Back to top

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.
A most vasárnapi európai parlamenti választás sorskérdés lesz a magyar gazdák és az egész ország számára,

fogalmazott Nagy István agrárminiszter, mert le kell váltani a jelenlegi uniós vezetést, amelyik nem veszi figyelembe az európai gazdálkodók érdekeit. A tervezett KAP költségvetés 25 százalékkal kevesebb forrással számol, mint a jelenlegi, ami veszélyezteti a magyar gazdálkodók megélhetését, és hatással lenne az egész társadalomra, hiszen drágább élelmiszerek vagy kétes minőségű import tudná helyettesíteni a mostani támogatási rendszerben előállított termékeket.

Tavaly májusban derült ki a Bizottság javaslata a KAP forrásainak csökkentésére, ami a legpesszimistább számítás szerint hektáronként 15 ezer forintos támogatáscsökkenéssel járna, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Abban az esetben nem tudnánk folytatni a magyar mezőgazdaság felfutó fejlődési pályáját, a dráguló termelés pedig a versenyképességünket veszélyeztetné, hangsúlyozta.

A magyar emberek megértették, hogy össztársadalmi érdek az aláírásgyűjtés,

aminek a szervezésében a NAK járt az élen, de más szervezetek is csatlakoztak. Győrffy Balázs megköszönte a Kereskedelmi és Iparkamara segítségét. A falugazdászoknál mintegy 180 ezer papíralapú aláírás gyűlt össze, a 194 970 szignó fennmaradó része pedig interneten keresztül.

A magyar gazdatársadalom már többször megmutatta, hogy képes az összefogásra, ilyen például a magyarok kenyere búzagyűjtési akció. Ez az erős közösség pedig komoly háttér a brüsszeli tárgyalásokon.

A gazdák napi munkája mellett mindig ott a jövő lehetősége, hiszen folyamatosan tervezniük kell a következő évi tevékenységüket, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

A legjobbkor folyt az akció, mert még nem született döntés a KAP költségvetéséről, és azt már az új Európai Bizottság és Európai Parlament fogja meghozni.

Az új szervezetek pedig remélhetőleg inkább a gazdálkodók oldalán állnak majd. A tervezet szerint 16 százalékkal csökkenne a közvetlen támogatás és közel 27 százalékkal a vidékfejlesztési támogatás, aminek ráadásul majdnem a harmadát  célzottan környezetvédelemre kellene költeni, ami rendkívül veszélyezteti az európai gazdák versenyképességét, fejtette ki Jakab István.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Uniós tanács: a 2021-es költségvetésben megfelelő tartalékra is szükség van

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a héten elfogadott álláspontja szerint az unió 2021-es költségvetésének realisztikusnak kell lennie, összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint biztosítania kell, hogy megfelelő tartalék álljon rendelkezésre az előre nem látható kihívások kezelésére.

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

MAZARS: Banális hibán múlhat az unión belüli ügyletek áfamentessége

A legtöbb, uniós értékesítésben érintett vállalkozás életében kiemelt adókockázat az áfa, hiszen a magyar áfakulcs kiemelkedően magas, az áfa rendszere pedig rendkívül bonyolult.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.