Back to top

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

A rezisztens keményítő

A keményítők hosszú glükóz láncok, amelyek a gabona magvakban, a burgonyában, és egyéb élelmiszerekben találhatók. De nem minden keményítő szívódik fel, amit megeszünk.

Néha a keményítő egy kis része változatlan formában áthalad az emésztőrendszeren. azaz rezisztens az emésztéssel szemben.

Ezt a típusú keményítőt rezisztens keményítőnek hívják. Teljesen ellenállnak az emésztés folyamatának, nem kerülnek be a véráramba, csak a vastagbélben kezdik lebontani őket a bélbaktériumok. A működésük sokban emlékeztet a rostokéra.

Jótékony hatása

Kimutatták, hogy ezek fogyasztásának komoly egészségi előnyei vannak. Ide tartozik például a jobb inzulin érzékenység, az alacsonyabb vércukorszint, a csökkent étvágy, és a különféle, emésztésre gyakorolt jótékony hatások.

A rezisztens keményítőkben kevesebb kalória van, mint a rendes keményítőkben, tehát, minél több rezisztens keményítő van egy ételben, annál kevesebb kalóriát tartalmaz. Az étkezésekhez való hozzáadásuk megnöveli a telítettség érzését, ezért kevesebb kalória bevitelére sarkallja az embereket. Számos rendszeresen fogyasztott élelmiszernek van magas rezisztens keményítő tartalma, de nem mindegy hogyan fogyasztjuk ezeket.

Miért jobb a felmelegített?

Táplálkozástudományi szakemberek ízekre szedték a rezisztens keményítőket, és kategóriákba sorolták. Az egyik fajtája például akkor keletkezik, amikor bizonyos keményítős ételeket, például a burgonyát, a rizst, a tésztát, vagy a hüvelyeseket megfőzik, majd kihűtik. A hűtés az emészthető keményítők egy részét rezisztens keményítőkké változtatja át, ez a retrogradációs folyamat.  

Azt tanácsolják, hogy

főzzük meg, egy éjszakára tegyük a hűtőbe, majd melegítsük fel, azaz együnk másnapos ételeket.

Vagy együk hidegen, mondjuk, készüljön belőle saláta. Nem pusztán pénzt takarítunk meg az előző napi ételek elfogyasztásával, de a keményítős maradékok még egészségesebbek és kevésbé kalóriadúsak.

Egy tanulmány szerint a főtt fehér rizsnél, amelyet 24 órára 4 ⁰C-ra hűtöttek, majd újramelegítették 2,5-szer több volt a rezisztens keményítő, mint a frissen főtt változatban, és fogyasztás során jóval kisebb vércukorszintet eredményezett. A burgonya főzése és éjszakára történő lehűtése 280 %-kal növelte annak rezisztenskeményítő-tartalmát. Az árpa, a borsófélék, a lencsefélék és a babfélék esetében is kétszer, háromszor nagyobb volt ez az érték.

Fagyasztva, pirítva

Kísérletet végeztek a kenyérrel is, amelynek eredményét a European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban tették közzé. Eszerint az eredmény azt mutatta, hogy e tekintetben a

legjobban a lefagyasztott, majd megpirított kenyér teljesített.

Amikor ilyen módon fogyasztották e kenyeret, akkor közel fele akkora étkezés utáni vércukorszintet mutatott. Hozzá teszik azonban, hogy a kenyeret nem szabad nagyon megbarnítani, mert az viszont már káros az egészségre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy milliárd forintból fejlődött a sütőipari cég

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.

OMÉK, egy rendhagyó megzőgazdasági kiállítás

Alig több mint egy hét múlva kezdődik Magyarország legnagyobb agrárgazdasági eseménye, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 2019. szeptember 26-29. között a HUNGEXPO területén zajló esemény sztárfellépőkkel , élménygazdasággal, szakmai konferenciákkal, gasztronómiai különlegességekkel és egy ezer négyzetméteres közösségi élelmiszer standdal várja a látogatókat.

Új agrártámogatási program

Akármikor indul a KAP, lesz mód a mezőgazdasági beruházások támogatására – ebben foglalható össze a kormány meghirdetett új támogatási konstrukciója, amelyet szeptember 16-án ismertetett Nagy István miniszter. Ugyancsak a tájékoztatón jelentette be Herczegh András, hogy a következő három évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Száműzik a műanyagpalackokat a a Pécsi Tudományegyetemről

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Segíti a kormány a paprikatermesztőket

Számíthatnak a magyar kormány segítségére a kalocsai fűszerpaprika termelők, a feldolgozásban, az értékesítésben valamint paprika piaci szerepének javításában és növelésében is támogatják őket – mondta az agrárminiszter a XXX. Kalocsai Paprikafesztivál megnyitóján pénteken.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.