Back to top

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Bár folyamatosan csökken a sertéshús-termelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt - és így jelentősen csökkent a kínálat - az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Kína bevezetni, mely elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti.

Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteiktől megszabadulni.

A sertéshús ára március közepén kiegyenlítődött, sőt májusban kis mértékben esett is. Ennek egyik oka, hogy Peking elfogadta azt a határozatot mely előírja, hogy feldolgozóipar szereplői, a vágóhidak, vagy épp a hűtőházak több lépésben is teszteljenek afrikai sertéspestisre, így a vállalkozások termelése jelentősen lelassult, ennek hatására a kereslet is mérséklődött.

Feng Yonghui, a soozhu.com vezető elemzője azt nyilatkozta a Reuters-nek:

– A kormány teljes mértékben ellenőrizni akarja az ágazati szereplőket, nehogy valaki kétes forrásból élő állatot vásárolhasson, dolgozhasson fel, vagy adhasson el húst bármilyen formában. Az élőállat kereslet egyébként nagyon gyenge.

A nagy vállalatok számára kötelező vizsgálati berendezések felszerelése jelenleg is zajlik gyáraikban, vágóhídjaikon, melyeknek július elsejétől zökkenőmentesen kell üzemelniük.

Hogy a cégek betartsák a szigorú szabályokat a kínai agrárminisztérium széles körű ellenőrzéseket fog tartani az ágaztat szereplőinél.

Fagyos hangulat

A Rabobank vezető elemzője, Pan Chenjun szerint több vágóhíd még az ellenőrzés előtt igyekszik megszabadulni fagyasztott húsáruitól. Elvégre fenn áll a veszélye annak, hogy a korábbi időszakban levágott sertések vírussal fertőzöttek voltak. Pan szerint:

- Bár a múlt évhez képest jelentősen nőtt a sertéshús ára, de további növekedés nem várható, mert

nem csak a kötelező tesztelés nehezíti meg a vállalkozások dolgát, de az áprilisban bevezetett nyomonkövetési rendszerek felállítása is lassítja a termelést.

Erre csak rátesz még egy lapáttal a piacra került fagyasztott húsok hatása.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?