Back to top

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A Fairtrade termékek a teljes ellátási láncon becsületes kereskedelemből származó alapanyagokból készülnek és a láncban dolgozók is tisztességes fizetést kapnak. Leegyszerűsítve ez a feltétele, hogy termék Fairtrade védjegyet kaphasson.

A német piacon a Fairtrade termékek közül a banán, a kávé, a kakaó és rózsa forgalma mutatta a legnagyobb erősödést 2018-ban.

Gerd Müller a német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési miniszter azt nyilatkozta:

- A globális kereskedelmet vizsgálva az ellátási lánc legelején az alacsony munkabérek, sőt a kényszermunka még mindig nagyon komoly probléma. A Fairtrade International – a méltányos kereskedelmet igazoló védjegyet kiállító szervezetek szövetsége – stratégiai partnere Németországnak. Célunk, hogy a becsületes kereskedelem a nemzetközi piacon általánossá váljon. A fenntartható gazdaság alapja, hogy a fejlődő országokban is megteremtjük azokat a kereteket, melyek segítik ezen térségek piacra jutását, szabad kereskedelmét.

Nem elég gyors a fejlődés

Bár jelentős a növekedés, de a Fairtrade termékek forgalma még mindig nem olyan jelentős, mely szignifikáns változást hozna a nemzetközi piacon. Dieter Overath, a TransFAir eV vezérigazgatója – mely tagja a Fairtrade International-nek – úgy látja, hogy az alacsony felvásárlási árak sújtják leginkább a fejlődő országok termelőt:

– Emellett ki kell emelni, hogy a fiatalok már nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, mivel nem látják biztosítottnak a megélhetésüket.

Ha a jövőben is azt szeretnék, hogy könnyen elérhetőek legyen olyan élvezeti cikkek minta kávé, csokoládé, vagy a banán, akkor még több cégnek kell átállnia a Fairtrade-et támogató és népeszrűsítő irányelvekre.

 

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Nem akart laboratóriumba zárkózni

Szerencsés egybeesés volt Szilágyi Sámuel életében, hogy éppen akkor léphetett a kutatói pályára, amikor hat év gyakorlati tevékenység után új munkát keresett. A cseresznye gyümölcstulajdonságainak, virágzási és érési idejének genetikai hátterét kutatja, doktori dolgozatát másfél év múlva kell elkészítenie ebben a témában.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Súlyos jégvihar Olaszországban

Végzetes jégeső csapott le vasárnap az olaszországi Emilia Romagna tartományra. Reggio Emilia városától Ravennáig húzódó sávban szinte minden vitt a jég. A legsúlyosabb kárt Lugo, Massa Lombarda és Bagnacavallo környékén okoztak a csaknem 8 centiméter átmérőjű jéglabdák. Az erős széllel érkező jégvihar a gyümölcsösökben a jégvédő háló-rendszert is a földre fektette.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Szabolcsi alma-nagyhatalom

Impozáns adatok jellemzik az ország almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoportot, a Nagykálló-Tész Kft.-t. A több mint 2000 hektáron gazdálkodó 71 termelőt összefogó, az ország legnagyobb, óránként 12 tonnát leválogató gépsorával és az 54 teremben 10 ezer tonna hűtőkapacitásával rendelkező üzem a megye és a régió almatermesztését koordinálja.