Back to top

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.
A most vasárnapi európai parlamenti választás sorskérdés lesz a magyar gazdák és az egész ország számára,

fogalmazott Nagy István agrárminiszter, mert le kell váltani a jelenlegi uniós vezetést, amelyik nem veszi figyelembe az európai gazdálkodók érdekeit. A tervezett KAP költségvetés 25 százalékkal kevesebb forrással számol, mint a jelenlegi, ami veszélyezteti a magyar gazdálkodók megélhetését, és hatással lenne az egész társadalomra, hiszen drágább élelmiszerek vagy kétes minőségű import tudná helyettesíteni a mostani támogatási rendszerben előállított termékeket.

Tavaly májusban derült ki a Bizottság javaslata a KAP forrásainak csökkentésére, ami a legpesszimistább számítás szerint hektáronként 15 ezer forintos támogatáscsökkenéssel járna, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Abban az esetben nem tudnánk folytatni a magyar mezőgazdaság felfutó fejlődési pályáját, a dráguló termelés pedig a versenyképességünket veszélyeztetné, hangsúlyozta.

A magyar emberek megértették, hogy össztársadalmi érdek az aláírásgyűjtés,

aminek a szervezésében a NAK járt az élen, de más szervezetek is csatlakoztak. Győrffy Balázs megköszönte a Kereskedelmi és Iparkamara segítségét. A falugazdászoknál mintegy 180 ezer papíralapú aláírás gyűlt össze, a 194 970 szignó fennmaradó része pedig interneten keresztül.

A magyar gazdatársadalom már többször megmutatta, hogy képes az összefogásra, ilyen például a magyarok kenyere búzagyűjtési akció. Ez az erős közösség pedig komoly háttér a brüsszeli tárgyalásokon.

A gazdák napi munkája mellett mindig ott a jövő lehetősége, hiszen folyamatosan tervezniük kell a következő évi tevékenységüket, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

A legjobbkor folyt az akció, mert még nem született döntés a KAP költségvetéséről, és azt már az új Európai Bizottság és Európai Parlament fogja meghozni.

Az új szervezetek pedig remélhetőleg inkább a gazdálkodók oldalán állnak majd. A tervezet szerint 16 százalékkal csökkenne a közvetlen támogatás és közel 27 százalékkal a vidékfejlesztési támogatás, aminek ráadásul majdnem a harmadát  célzottan környezetvédelemre kellene költeni, ami rendkívül veszélyezteti az európai gazdák versenyképességét, fejtette ki Jakab István.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

Megújult a kunszentmiklósi falugazdász-iroda

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felavatta a megújult kunszentmiklósi falugazdász-irodáját, ami a térség közel nyolcszáz gazdálkodójának tevékenységét segíti. A kamara falugazdászai számos szakterületen támogatják az országosan mintegy 400 ezer fős tagság munkáját, például 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzésében segítették a gazdálkodókat.

Versenyképesség és digitalizáció: korszakváltást jelent a DAS

Korszakváltást jelent Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) kidolgo­zása. Az ebben foglalt intézkedések elősegíthetik a hazai agrárium digitalizációját és versenyképességének növelését – hangsúlyozta Nagy István agrár­miniszter, aki nemrégiben egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette a stratégiát.