Back to top

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Szijjártó Péter köszöntőjében azt mondta, hogy elementáris változások zajlanak a világban. Magyarországnak meg kell találnia ebben a folyamatban azt az utat, amelyet járva e változások nyertese lehet. Ennek elengedhetetlen feltétele a gazdasági és diplomáciai együttműködés, amit Szerbiával is sikerült kialakítania az elmúlt 2 évben.

Szijjártó Péter a VMSZ elnökének a társaságában felavatja a Gebi Kft. takarmánygyárának új objektumát
Szijjártó Péter a VMSZ elnökének a társaságában felavatja a Gebi Kft. takarmánygyárának új objektumát
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a külhoni magyarok szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program sikertörténet. A program lényege, hogy „erőforrásként tekintünk a nemzeti közösségeinkre, és nem hátrányként”.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első 3 esztendeje alatt 10 426 pályázatot támogattak összesen 38,3 milliárd forinttal, amivel 75,4 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a Vajdaságban.

A vajdasági magyarság nem elválasztja, hanem összeköti a két nemzetet, annak érdekében, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg a boldogulását. Ma már nem az új munkahelyek száma jelenti a gazdasági sikert, hanem azok technológiai fejlettsége is számít a versenypiacon – tette hozzá a miniszter. Felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar kormány által elfogadott stratégia első lépcsőjeként 10 milliárd forintos támogatási keretet hoztak létre a Szerbiában beruházó magyar vállalatok számára. Mint elmondta, a KITE Zrt. Magyarország egyik vezető mezőgazdasági vállalata, amely most Szerbiába is elhozta a hagyományokra építő, modern technológiát felhasználó lendületet. Hozzátette, hogy a magyarországi vállalatok külföldi terjeszkedése egyaránt jó hatással van a befogadó ország és Magyarország gazdaságára.

Pásztor István a vajdasági magyarság sikereként értékelte a KITE és a Gebi topolyai terjeszkedését, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, illetve a szerb kormánynak, hogy felismerte a mindkét országnak előnyt hozó gazdaságfejlesztési projekt jelentőségét.

Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke elmondta, hogy a KITE, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora Topolyán 1,8 hektáros területen kezdte meg működését, és három lépésben tervezi továbbfejleszteni tevékenységét:

– Topolyán egyelőre 400 négyzetméteres irodában, 100 négyzetméteres raktárban és 850 négyzetméteres géptárolóban kezdjük meg a tevékenységünket.

Most kialakított központunk 900 ezer eurós beruházását mintegy 170 ezer euró értékben támogatta a Prosperitati Alapítvány, illetve további kamattámogatásban részesültünk, valamint az OTP Bank szerbiai leányvállalata biztosította a beruházás megvalósításához szükséges kölcsönt – mondta el Guba Sándor, majd köszönetet mondott a topolyai önkormányzatnak a logisztikai központ beindításához nyújtott támogatásért. A KITE Zrt. 2016-ban kezdte meg a terjeszkedést Szerbiában, és olyan világcégek kizárólagos forgalmazója, mint a John Deere és a JCB.

A KITE Zrt. logisztikai központjának avatása
A KITE Zrt. logisztikai központjának avatása

Ozsvár Tihamér, a 360 dolgozót foglalkoztató csantavéri Gebi Kft. egyik tulajdonosa a napraforgó feldolgozására alkalmas nagy kapacitású tároló felavatása alkalmából megköszönte a magyar kormány segítségét, aminek köszönhetően 10 százalékkal tudták növelni a vállalat termelékenységét:

– Óránként 400 tonnányi napraforgót tudunk majd átvenni Topolyán, és mindössze 5 munkanap alatt fel tudjuk tölteni a tárolókat. A beruházás értéke 9 millió euró, amire 2 millió 250 ezer eurós önrész biztosítása mellett a Prosperitati Alapítványtól 4 millió 5 ezer euró értékben kaptunk vissza nem térítendő támogatást, valamint kamattámogatott kölcsönt vettünk fel az OTP Banktól. Ezzel 75 új munkahely nyílt Topolyán – nyilatkozta Ozsvár Tihamér.

Juhász Bálint, a vajdasági gazdaságfejlesztési program lebonyolításáért felelős Prosperitati Alapítvány ügyvezetője kifejtette, hogy

a magyar állam Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programja keretében az elmúlt 3 évben csak a Vajdaságban, több, mint 10 ezer sikeres pályázó kapott kis összegű vissza nem térítendő támogatást.

A KITE topolyai terjeszkedése a középkategóriás vállalkozásfejlesztési, a Gebi telephelye pedig a Prosperitati Alapítvány 23 nagyszabású gazdaságfejlesztési programjának eddigi legnagyobb, kilencedikként felavatott beruházása.

 

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu 
honlap tájékoztat.

A magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban megemelte a keretösszeget.

A 2016–2018-as évekre vonatkozó programban a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztésére fektették a legnagyobb hangsúlyt. A cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve a folyamat visszafordítása volt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikerágazat a szántóföldi növénytermesztés

A szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság egyik sikerágazata, pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez, és az elmúlt években számos történelmi rekordot is megdöntött - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a XI. Bajai Gabona Partnerség Találkozón.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Egész szezonban kötelező védekezni a parlagfű ellen

Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák.

Marokkó lesz a 79. OMÉK díszvendége

A szeptember 26. és 29. között megrendezendő, immár 79. OMÉK középpontjában az élelmiszeripar és a modernizáció áll majd. Díszvendége pedig a szintén jelentős mezőgazdasági múlttal és komoly fejlődési lehetőségekkel rendelkező Marokkó lesz, jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.

Elkezdődött az idei egységes kérelmek előzetes ellenőrzése

A 2019. évi egységes kérelem kapcsán megkezdődött az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldése.