Back to top

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Bár folyamatosan csökken a sertéshús-termelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt - és így jelentősen csökkent a kínálat - az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Kína bevezetni, mely elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti.

Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteiktől megszabadulni.

A sertéshús ára március közepén kiegyenlítődött, sőt májusban kis mértékben esett is. Ennek egyik oka, hogy Peking elfogadta azt a határozatot mely előírja, hogy feldolgozóipar szereplői, a vágóhidak, vagy épp a hűtőházak több lépésben is teszteljenek afrikai sertéspestisre, így a vállalkozások termelése jelentősen lelassult, ennek hatására a kereslet is mérséklődött.

Feng Yonghui, a soozhu.com vezető elemzője azt nyilatkozta a Reuters-nek:

– A kormány teljes mértékben ellenőrizni akarja az ágazati szereplőket, nehogy valaki kétes forrásból élő állatot vásárolhasson, dolgozhasson fel, vagy adhasson el húst bármilyen formában. Az élőállat kereslet egyébként nagyon gyenge.

A nagy vállalatok számára kötelező vizsgálati berendezések felszerelése jelenleg is zajlik gyáraikban, vágóhídjaikon, melyeknek július elsejétől zökkenőmentesen kell üzemelniük.

Hogy a cégek betartsák a szigorú szabályokat a kínai agrárminisztérium széles körű ellenőrzéseket fog tartani az ágaztat szereplőinél.

Fagyos hangulat

A Rabobank vezető elemzője, Pan Chenjun szerint több vágóhíd még az ellenőrzés előtt igyekszik megszabadulni fagyasztott húsáruitól. Elvégre fenn áll a veszélye annak, hogy a korábbi időszakban levágott sertések vírussal fertőzöttek voltak. Pan szerint:

- Bár a múlt évhez képest jelentősen nőtt a sertéshús ára, de további növekedés nem várható, mert

nem csak a kötelező tesztelés nehezíti meg a vállalkozások dolgát, de az áprilisban bevezetett nyomonkövetési rendszerek felállítása is lassítja a termelést.

Erre csak rátesz még egy lapáttal a piacra került fagyasztott húsok hatása.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

Mezőgazdasági cikkek és élelmiszer Észak-Kínába

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.