Back to top

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Bár folyamatosan csökken a sertéshús-termelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt - és így jelentősen csökkent a kínálat - az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Kína bevezetni, mely elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti.

Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteiktől megszabadulni.

A sertéshús ára március közepén kiegyenlítődött, sőt májusban kis mértékben esett is. Ennek egyik oka, hogy Peking elfogadta azt a határozatot mely előírja, hogy feldolgozóipar szereplői, a vágóhidak, vagy épp a hűtőházak több lépésben is teszteljenek afrikai sertéspestisre, így a vállalkozások termelése jelentősen lelassult, ennek hatására a kereslet is mérséklődött.

Feng Yonghui, a soozhu.com vezető elemzője azt nyilatkozta a Reuters-nek:

– A kormány teljes mértékben ellenőrizni akarja az ágazati szereplőket, nehogy valaki kétes forrásból élő állatot vásárolhasson, dolgozhasson fel, vagy adhasson el húst bármilyen formában. Az élőállat kereslet egyébként nagyon gyenge.

A nagy vállalatok számára kötelező vizsgálati berendezések felszerelése jelenleg is zajlik gyáraikban, vágóhídjaikon, melyeknek július elsejétől zökkenőmentesen kell üzemelniük.

Hogy a cégek betartsák a szigorú szabályokat a kínai agrárminisztérium széles körű ellenőrzéseket fog tartani az ágaztat szereplőinél.

Fagyos hangulat

A Rabobank vezető elemzője, Pan Chenjun szerint több vágóhíd még az ellenőrzés előtt igyekszik megszabadulni fagyasztott húsáruitól. Elvégre fenn áll a veszélye annak, hogy a korábbi időszakban levágott sertések vírussal fertőzöttek voltak. Pan szerint:

- Bár a múlt évhez képest jelentősen nőtt a sertéshús ára, de további növekedés nem várható, mert

nem csak a kötelező tesztelés nehezíti meg a vállalkozások dolgát, de az áprilisban bevezetett nyomonkövetési rendszerek felállítása is lassítja a termelést.

Erre csak rátesz még egy lapáttal a piacra került fagyasztott húsok hatása.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: egyre közelebb Németországhoz, a dánok kerítést emeltek

Az afrikai sertéspestis elérte Németország határait Lengyelország felől. A dánok már most kerítéssel próbálják megvédeni a sertéseiket a kórral szemben. Hol lesz valójában a határ?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.