0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

A Szigetköz elárasztása miatt a területen megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása, ezért itt koncentrált kezelésekre van szükség. A lárvák számát a Duna alsó szakaszán, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is csökkentik a héten.

A Velencei-tónál idén először, míg a Tisza-tónál és a Duna mentén több területen már másodszor kerül sor a lárvák biológiai gyérítésére.

A nagyobb, összefüggő tenyészőhelyeken a levegőből juttatják ki a szúnyoglárvákat elpusztító biológiai irtószert, a Duna környékén pedig földi járműről permetezik ki a készítményt. A biológiai módszer csak a szúnyoglárvákat pusztítja el.

A legfrissebb rovarszakértői vizsgálatok szerint a Szigetköz elárasztása miatt a következő napokban tömegesen kelnek ki a szúnyogok a környéken, ezért

megkezdődik a biológiai védekezés után a kifejlett szúnyogok permetezése is. A felhasznált irtószer hatóanyaga a deltametrin, számos otthoni rovarirtó spray hatóanyaga is ez.

Az irtószert nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. A szúnyogokon kívül csupán olyan érzékenyebb rovarok pusztulhatnak el, mint a repülő levéltetvek, vagy a muslicák, a rovarevő madarak fő táplálékát jelentő bogarak és legyek tömeges pusztulásától nem kell tartani.

A héten 2200 hektárnyi vízfelületen juttatják ki a biológiai készítményt és 12 ezer hektáron, 52 település belterületén kezdik meg a kifejlett szúnyogok permetezését.

Az, hogy melyik településen milyen napon fognak permetezni, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, a szúnyoggyérítés menüponton belül, a heti programoknál.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság