Back to top

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Szijjártó Péter köszöntőjében azt mondta, hogy elementáris változások zajlanak a világban. Magyarországnak meg kell találnia ebben a folyamatban azt az utat, amelyet járva e változások nyertese lehet. Ennek elengedhetetlen feltétele a gazdasági és diplomáciai együttműködés, amit Szerbiával is sikerült kialakítania az elmúlt 2 évben.

Szijjártó Péter a VMSZ elnökének a társaságában felavatja a Gebi Kft. takarmánygyárának új objektumát
Szijjártó Péter a VMSZ elnökének a társaságában felavatja a Gebi Kft. takarmánygyárának új objektumát
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a külhoni magyarok szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program sikertörténet. A program lényege, hogy „erőforrásként tekintünk a nemzeti közösségeinkre, és nem hátrányként”.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első 3 esztendeje alatt 10 426 pályázatot támogattak összesen 38,3 milliárd forinttal, amivel 75,4 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a Vajdaságban.

A vajdasági magyarság nem elválasztja, hanem összeköti a két nemzetet, annak érdekében, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg a boldogulását. Ma már nem az új munkahelyek száma jelenti a gazdasági sikert, hanem azok technológiai fejlettsége is számít a versenypiacon – tette hozzá a miniszter. Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány által elfogadott stratégia első lépcsőjeként 10 milliárd forintos támogatási keretet hoztak létre a Szerbiában beruházó magyar vállalatok számára. Mint elmondta, a KITE Zrt. Magyarország egyik vezető mezőgazdasági vállalata, amely most Szerbiába is elhozta a hagyományokra építő, modern technológiát felhasználó lendületet. Hozzátette, hogy a magyarországi vállalatok külföldi terjeszkedése egyaránt jó hatással van a befogadó ország és Magyarország gazdaságára.

Pásztor István a vajdasági magyarság sikereként értékelte a KITE és a Gebi topolyai terjeszkedését, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, illetve a szerb kormánynak, hogy felismerte a mindkét országnak előnyt hozó gazdaságfejlesztési projekt jelentőségét.

Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke elmondta, hogy a KITE, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora Topolyán 1,8 hektáros területen kezdte meg működését, és három lépésben tervezi továbbfejleszteni tevékenységét:

– Topolyán egyelőre 400 négyzetméteres irodában, 100 négyzetméteres raktárban és 850 négyzetméteres géptárolóban kezdjük meg a tevékenységünket.

Most kialakított központunk 900 ezer eurós beruházását mintegy 170 ezer euró értékben támogatta a Prosperitati Alapítvány, illetve további kamattámogatásban részesültünk, valamint az OTP Bank szerbiai leányvállalata biztosította a beruházás megvalósításához szükséges kölcsönt – mondta el Guba Sándor, majd köszönetet mondott a topolyai önkormányzatnak a logisztikai központ beindításához nyújtott támogatásért. A KITE Zrt. 2016-ban kezdte meg a terjeszkedést Szerbiában, és olyan világcégek kizárólagos forgalmazója, mint a John Deere és a JCB.

A KITE Zrt. logisztikai központjának avatása
A KITE Zrt. logisztikai központjának avatása

Ozsvár Tihamér, a 360 dolgozót foglalkoztató csantavéri Gebi Kft. egyik tulajdonosa a napraforgó feldolgozására alkalmas nagy kapacitású tároló felavatása alkalmából megköszönte a magyar kormány segítségét, aminek köszönhetően 10 százalékkal tudták növelni a vállalat termelékenységét:

– Óránként 400 tonnányi napraforgót tudunk majd átvenni Topolyán, és mindössze 5 munkanap alatt fel tudjuk tölteni a tárolókat. A beruházás értéke 9 millió euró, amire 2 millió 250 ezer eurós önrész biztosítása mellett a Prosperitati Alapítványtól 4 millió 5 ezer euró értékben kaptunk vissza nem térítendő támogatást, valamint kamattámogatott kölcsönt vettünk fel az OTP Banktól. Ezzel 75 új munkahely nyílt Topolyán – nyilatkozta Ozsvár Tihamér.

Juhász Bálint, a vajdasági gazdaságfejlesztési program lebonyolításáért felelős Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kifejtette, hogy

a magyar állam Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programja keretében az elmúlt 3 évben csak a Vajdaságban, több, mint 10 ezer sikeres pályázó kapott kis összegű vissza nem térítendő támogatást.

A KITE topolyai terjeszkedése a középkategóriás vállalkozásfejlesztési, a Gebi telephelye pedig a Prosperitati Alapítvány 23 nagyszabású gazdaságfejlesztési programjának eddigi legnagyobb, kilencedikként felavatott beruházása.

 

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu 
honlap tájékoztat.

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban megemelte a keretösszeget.

A 2016–2018-as évekre vonatkozó programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztésére fektették a legnagyobb hangsúlyt. A cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hungarikum pályázaton nyertes tervezők munkái mutatkoztak be a Mesterségek Ünnepén

Tisztelni és figyelembe kell venni az ősök tudását és a tőlük kapott örökséget. Feladatunk, hogy élővé tegyük a hagyományt, hogy újrafogalmazzuk és a ma embere számára viselhetővé tegyük az ősi motívumok ihlette öltözeteket, kiegészítőket – fogalmazott köszöntőbeszédében V. Németh Zsolt miniszteri biztos a 33. Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódóan megrendezett folkTREND viseletbemutató előtt, a Budavári Palotában.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Évente egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.