Back to top

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A vizsgált ligetszépe (Oenothera drummondii) három perccel azután, hogy „hallótávolságon” belül került hozzá egy repülő mézelő méh, édesebb nektárt kezdett el termelni.

A jelenség megdöbbentő első hallásra, és felveti a kérdést, hogyan képes erre egy növény.

A kutatók a virágszirmok vibrációját és a nektártermelődés összefüggéseit vizsgálták. Azt figyelték meg, hogy a méh szárnymozgásának frekvenciája illetve a mesterségesen keltett ugyanakkora frekvencia beindította a cukorban gazdagabb nektártermelést.

A növények 87,5%-ának szüksége van beporzásra ahhoz, hogy magjai termékenyek legyenek. ehhez a virágnak valamiképpen vonzóvá kell válnia egy beporzó számára. A növények ezt színesen pompázó virágokkal és nektártermeléssel oldják meg. Viszont

sokkal gazdaságosabb csak akkor nektárt termelni, ha beporzók vannak a közelben.

Ha a virág folyamatosan nektárt termelne, azt utána raktározni is kellene. Ám a raktározás során a nektár ki van téve a megromlás veszélyének, illetve a hangyák „rablásának”.

A kutatás eredményét olvasva méhészként felmerül bennem a kérdés, hogy a mi mézelő növényeink (akác, repce, napraforgó stb.) mennyire képesek a méheink szárnyrezgéseinek felismerésére, és mennyire reagálnak ezekre.

Ez a jelenség nem csak érdekes, de a nektártermelődés kutatásában újabb szempontokat adhat a további vizsgálatokhoz.

A kutatás eredményeit a tel avivi egyetem kutatói a bioRxiv nyitott hozzáférést biztosító szerverre  töltötték fel az elmúlt év dec. 28-án, mely ugyan nem szakfelügyelt publikációs fórum, de az itt megjelenő publikációknak is meg kell felelniük az alapvető tudományos kritériumoknak.

Lásd itt: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/507319v1

Forrás: 
American Bee Journal 2019/6

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már várhatóak a talajmenti fagyok

A hét második felében megérkezhetnek az első őszi fagyok a kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására. Nagyobb csapadék nem várható, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, és a repce számára is még elegendő nedvesség áll a rendelkezésre a talajban az ország nagyobb részén. Ugyanakkor különösen északkeleten a talaj nagyon száraz, errefelé nagy szükség lenne az esőre.

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

A medvék fosztogatásából kovácsolt előnyt a méhész

Egy törökországi méhésznek egy csapatnyi szemtelen medve okozott gondot: betörtek a méhesbe, és nemcsak felfalták a mézet, de tönkretették a kaptárakat és a méhcsaládokat is. Több kísérletet is tett a fosztogatások megakadályozására, azonban nem járt sikerrel, így más módszerhez folyamodott.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.