Back to top

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

A Vietnámból érkező hírek riasztó képet festenek le az afrikai sertéspestis (ASP) rohamos terjedéséről. A kitörések már a déli tartományokba is eljutottak, a tengerpart és Ho Si Minh-város közeléből is jelentettek megbetegedéseket.
Mivel az OIE, a Nemzetközi Állat-egészségügyi Szervezet (World Organization for Animal Health) nem kap frissítéseket Vietnámból már közel két hónapja, a járvány terjedéséről nehéz pontos tájékoztatást adni.

Az OIE szerint Vietnámban az ASP fertőzés legalább 23 tartományokban jelen van már, ami igencsak különbözik a vietnámi médiában eddig bejelentettől (7), de egyes szakemberek számítása szerint a vírus ma már legalább 30 tartományban pusztít.

Már 1,2 millió sertést érint a vírusos fertőzés Vietnámban
A helyzet sok térségben meglehetősen kaotikus – számolt be a Pig Progressnek egy állatorvos, aki nemrégiben tért vissza Vietnámból. Elmondása szerint több helyen is látta, amint a folyóba dobáltak bele vietnámi gazdálkodók az elhullott sertéstetemeket. A mezőgazdasági minisztérium nem ismeri el, hogy nem képes ellenőrzése alatt tartani a védekezést, illetve megfékezni a vírus terjedését.
A héten megjelent tájékoztatás, amit a vietnámi hatóságok kiadtak, az gyakorlatilag már ismert. A Reuters hírügynökség szerint arról, hogy az országban eddig 1,2 millió sertést érintett az ASP, ennyi állat pusztult el, illetve kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt, már korábban is beszámoltak. Vietnámban egyébként a sertéstenyésztés jelentős mezőgazdasági ágazatnak számít, közel 30 millió sertést tartanak az ottani gazdaságokban. Sok a kisgazdaság, az állományok többnyire kisebbek.

A vietnámi hatóságok bejelentették, hogy katonai és rendőri segítséget is igénybe vesznek az ellenőrzésekhez, hogy megfékezzék a vírus terjedését

– jelentette be Phung Duc Tien mezőgazdasági miniszter-helyettes. Különösen az elhullott és kivágásra ítélt tetemek időben való elszállításához, illetve megsemmisítéséhez várják a rendvédelmi szervek segítségét.

Nguyen Xuan Cuong mezőgazdasági miniszter a közel múltban Hanoiban tartott konferencián a helyzetet úgy jellemezte, hogy „Vietnám állattenyésztése még soha nem szembesült ilyen veszélyes, bonyolult és költséges betegségkitöréssel” A miniszter azt is elmondta, hogy elrendelte, a rendőrség vizsgálja ki, hogy a helyi hatóságok miért nem tudnák megfelelően kezelni az ország sertésállományára óriási veszélyt jelentő megbetegedéses eseteket.

Forrás: 
PigProgress/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

A Kínában tomboló ASP miatt Amerikában csökken a tej ára

A kínai sertéseket pusztító afrikai sertéspestis leszorítja a sertéstápok készítésére használt különféle termékek – így a tej – globális árát. Az árak már most elérték a történelmi legalacsonyabb szintet – olyan alacsonyak, hogy nem fedezik a bekerülési költségeket. A járvány előtt az USA szállította a legtöbb tejsavót Kínába.

Népszerű a tyúkfajták királya

Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.

A nagy szúnyogháború

A nyár érkezte egyfajta szabadságot sugall. A gyerekeknek a vakáció öröme, a felnőtteknek a nyaralás adta üdülés idillikus hangulatát ébreszti az emberben. De a nyárral érkezik valami más is… Egy parány álnok, kinek sötétlelkűsége napnyugtával lobban lángra. Vékonyan zizzenő hangja minden édesded álmot széttör, és az ember riadtan ébred fel… „A rosseb, bejött egy szúnyog!”.

Szigorodnak az állatszállítás feltételei az extrém hőség miatt

Az Agrárminisztérium, az időjárási előrejelzések ismeretében, az extrém hőségre való tekintettel, 2019. június 21-től további utasításig – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását.

Nagy erőkkel küzdenek a Távol-Keleten a sertéspestis ellen

Az afrikai sertéspestis okozta helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hetente készíti majd el aktuális jelentését a fertőzés mértékével kapcsolatban. Mindeközben egyre több országban számolnak be kitörésekről.

Robotizált magyar tarka: szakmai nap Dunaharasztiban

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete idei szakmai napját Ficsor Árpád dunaharaszti gazdaságában szervezte meg. A rendezvényre, mely a biogazdálkodástól a robotfejésen át a sajtkészítésig igen széles témát ölelt át, meghívták Nagy István agrárminisztert is.

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Hamisítvány a szegények fasírtja

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst” egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból. Az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap számolt be a napokban a botrányos esetről.

Tarrágást is okozhat! Felhívás a bogáncslepke-fertőzöttség felmérésére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szójatermesztők figyelmét, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése.