Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.
Bár folyamatosan csökken a sertéshús-termelés Kínában az afrikai sertéspestis terjedése miatt - és így jelentősen csökkent a kínálat - az árak egyelőre mégsem szálltak el. Ennek oka, hogy felettébb szigorú szabályozást kíván Kína bevezetni, mely elsősorban a hűtőházakat és vágóhidakat érinti.
Sok ágazati szereplő az új szabályozás végrehajtása előtt igyekszik fagyasztott árukészleteiktől megszabadulni.
A sertéshús ára március közepén kiegyenlítődött, sőt májusban kis mértékben esett is. Ennek egyik oka, hogy Peking elfogadta azt a határozatot mely előírja, hogy feldolgozóipar szereplői, a vágóhidak, vagy épp a hűtőházak több lépésben is teszteljenek afrikai sertéspestisre, így a vállalkozások termelése jelentősen lelassult, ennek hatására a kereslet is mérséklődött.
Feng Yonghui, a soozhu.com vezető elemzője azt nyilatkozta a Reuters-nek:
– A kormány teljes mértékben ellenőrizni akarja az ágazati szereplőket, nehogy valaki kétes forrásból élő állatot vásárolhasson, dolgozhasson fel, vagy adhasson el húst bármilyen formában. Az élőállat kereslet egyébként nagyon gyenge.
A nagy vállalatok számára kötelező vizsgálati berendezések felszerelése jelenleg is zajlik gyáraikban, vágóhídjaikon, melyeknek július elsejétől zökkenőmentesen kell üzemelniük.
Hogy a cégek betartsák a szigorú szabályokat a kínai agrárminisztérium széles körű ellenőrzéseket fog tartani az ágaztat szereplőinél.
Fagyos hangulat
A Rabobank vezető elemzője,
Pan Chenjun szerint több vágóhíd
még az ellenőrzés előtt igyekszik megszabadulni fagyasztott húsáruitól. Elvégre fenn áll a veszélye annak, hogy a korábbi időszakban levágott sertések vírussal fertőzöttek voltak. Pan szerint:
- Bár a múlt évhez képest jelentősen nőtt a sertéshús ára, de további növekedés nem várható, mert
nem csak a kötelező tesztelés nehezíti meg a vállalkozások dolgát, de az áprilisban bevezetett nyomonkövetési rendszerek felállítása is lassítja a termelést.
Erre csak rátesz még egy lapáttal a piacra került fagyasztott húsok hatása.