez a feltétele, hogy termék Fairtrade védjegyet kaphasson.

A német piacon a Fairtrade termékek közül a banán, a kávé, a kakaó és rózsa forgalma mutatta a legnagyobb erősödést 2018-ban.

Gerd Müller a német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési miniszter azt nyilatkozta:

- A globális kereskedelmet vizsgálva az ellátási lánc legelején az alacsony munkabérek, sőt a kényszermunka még mindig nagyon komoly probléma. A Fairtrade International – a méltányos kereskedelmet igazoló védjegyet kiállító szervezetek szövetsége – stratégiai partnere Németországnak. Célunk, hogy a becsületes kereskedelem a nemzetközi piacon általánossá váljon. A fenntartható gazdaság alapja, hogy a fejlődő országokban is megteremtjük azokat a kereteket, melyek segítik ezen térségek piacra jutását, szabad kereskedelmét.

Nem elég gyors a fejlődés

Bár jelentős a növekedés, de a Fairtrade termékek forgalma még mindig nem olyan jelentős, mely szignifikáns változást hozna a nemzetközi piacon. Dieter Overath, a TransFAir eV vezérigazgatója – mely tagja a Fairtrade International-nek – úgy látja, hogy az alacsony felvásárlási árak sújtják leginkább a fejlődő országok termelőt:

– Emellett ki kell emelni, hogy a fiatalok már nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, mivel nem látják biztosítottnak a megélhetésüket.

Ha a jövőben is azt szeretnék, hogy könnyen elérhetőek legyen olyan élvezeti cikkek minta kávé, csokoládé, vagy a banán, akkor még több cégnek kell átállnia a Fairtrade-et támogató és népeszrűsítő irányelvekre.

 

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi lenne velünk fák nélkül?

Az Amazonas térségében égő tüzek nem csak lokálisan szinten okoztak óriási károkat, az egész világ érzi pusztító hatását. Ennek tükrében merült fel a kérdés, hogy az emberiség túlélése mégis mennyiben függ a fáktól?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Olaszországban több használt traktor fogyott

Még nem ért véget az olasz gépforgalmazási krízis, derült ki az idei adatokból. Míg az Európai Unió többi tagországában nőtt az új erőgépek forgalma, az olasz gazdák továbbra is használt gépeket vásárolnak. Az Európa mezőgazdasági gépforgalmazóit tömörítő Cema vizsgálta 2019 első félévének forgalmát és megállapította, hogy 2018 hasonló időszakához képest 10 százalékkal több új traktort értékesítettek.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Szövetség a malacok fokozottabb védelméért

Ebben az évben a World Animal Protection nonprofit állatvédő egyesülete megalapította a 3T szövetséget, mely azzal a céllal jött létre, hogy feltárja a malacokat érő fájdalmas kezelései eljárások megszüntetésének gyakorlati lehetőségeit.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.