Catherine Puckett két kisgyermeket nevel egyedül a Rhode Islandtől nem messze található Block szigeten. Szenvedélyesen szereti a tengert, ami környezettudatossággal párosul. A munkája pedig mindkettőt ötvözi: a sziget Great Salt Pond nevű öblében gazdálkodik.
Egyike azoknak a tengeren gazdálkodó farmereknek, akik háromdimenziós technológia segítségével függőlegesen termesztenek, így a „termények” a vízbe lógatva fejlődnek.
Ez a módszer csökkenti a vízben lévő szennyezőanyagok mennyiségét: ezeket a kagylók szűrik ki. Maguk a kagylók pedig alternatív állati fehérjeforrást jelentenek az olyan nagyobb környezetterheléssel rendelkező ételekkel szemben, mint a marhahús. Persze nem mindenki mondana le a hamburgerről, de az ő részükre is egy jobb lehetőséget kínál a tengeri gazdaság: kutatások igazolják, hogy a moszatokkal etetett szarvasmarhák emésztése során kevesebb üvegházhatású metángáz szabadul fel.
A moszat emellett megköti a vízben lévő széndioxidot és nitrogént, melyek szintén szennyezőanyagként vannak jelen. Előbbi a vizek savasodását okozza, míg utóbbi pusztítja a tengeri élővilágot. A becslések szerint ha az Egyesült Államok vizeinek kicsivel kevesebb, mint öt százalékát moszatok termesztésére használnák, akkor 135 millió tonna széndioxidot és 10 millió tonna nitrogént köthetnének meg a World Bank számításai szerint.
A fenntartható tengeri farmot Puckett a GreenWave nevű nonprofit szervezet segítségével hozta létre, akik függőleges gazdaságok kialakításában nyújtanak segítséget. Az alapító Bren Smith valaha halász volt. Azonban látva, hogy az ipari mértékű halászat hogy tette tönkre a vadonélő halállományokat úgy döntött, alternatívát keres. Így hozta létre a saját függőleges farmját Long Island Sound partjainál, Connecticutban. Azóta számos termelő csatlakozott hozzá New Yorkból, New England déli részéről, Kaliforniából, és Alaszkából.
– mondta Smith. Elmondása szerint a legtöbben kagylótenyésztéssel foglalkoznak, akik szeretnék több lábra állítani a gazdaságukat, vagy olyan halászok, akik új lehetőséget keresnek, szárazföldi gazdálkodók, akik váltanának, illetve olyan őslakosok, akik szeretnék feléleszteni a hagyományaikat és úttörőkké válnának a klíma-gazdálkodásban.”
Véleménye szerint ez a modell enyhíteni a túlhalászás okozta problémákat, mely számos faj kihalásával fenyeget.
– mondta Smith. „Mivel az általunk nevelt élőlényeknél nincs semmilyen input anyag, így a lehető legelérhetőbb élelmiszer ez a bolygón.”