Back to top

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.
A most vasárnapi európai parlamenti választás sorskérdés lesz a magyar gazdák és az egész ország számára,

fogalmazott Nagy István agrárminiszter, mert le kell váltani a jelenlegi uniós vezetést, amelyik nem veszi figyelembe az európai gazdálkodók érdekeit. A tervezett KAP költségvetés 25 százalékkal kevesebb forrással számol, mint a jelenlegi, ami veszélyezteti a magyar gazdálkodók megélhetését, és hatással lenne az egész társadalomra, hiszen drágább élelmiszerek vagy kétes minőségű import tudná helyettesíteni a mostani támogatási rendszerben előállított termékeket.

Tavaly májusban derült ki a Bizottság javaslata a KAP forrásainak csökkentésére, ami a legpesszimistább számítás szerint hektáronként 15 ezer forintos támogatáscsökkenéssel járna, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Abban az esetben nem tudnánk folytatni a magyar mezőgazdaság felfutó fejlődési pályáját, a dráguló termelés pedig a versenyképességünket veszélyeztetné, hangsúlyozta.

A magyar emberek megértették, hogy össztársadalmi érdek az aláírásgyűjtés,

aminek a szervezésében a NAK járt az élen, de más szervezetek is csatlakoztak. Győrffy Balázs megköszönte a Kereskedelmi és Iparkamara segítségét. A falugazdászoknál mintegy 180 ezer papíralapú aláírás gyűlt össze, a 194 970 szignó fennmaradó része pedig interneten keresztül.

A magyar gazdatársadalom már többször megmutatta, hogy képes az összefogásra, ilyen például a magyarok kenyere búzagyűjtési akció. Ez az erős közösség pedig komoly háttér a brüsszeli tárgyalásokon.

A gazdák napi munkája mellett mindig ott a jövő lehetősége, hiszen folyamatosan tervezniük kell a következő évi tevékenységüket, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

A legjobbkor folyt az akció, mert még nem született döntés a KAP költségvetéséről, és azt már az új Európai Bizottság és Európai Parlament fogja meghozni.

Az új szervezetek pedig remélhetőleg inkább a gazdálkodók oldalán állnak majd. A tervezet szerint 16 százalékkal csökkenne a közvetlen támogatás és közel 27 százalékkal a vidékfejlesztési támogatás, aminek ráadásul majdnem a harmadát  célzottan környezetvédelemre kellene költeni, ami rendkívül veszélyezteti az európai gazdák versenyképességét, fejtette ki Jakab István.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olyan olcsó a kajszi Dél-Olaszországban, hogy le sem szedik

Az utóbbi napokban több felvétel és videó kering a neten a dél-olasz kajszitermesztők demonstrációiról. A rendkívül alacsony átvételi árak miatt úgy döntöttek, hogy a fák alatt hagyják a piacokon 4 eurórét kapható gyümölcsöt. Az átvételi ár ugyanis kilogrammonként 0,4-0,2 euró, sőt, előfordult 0,07 euró is!

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

Bővíti az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot az Agrárminisztérium

Az agrártárca számára fontos célkitűzés a városi zöldfelületek megőrzése és bővítése, a helyi közösségek fejlesztése – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Országos Iskolakert-fejlesztési Program rendezvényén, kedden, Budapesten.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

A hatékonyságot szolgálja az AKI integrációja

Nem az AKI önállóságának csorbítását, hanem hatékonyabb együttműködést, az egyes kutatói szervezetek összehangoltabb közös munkáját eredményezi majd az, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) csatlakozik a NAIK-hoz – mondta el Nagy István a témáról tartott sajtótájékoztatón.

Új jövedelempótló támogatást igényelhetnek a méhészek

A mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára. A magyar méhágazat ebben az évben külön figyelmet kap, 2019 a beporzók éve.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.