Back to top

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Rekord nevezés a jubileumi borversenyre
Fotó: viniczai
Az idei különleges esztendő a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) számára is. Az egyesület jogelődjének, az Erdélyi Gazdasági Egylet (EGE) megalakulásának 175. évfordulóját ünnepeli, 150 éve jelenik meg az Erdélyi Gazda (1869), és az Erdélyi Szőlőhegyek — az erdélyi borok versenyét is immár a huszadik alkalommal szervezték meg idén.

Az élesdi borászok már a kezdetektől részt vettek ezen a megmérettetésen, tudásukat és szorgalmukat sok nagyarany-, arany- és számos ezüstérem jelzi.

Ezt méltányolva döntött úgy a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), hogy elfogadja az élesdiek pályázatát a jubileumi borverseny megrendezésére.

Jubileumi hordó-torta
Fotó: viniczai

A 2016-os esztendő mérföldkő volt az élesdi borászok számára, ekkor hozták létre 12 alapító taggal a Sólyomkő (Piatra Şoimului) Egyesületet, melynek elnöke Pusztai Sándor, alelnöke Homonnai Gábor. Céljuk a Sebes-Körös-völgyi szőlő- és gyümölcstermesztés képviselete. Alig 3 éves fennállása alatt az

Egyesület máris nagy érdemeket szerzett: sikerült visszaszereznie a környék borvidékként való besorolását, és elérte, hogy Élesd és vidéke ismét felkerüljön Románia borvidékeinek a térképére.

Pusztai Sándor és Homonnai Gábor a Csávossy György emlékdíjjal
Fotó: viniczai

Pusztai Sándor elmondta, Élesd környékén közel 300 hektár szőlőt műveltek a gazdák, amit a múlt rendszerben számoltak fel, s helyette gyümölcsösök kaptak helyet, illetve sok terület maradt parlagon. Elsősorban fehér szőlők jellemezték a vidéket, amit a házak alatt húzódó pincékben érlelték. Mára alig 4-5 hektár ültetvényfelületet találunk. Amióta újra borvidéki besorolást nyertek el, megnőtt az érdeklődés, többen is jelezték telepítési szándékukat. A déli fekvésű, 170 méter tengerszint feletti domoldalak kiváló szőlőtermő területek. A közelben folyó Sebes-Kőrös egyedi mikroklímával áldotta meg a termelőket. Elsősorban a könnyű, üde, illatos fehérborok szülőhelye, a direkttermőket helyi- illetve világfajtákra cserélték.

Borbírálat Élesden
Fotó: viniczai

A Csávossy György emlékdíjat Sebestyén Csaba (balról), az RMGE elnöke adta át Zilai Zoltánnak, a Magyar Borakadémia elnökének
Fotó: viniczai
Évente három borkóstolót szerveznek az érdeklődők számára. Helyi borversenyen az itt szüretelt szőlők levét minősítik. S, hogy az ünnepség se maradjon el, borbállal kedveskednek a nagyközönségnek, ahol a díjazott borok kóstolására adnak lehetőséget. Nem csak a mintegy 10 ezer élesdi lakos, hanem mellette a környékbeliek is szívesen jönnek rendezvényeikre. A közönségprogramok mellett szakmai rendezvényeken is részt vesznek tagjaikkal.

Az idei Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyre a korábbinál egyharmadával több, azaz 304 nevezés érkezett.

A 202 fehérborok közül egy nagyarany- és 31 aranyérmet, a 73 vörösből szintén egy nagyarany és 11 aranyérmet ítélt oda a Magyar Borakadémia tagjait és helyi borász szakembereket felvonulató zsűri.

Borbírák a verseny után
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Az ország borversenye

Május 21-én és 22-én Kecskeméten rendezte a 40. Országos Borversenyt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A szőlész-borász szakmai önkormányzat az idei évben a Kunsági borvidéket választotta a verseny házigazdájának, követve azt a hagyományt, mely szerint minden évben más hazai borvidék ad otthont a versenynek.

Baján is a bor beszélt

A Vinalia nem más, mint egy nemzetközi borfesztivál, ahol a bor, gasztro és kultúra hármasa teszi felejthetetlenné az élményt. Ugyanakkor a hétvégi esemény nem egy hagyományos borfesztivál, hanem újszerű, izgalmas megközelítéssel mutatott utat a borok világában, amely mellé természetesen a gasztronómia és a kultúra is odaszegődött.

A szőlőfajták ősi titka

Egy új kutatás szerint a francia borászok 900 évvel ezelőtt a Jura borvidék kedvelt fajtájához, a Savagninhoz hasonló változatot termesztettek, míg az ókori rómaiak a mai Pinot Noir és Syrah fajták őseiből készítettek bort.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

A világ legöregebb városi szőlőskertje

1907-ben ültették az egy hektáros Marion szőlőskertet, amit ma házak és egy uszoda vesz körül Adelaide-ben, ebben az 1,4 milliós lakosú ausztráliai nagyvárosban. Valószínűleg ez a legrégebbi működő városi szőlőültetvény a világon. A nagyra értékelt Grenache–Shiraz házasításukból évente 3000 palackot készít a Patritti Wines borászat.

Zalai Borünnep kilátással a Kis-Balatonra

Hat zalai borászat hívta életre a 2019. őszén, szeptember 20-21. között az első ízben megrendezésre kerülő fesztivált, amely a Bor.Zene.Zala. nevet kapta. Isteni borok a Zalai dombokról, vadak, dödölle, kerekrépa, csevap és totyogós rétes, remek zenék és a magyar vidék hangulata várja majd a szeptemberben Zalaszabarba látogatókat egy különleges családbarát fesztiválra.

Gépi gyomirtás szőlőben

Hagyományteremtő céllal rendezett gépbemutatót Rádpusztán a Viticoop Kft. Több gépgyártó és -forgalmazó céget hívtak meg, hogy bemutassák a sorművelő berendezéseiket a VitiTech 2019-nek nevezett rendezvényen. Részt vett rajta a Kertcenter, a DAP Kft., a Győri Agroker Zrt., a KITE Zrt., a Meződepo, Vektor Holding Kft. és a Két-Kata Kft.

Ismét időszerű az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése.