Back to top

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Rekord nevezés a jubileumi borversenyre
Fotó: viniczai
Az idei különleges esztendő a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) számára is. Az egyesület jogelődjének, az Erdélyi Gazdasági Egylet (EGE) megalakulásának 175. évfordulóját ünnepeli, 150 éve jelenik meg az Erdélyi Gazda (1869), és az Erdélyi Szőlőhegyek — az erdélyi borok versenyét is immár a huszadik alkalommal szervezték meg idén.

Az élesdi borászok már a kezdetektől részt vettek ezen a megmérettetésen, tudásukat és szorgalmukat sok nagyarany-, arany- és számos ezüstérem jelzi.

Ezt méltányolva döntött úgy a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), hogy elfogadja az élesdiek pályázatát a jubileumi borverseny megrendezésére.

Jubileumi hordó-torta
Fotó: viniczai

A 2016-os esztendő mérföldkő volt az élesdi borászok számára, ekkor hozták létre 12 alapító taggal a Sólyomkő (Piatra Şoimului) Egyesületet, melynek elnöke Pusztai Sándor, alelnöke Homonnai Gábor. Céljuk a Sebes-Körös-völgyi szőlő- és gyümölcstermesztés képviselete. Alig 3 éves fennállása alatt az

Egyesület máris nagy érdemeket szerzett: sikerült visszaszereznie a környék borvidékként való besorolását, és elérte, hogy Élesd és vidéke ismét felkerüljön Románia borvidékeinek a térképére.

Pusztai Sándor és Homonnai Gábor a Csávossy György emlékdíjjal
Fotó: viniczai

Pusztai Sándor elmondta, Élesd környékén közel 300 hektár szőlőt műveltek a gazdák, amit a múlt rendszerben számoltak fel, s helyette gyümölcsösök kaptak helyet, illetve sok terület maradt parlagon. Elsősorban fehér szőlők jellemezték a vidéket, amit a házak alatt húzódó pincékben érlelték. Mára alig 4-5 hektár ültetvényfelületet találunk. Amióta újra borvidéki besorolást nyertek el, megnőtt az érdeklődés, többen is jelezték telepítési szándékukat. A déli fekvésű, 170 méter tengerszint feletti domoldalak kiváló szőlőtermő területek. A közelben folyó Sebes-Kőrös egyedi mikroklímával áldotta meg a termelőket. Elsősorban a könnyű, üde, illatos fehérborok szülőhelye, a direkttermőket helyi- illetve világfajtákra cserélték.

Borbírálat Élesden
Fotó: viniczai

A Csávossy György emlékdíjat Sebestyén Csaba (balról), az RMGE elnöke adta át Zilai Zoltánnak, a Magyar Borakadémia elnökének
Fotó: viniczai
Évente három borkóstolót szerveznek az érdeklődők számára. Helyi borversenyen az itt szüretelt szőlők levét minősítik. S, hogy az ünnepség se maradjon el, borbállal kedveskednek a nagyközönségnek, ahol a díjazott borok kóstolására adnak lehetőséget. Nem csak a mintegy 10 ezer élesdi lakos, hanem mellette a környékbeliek is szívesen jönnek rendezvényeikre. A közönségprogramok mellett szakmai rendezvényeken is részt vesznek tagjaikkal.

Az idei Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyre a korábbinál egyharmadával több, azaz 304 nevezés érkezett.

A 202 fehérborok közül egy nagyarany- és 31 aranyérmet, a 73 vörösből szintén egy nagyarany és 11 aranyérmet ítélt oda a Magyar Borakadémia tagjait és helyi borász szakembereket felvonulató zsűri.

Borbírák a verseny után
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október elején ismét lesz Villányi Vörösbor Fesztivál

Harmincöt borászat és csaknem félszáz gasztronómiai, kulturális és könnyűzenei program várja a résztvevőket a Villányi Vörösbor Fesztiválon, amelyet október 4. és 6. között 32. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Magyar siker a kettesfogathajtó-vb-n

Hölle Martin egyéniben, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a németországi Drebkauban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

A hétvégén a libamájé lesz a főszerep a Vajdahunyad várban

Libamáj fesztivált rendeznek a Vajdahunyad várban szeptember 14-15-én - mondta Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

2,5 milliárd forintnyi segítség a szőlőtermelőknek

Vannak időszakok, amikor az építkezésnek van itt az ideje, máskor a gyors tűzoltás a fontosabb. A zöldszüret kényszerű, de a termelők számára önkéntes megoldása a jelenlegi nehéz borpiaci helyzetnek – mondta köszöntőbeszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a 40. Halasi Szüreti Fesztiválon.

Hordók újragondolva

A Bábolnai Gazdanapokon a kiállítók változatos palettája között mindig akad egy egyedi termékkel, árucikkel előrukkoló kiállító. Ez idén sem volt másként, most egy nem mindennapi kézműves, egyben művészi igénnyel, régi hordókból készített alkotásra lettem figyelmes.

Szabad a föld Kárpátalján?

Kisebb csoport érkezett Bábolnára Ukrajnából, a tíz fős szakmai grémiumból Gazdag Sándorral a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének Beregszászi Járási Régió alelnökével, illetve Kovács Árpáddal az Ungvári Régió elnökével ültünk le beszélgetni. Elnéptelenedő falvakról, elöregedő agrártársadalomról számoltak be.

Hány véka föld elég?

Napjainkban elaprózódott birtokszerkezet jellemzi az erdélyi mezőgazdaságot. A kárpótlásból visszaszerzett területekhez sokan az észérveket is félredobva ragaszkodnak. Ma Romániában találjuk Európa legtöbb kisgazdáját, ugyanakkor többezer hektáros vállalkozásokkal is találkozunk, amelyek volt állami gazdaságok alapjain jöttek létre.

A magyar borokat népszerűsítik külföldön

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.